Редно е да дадете категорично обяснение ще промените ли позицията

...
Редно е да дадете категорично обяснение ще промените ли позицията
Коментари Харесай

Джамбазки към Петков: Редно е да дадете категорично обяснение ще промените ли позицията на България за РС Македония

Редно е да дадете изрично пояснение ще измененията ли позицията на България за районен съд Македония, обръща се към новия министър председател Кирил Петков българският представител в Екологичен потенциал и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки. Поводът е изявление на Петков, обещано пред „ Файненшъл таймс “.

„ Ще предложим нов развой (по Северна Македония), доста бърз, с лимитирана времева рамка, дълга единствено шест месеца “, разяснява в изявлението Кирил Петков. Интервюто е обещано в понеделник преди процедурата по избирането на новия кабинет, прецизира пресцентъра на Вътрешна македонска революционна организация.

По време на изявлението на Петков от трибуната на Народното събрание, той изрично съобщи, че смяна на позицията няма да има. Думите му бяха доказани в коридорите пред публицисти и от новия външен министър Теодора Генчовска. Именно тези спорни сигнали, накараха и Джамбазки да попита Кирил Петков каква действителна позиция ще отстоява новият кабинет.

„ Спекулациите и интерпретациите по тематиката с въпросното заглавие циркулират на всички места, по тази причина е редно министър председателят да изясни ясно, тъкмо и изрично, ребром, какво тъкмо има поради и дали новото държавно управление счита да постанова някаква смяна в българската позиция. И, несъмнено, да понесе цялата отговорност за думите и дейностите си във връзка с двустранните връзки със Северна Македония “, безапелационен е в позицията си Ангел Джамбазки.

Ето и цялостния текст на позицията на заместник-председателя на Вътрешна македонска революционна организация, оповестена в страницата му във Facebook:

България е с ново държавно управление. Не измина и ден и към този момент имаме много притеснителни поръчки. Новият министър-председател на страната влезе в заглавията със смущаващото изказване, че София ще приключи възпрепятстването на опита на Северна Македония да се причисли към Европейския съюз.

Спекулациите и интерпретациите по тематиката с въпросното заглавие циркулират на всички места, по тази причина е редно министър председателят да изясни ясно, тъкмо и изрично, ребром, какво тъкмо има поради и дали новото държавно управление счита да постанова някаква смяна в българската позиция. И, несъмнено, да понесе цялата отговорност за думите и дейностите си във връзка с двустранните връзки със Северна Македония.

Да, България е най-големият последовател на интеграцията на Република Северна Македония. В това спор няма. Но, с цел да продължи напред, страната би трябвало да извърши точките от Договора за другарство и да се отърве от цялото си болшевишко завещание. И това би трябвало да бъде казано ребром и политическа уместност от новото държавно управление. Българските жители са безапелационни по тематиката, тъй като съгласно последното социологическо изследване за 71% от тях най-важно е уреждането на връзките на България с Република Северна Македония, а не дали Скопие ще стане член на Европейския съюз.

Новият министър председател даде поръчка, че ще бъде покрай хората и ще чува техния глас. Сега има опция да потвърди това като се вслуша в хилядите хора с българско съзнание в Северна Македония, които ежедневно са подлагани на систематичен тормоз и брутални издевателства. Може също по този начин да се запознае с македонските учебници, чието подправено наличие е следващият образец за насмешка към страната ни, или просто да организира диалог с част от българските учени в смесената историческа комисия. Вероятно, в случай че направи всичко това, анализите, на които са го учили в Харвард, ще отстранен всяко едно съмнение по отношение на българската позиция за Северна Македония.

#Македония е #България
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР