Редкии неочаквани видове птици регистрираха участниците в 43-топреброяване на зимуващите

...
Редкии неочаквани видове птици регистрираха участниците в 43-топреброяване на зимуващите
Коментари Харесай

Регистрираха редки видове при преброяването на зимуващите водолюбиви птици

Редкии непредвидени типове птици записаха участниците в 43-топреброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас.Това е удовлетворението на стотиците доброволци, които излязоха през почивните дни, с цел да оказват помощ за отчитането на численостите на водолюбивите птици и положението на влажните зони у нас.

Екипите от експерти и доброволци са записали наличието на посевни гъски, необичаен зимуващ тип за България, белобуза и гривеста рибарки от региона на Бургас, които се размножат в страната, само че не е типично да остават през зимата. Сред редките зимни посетители са преброените 7 сиви жерави, една кадифена потапница в река Дунав,както и два огромни брегобегача. Изненадващо е наблюдението на две патици мандаринки, които произлизат от Източна Азия и евентуално са избягали от зоопарк.

Към забавните типове, които записаха участниците от Българското сдружение за отбрана на птиците, Изпълнителната организация по околна среда, Регионалните инспекции по околната среда и водите, ловни сдружения и други неправителствени организации са къдроглави пеликани, морски орли, тундрови лебеди, качулати корморани, огромни черноглави чайки, звънарки и други. Сред откритите зимуващи птици бяха и не малко типове, включени в Световния червен лист, като червеногушата гъска, кафявоглавата потапница, ледената потапница, тръноопашатата потапница, кадифената потапница и ушатият гмурец.

Студеното време, седмица преди провеждането на преброяването, усили числеността на зимуващите у нас водолюбиви птици, само че и беше причина за замръзването на  доста от водоемите в цялата страна. Обработените все още към 70 на 100 от събраните данни демонстрират, че този януари птиците по нашите земи са три пъти повече, в сравнение с през по-топлата зима на предходната година.

Общата бройка на откритите типове птици при обработени към 70% от данните е 361 933 човеци, до момента в който през 2018 година са следени едвам 130 000 човеци. Най-високите числености са регистрирани по Черноморското крайбрежие и река Дунав,където се намират и най-големите влажни зони в страната. По тези места са преброени 120 000 огромни белочели гъски и 3500 от международно застрашените червеногуши гъски.Трите най-многочислени водолюбиви типове птици са: зеленоглавата патица, елементарната лиска и големияткорморан. Високи са численостите и наголемия гмурец и зимното бърне.

За пръв път тази година множеството от екипите, взели участие в среднозимното броене, използваха мобилното приложение SmartBirds Pro за въвеждане на данните благодарение на таблети и смарт телефони, което разреши бързо и елементарно да бъдат основани записите и обработени данните.

Данните, които се събират при всяко броене на зимуващите водолюбиви птици, са индикатор за измененията в средата и това акцентира ролята на птиците като значим знак за положението на средата, в която живеем. Присъствието на някои нетипични за зимата у нас типове птици може да се пояснява и като знак за промени в климата.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР