Редколегията на програма Хоризонт на БНР опроверга пред Съвета за

...
Редколегията на програма Хоризонт на БНР опроверга пред Съвета за
Коментари Харесай

Редколегията на БНР опроверга твърдения на Светослав Костов

Редколегията на стратегия " Хоризонт " на БНР опроверга пред Съвета за електронни медии (СЕМ) изказвания на генералния шеф на държавното радио Светослав Костов, свързани с легитимността на органа.

Писмото, е в отговор на изказвания на Костов в изявление за уеб страницата Оф нюз, обещано ден, откакто Съвет за електронни медии изиска той да подаде оставка като общоприет шеф на БНР до края на тази седмица. В него Костов показва подозрения в легитимността на редколегията и декларира, че тя не е изразител на мнението на целия " Хоризонт ". В продължение на дни шефът на държавното радио не разясняваше пред медиите изказванията за напън и опит за интервенция в публицистичната работа, които бяха направени на срещата сред редколегията на БНР и Съвет за електронни медии на 19 септември. До срещата се стигна след опита за събаряне от ефир на журналиста Силвия Великова и последвалото невиждано спиране на сигнала на стратегия " Хоризонт ".

В отговор от редколегията изпращат до Съвет за електронни медии правилниците за активността на БНР и на редколегията, протокол от съвещание, мнение по проблема със прекъсването на сигнала и с опита за събаряне на Силвия Великова. " Надяваме се да вземете поради тези обстоятелства в идната фаза на процедурата по премахване на генералния шеф на БНР ", се споделя в писмото на редколегията до Съвет за електронни медии.

Пълния текст на писмото, оповестено в журналистическа група във Facebook:

Уважаеми членове на Съвета за електронни медии,

Във връзка с разпространението на погрешни изказвания от страна на генералния шеф на БНР Светослав Костов по отношение на легитимността на Редколегията на стратегия " Хоризонт " и опита да бъде омаловажена Редколегията, държим да сте осведомени със следните обстоятелства, въз основа на които да вършиме своите изводи. В изявление за Офнюз на 28 септември виждаме следните изказвания, които ще разгледаме едно по едно:

" Първо, по този начин наречената редколегия, която беше в Съвет за електронни медии, и като споделям така наречен имам поради това, че редколегията на Програма " Хоризонт " нито е провела съвещание, нито е взела някакво решение, нито има устав за работа. Така че тази редколегия не може да бъде изразител на мнението на целия " Хоризонт ". Част от членовете на редколегията са били сменени, тъй като не са желали да вземат участие в целия този фарс. " Г-н Светослав Костов оспорва легитимността на редколегията със следното изказване: " Така наречената редколегия, която беше в Съвет за електронни медии, и като споделям така наречен имам поради това, че редколегията на Програма " Хоризонт " нито е провела съвещание, нито е взела някакво решение, нито има устав за работа.

Факт 1: В този си състав Редколегията на стратегия " Хоризонт " беше конституирана на 15.07.2019 година и съществува въз основа на чл.8 алинея 1 от Правилника за публицистичната активност на БНР и на Правилника за активността на редколегията на стратегия Хоризонт. Правилникът за работа на Редколегията е реалност и е разполагаем при секретаря на Редколегията Ирена Гъделева. Прилагаме:

а/ Протокол № 1 от извършеното съвещание. Този Протокол е съответно заведен и в деловодството на БНР.

б/ Молим ви, да обърнете внимание на текста на този Протокол, от който излиза наяве, че точно по покана на генералния шеф представители на Редколегията вземат участие в работната група за промени в Правилника за публицистичната активност на БНР. Следователно не е правилно изказванието на господин Костов, че Редколегията работи без свои правила и в несъгласие на Правилника за публицистичната активност на БНР.

Следователно Редколегията е законна, събирала се е и е конституирана в сегашния си състав. И това е добре известно на генералния шеф Светослав Костов и проследимо в документи. В същия откъс от изявлението си Светослав Костов твърди " редколегията на Програма " Хоризонт " нито е провела съвещание, нито е взела някакво решение "

Факт 2: Редколегията взе Становище по проблема със прекъсването на стратегия " Хоризонт " и свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова в съвещание, извършено в сходство с Правилника на 17 септември 2019г. То е подкрепено от 11 представители от общо 15 представители, защото ръководителят отсъства дълготрайно заради болест. Прилагаме още веднъж текста на това мнение, в което изразихме своето неразбиране и противоречие с методите на работа на управлението и определихме като лъжа изказванията на господин Светослав Костов, че Силвия Великова не е била сваляна от ефир. Това Становище изпратихме до вас. Следователно не е правилно и изказванието на господин Костов, че не е имало съвещание и взимане на решение по проблема с невижданото прекъсване на програмата и свалянето от ефир на Силвия Великова.

Светослав Костов твърди още: " Част от членовете на редколегията са били сменени, тъй като не са желали да вземат участие в целия този фарс. " Факт 3: По отношение на изказванието за замяна на избрани членове държим да изясним следното - един от двамата представители на звено " Репортери " в стратегия " Хоризонт " Цветелина Стоянова взе участие в подробна писмена преписка при разискването на въпросното Становище и в следствие декларира, че желае да се отдръпна по персонални аргументи от присъединяване в Редколегията. За това е уведомила своите сътрудници, както и членовете на Редколегията. При потребност можем да предоставим тази професионална писмена преписка.

По силата на Правилника на редколегията, член не може да бъде сменен или изключен, в случай че не бъде " отзован " от сътрудниците, които съставлява или самичък той не пожелае да се отдръпна по разнообразни аргументи. Следователно не е правилно и изказванието на господин Костов, че " част от членовете на редколегията са били сменени, тъй като не са желали да вземат участие в целия този фарс. " И най-после да обърнем внимание на още едно изказване на господин Светослав Костов: " Така че, тази редколегия не може да бъде изразител на мнението на целия " Хоризонт ".

Факт 4: Под всички мнения на Редколегията по случая /прилагаме и текста на Становището от 19.09.2019г., с което отказахме среща пред Съвет за електронни медии с господин Костов/ са се подписали, след надлежна консултация с публицистите от обособените блокове излъчвания и звена, които съставляват като участници в Редколегията, 11 представители от общо 15, като ръководителят ни е в болнични. Представителят на Спортна редакция съобщи на един по-късен стадий, че Спортна редакция резервира неутралитет. Това на процедура е над 2/3 от състава на Редколегията и респективно на програмата. Представителите в Редколегията съставляват на практика всички съществени звена – новинари, водещи и редактори в излъчвания, репортери в страната, музикални редактори и част от репортерите. Следователно не е правилно и изказванието на господин Костов, че тази редколегия не е изразител на мнението на целия Хоризонт.

Надяваме се да вземете поради тези обстоятелства в идната фаза на процедурата по премахване на генералния шеф на БНР, която предприемате като самостоятелен и самостоятелен регулаторен орган на електронните медии у нас.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Натискът над БНР (61)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР