Редно е да направим оценка на служебните кабинети, но не

...
Редно е да направим оценка на служебните кабинети, но не
Коментари Харесай

Атанасова обвини служебните кабинети в сътворяване на хаос

Редно е да създадем оценка на служебните кабинети, само че не оценка от опозицията. Това съобщи Десислава Атанасова от ГЕРБ от трибуната в Народното събрание при започване на изключителното пленарно съвещание, на което ще се гласоподава новото съдружно държавно управление с министър председател Кирил Петков.

" По време на това служебно ръководство на президента стана ясно, че той не схваща нито ролята на президентската институция в политическия живот, нито на служебното държавно управление в рецесията. Вие им поставихте 3 съществени задания – да се оправят с Коронавирус рецесията, да проведат изборите, а третата бе обвързвана с проекта за възобновяване ", съобщи тя.

" Сътвориха безпорядък във всяка област на публичния живот и вместо да разрешат политическата рецесия, я ескалираха. С фанфари обявихте проект за деяние за COVID-19. Той бе признат от държавното управление и изхвърлен в кошчето още на идващия месец. Цената на това справяне са хиляди изгубени животи. Статистиката е ужасяваща. На този декор сами си връчвахте златни медали за справяне с рецесията, което е тежък цинизъм ”, сподели Атанасова. Тя разкритикува дейностите по всяка от трите задания. В нейната ретроспекция попадна рецесията с кораба " Вера Су ", реакцията във връзка с бизнеса в рецесията и работата по проекта за развиване и възобновяване ", сподели още прездезателя на ПГ на ГЕРБ.

По думите ѝ и двата кабинета на Румен Радев са се провалили и то в накй-важната борба - битката с ковид. " Статистиката е ужасяваща за броя на смъртните случаи. Генерирахте цялостен неуспех за имунизацията. Замразихте зелените коридори с претекст, че възрастните хора би трябвало да се имунизират, с цел да ги спасите - не ги спасихте ", сподели още тя и добави, че има едвам 5000 дози сложени ваксини за денонощие.

Атанасова дефинира и като безспорен неуспех доставката и въвеждането на щадящите проби за учениците. " Обещахте им да ги пандизите последни, а затворихте единствено тях ", сподели тя.

" Бяха изхарчени над 300 млн.лева за венецуелски машини, а отбезахме ниска изборна интензивност ", безапелационна бе Десислава Атанасова. 

" Организирахте брутални репресии при гонене на политическите съперници ", разгласи Десислава Атанасова. Тя упрекна президентът в рушене на демокрацията.

 

Ето цялостният текст на декларацията, прочетене от Десислава Атанасова, от името на ПГ на ГЕРБ-СДС:

Уважаеми господин ръководител,

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

Понеже през днешния ден всички ще сме заети да разясняваме новото държавно управление, в реда на нещата е да създадем оценка на това, което се случи през последните седем месеца. Редно е служебните кабинети  “Янев 1 ” и “Янев 2 ” да получат своята политическа оценка най-малко от опозицията, откакто досега, партиите от ръководещото болшинство не са създали такава. По време на това служебно ръководство на президента, стана ясно, че той надълбоко не схваща нито ролята на президентската институция в политическия живот на страната, нито ролята на служебното държавно управление в границите на политическата рецесия.

Господин Радев,

Вие назначихте служебните си държавни управления със поръчката, че те са формирани от експерти с експертиза и им поставихте три съществени задания:

Да се оправят с коронавирус кризата;

Да проведат избори и подсигуряват изборния процес;

Да приготвят Плана за възобновяване.

Имаше и поръчки за  проверка на предходното ръководство, за растеж на непознатите вложения, за държавност, за разцвет, за напредък.

Вместо това, Вашите два служебни кабинета сътвориха невиждан безпорядък във всяка област на публичния живот и вместо да вземат участие в разрешаването на политическата рецесия, я ескалираха и удължиха.

Провалихте се в най-важната задача, която си поставихте – запазване живота и здравето на българите по време на коронавирус рецесията.

- С фанфари обявихте проект за деяние при пандемията от КОВИД-19. Той беше признат от държавното управление и изхвърлен в кошчето за отпадък още на идващия месец. Нито една мярка от написаните в проекта не беше въведена. Мантрата “справихме се ” е неистина. Цената на това “справяне ” са хилядите изгубени животи. Счупени върхове по починали, инфектирани и дейни случаи. Статистиката е ужасяваща!

- На този декор започнахте да си връчвате сами златни медали за справяне с пандемията, което приказва за тежък цинизъм и цялостно главозамайване.

- Генерирахте цялостен неуспех при имунизацията. Той стартира през месец май, когато здравният министър замрази “зелените коридори ”. Мотивът за това несъответстващо деяние беше, че възрастните хора би трябвало да се имунизират предпочитано, с цел да ги спасите. Не ги спасихте – това е видно от възрастовите групи на  жертвите на отминаващата вълна. Малко след тези дейности на министъра, станахме очевидци на поражение на темпото на имунизация - от 38 000 сложени ваксини на денонощие, спадът беше изразителен напролет и лятото. След въвеждането на зеления сертифакт, едвам успяхме да прескочим по 20 000 сложени дози. Днес към този момент са 5000.

- Въведохте Зелен документ от през днешния ден за на следващия ден. Това докара до цялостен безпорядък.

В пика на четвъртата вълна, принудихте хиляди хора да се редят на опашки пред лаборатории, с цел да могат да работят.

- Пълен неуспех при оправянето с пандемията в учебните заведения. Обявихте, че последни ще пандизите тях и ще ги отворите първи. Затворихте единствено тях и то от през днешния ден за на следващия ден. По този метод не дадохте никаква опция на родителите да се приготвят и да провеждат всекидневието си.

- Абсолютен неуспех с доставката на щадящи проби за учениците. Некомпетентността докара до спор с наставнически и училищен организации, последван от обществен спор сред просветителния и здравния министър. Въвеждането на проби за възпитаници стана постепенно, само че пък за сметка на това, то към този момент се разяснява като корупционна скица от зам.-министър в служебното Ви държавно управление. 

- Към това можем да прибавим нулевата подготовка на здравната системата през лятото, за идващата вълна през есента, унизителната методика за заплащане на медиците на първа линия, оповестената подготвеност за гладна стачка на медицински личен състав по време на пандемията, чегъртането на едни от най-уважаваните български лекари, серията от митинги против министъра и грубия лобизъм в интерес на корпоративни ползи в последните дни на неговия мандат.

По отношение на втората задача, съгласно която трябваше да проведете почтени и свободни избори.  Проведохте избори два пъти и два пъти беше създаден връх по ниска изборна интензивност. Бяха изхарчени над 300 милиона лв. за венецуелски машини, с цел да бъде спазен направеният за една нощ Изборен кодекс. Организирахте брутални репресии и гонене на политическите съперници, приложихте от дълго време забравени милиционерски приоми, а служебният кабинет се трансформира в инструмент за внушения и клевети. Това докара до цялостна демотивация  за присъединяване в изборния развой, рушене на доверието в партиите, а оттова и рушене на доверието в демокрацията.

Провалът по третата Ви задача, обвързвана с Плана за възобновяване, стана явен през последните дни. Първо забавихте внасянето на проекта, с цел да визиите по-добър подобен, по-късно писахте половин година нов План за възобновяване. Направихте това непрозрачно и некадърно. Така загубихте време, което към този момент коства стотици милиони помощ за българските жители. Днес се оказва, че Вашият проект е изработен на кайма, а пари за възобновяване ще има вероятно през 2023 година. Това е изгубена переспектива за България

Междувременно:

Преките задгранични вложения се свиха с над 60 %, капиталовите планове са нула, а необятно рекламираният цех за е-автомобили се отдръпва!

Оказа се, че България не е имала министър на стопанската система, тъй като назначеният от Вас е бил канадски жител и с наличието си в кабинета е нарушил българската конституция.

Външният дълг, изтеглен от Вашите държавни управления, е 3 милиарда лв., като държавното управление показва неуместно държание на дълговите пазари и това при всичките ви заявления за остатъци и триумфи.

Темата за Еврозоната 7 месеца не присъстваше в дневния ред на държавното управление, което евентуално ще осуети въвеждането на единната европейска валута!

Финансовият Ви министър е изгубен в превода. След като през последните седмици се наложи подчинените му да го опровергават по два пъти дневно, най-после спря бюджетната процедура, тъй като явно не е в положение да я продължи. За сметка на това, в последния ден на държавното управление, на изключително съвещание, беше взето решение да бъдат отпуснати 42 млн. евро на някогашната банка на Съвет за икономическа взаимопомощ в Москва. Решение, което ние в Народното събрание, несъмнено, няма да подкрепим!

Заедно с това, през последните 7 месеца помощите за бизнеса стопираха, грантовете станаха заеми, а инфраструктурните планове бяха блокирани от министър, който не разграничава паркинг от строителна площадка. 

Спасявахте 36 дни „ Вера Су “ 90 дни, изпращахте черната кутия на разбиралия се МИГ, до момента в който противозаконната миграция, битовата престъпност, пътно транспортните катастрофи, домашното принуждение и телефонните измами растяха.

Растяха и цените на тока до невиждани равнища в историята, а Вие със забавяне отпуснахте по 110 лв. на бизнеса за два месеца, които още не са изцяло изплатени. От 1 декември към този момент и тази незадоволителна отплата не съществува. Това провокира ценова рецесия и банкрути.

Международните връзки със съседите ни са замръзнали,  а наличието на България  в Еропейския съвет се сведе до една въздишка и три въпроса - you want questions, or intervu, or what?

 

Уважаеми господин президент,

През последните 7 месеца Вие и Вашите служебни кабинети постигнахте седем неща, които са феномени в новата българска история:

1. Яростно разделяне на българското общество в размери и изразителност, несравними даже с тези от 1990-а година;

2. Безпрецедентна интервенция на президента в изпълнителната власт, непозната от 1990-а година насам. Пряко ръководство на силовите министерства посредством негови аватари и непосредствено посредством промяна на шефовете на специфичните и охранителните служби, Министерство на вътрешните работи, митниците, данъчните и останалите контролни органи. Тенденция, която явно ще се резервира и в новия, сякаш самостоятелен от Вас, кабинет;

3. Безпрецедентна за новата ни история борба сред законодателна, изпълнителна и правосъдна власт и президентство. Небивал конфликт сред институциите, отблъснал над милион и половина българи въобще от концепцията да гласоподават, а - боим се - и съществено разколебал вярата им в демокрацията; 

4. Рекордна смъртност от Ковид-19 на българските жители (за повече от седмица първи в света по смъртни случаи на 100 хиляди);

5. Рекордни цени на електрическата енергия за индустриални потребности за цялата най-нова история на България;

6. Най-много нарушавания на Конституцията на глава от популацията в цялата ни нова история;

Това е късият и повърхностен разбор на активността на двата Ви кабинета. След седемте месеца на Вашето еднолично ръководство, през днешния ден страната не мечтае за развиване, а за възобновяване. Видимото Ви наличие и в бъдещото постоянно ръководство обаче сигурно ще забави този развой. Дали българите живеят по-добре след 7 месеца  на вашето еднолично ръководство. Оценките занапред предстоят.

Бог да пази България!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР