Реджиналд Спайърс е атлетично и добре сложено момче от Аделаида,

...
Реджиналд Спайърс е атлетично и добре сложено момче от Аделаида,
Коментари Харесай

Спортни хроники: Шампионът-трафикант, който се изпрати от Лондон до Пърт като багаж и бе осъден на смърт

Реджиналд Спайърс е атлетично и добре поставено момче от Аделаида, което попада в полезрението на спортните експерти още като дребен. Перспективите му са положителни в доста от коридорите на спорта, само че в последна сметка избира хвърлянето на копие. Атрактивна, само че не и от най-любимите дисциплини на феновете на Царицата. Редж прави относително добра кариера през 60-те и 70-те години на предишния век, само че не спортният му път е най-интересното нещо в забележителния му живот. Живот на наркотрафикант и контрабандист, изпълнен с безумни случки и аромат на керосин и гибел.

Преди малко повече от пет години излезе книгата „ От сандъка: Възходите и паденията на шампиона-трафикант “, която разказва прекарванията на Спайърс.
И най-много – дръзкия му сбъднат проект да се изпрати от Англия до Австралия по въздуха в дървен сандък като багаж.
А ето я и историята.

След няколко триумфа на вътрешната сцена в хвърлянето на копие, Редж взе участие в Игрите на английската общественост. Шансовете му да извърши олимпийската си фантазия стават напълно действителни преди Токио 1964. Това обаче не го отхвърля и взема решение да подгони последния трен за олимпийска квота без даже да подозира, че противоположният път ще е клаустрофобичен и рисков.

Реджиналд изтегля всичките си спестявания, сбогува се със брачната половинка и щерка си и потегля за Лондон. Надеждата му е, че ще реализира положителни резултати в надпреварите от тъй наречените Английско лято. Проваля се обаче и на английска земя, което е по-малко неприятната вест от тази, че няма пукнат цент в джоба си.

А по какъв начин се стига без пари от Лондон до Пърт? Редж намира отговора.
Първоначално опитва нещо обичайно, с цел да стигне след това до безумната си концепция.
Късметът му се усмихва и Спайърс стартира работа в товарния терминал на лондонското летище. Целта му е да спести нужната сума за билет, както и за подарък за рождения ден на щерка си.

Това го принуждава на обезверен ход – да се изпрати самичък по пощата с натрапен платеж.
Той споделя налудничавия проект на своя лондонски другар и противник в бранша за мятане на копие Джон Максорли. Вместо да го вразуми, Джон взема решение да му помогне.

Двамата сковават дървен сандък с подобаващи размери. Оборудват го със специфични порти, които се отварят единствено от вътрешната страна. Също по този начин с защитни колани, които да спасят незаконния пътник от удари в стените. И, несъмнено, с няколко дребни отвора за въздух.
Вътре са сложени възглавница, одеяло, фенерче, консерви, бутилки с вода и дребен резервоар за… е, сещате се защо. Максорли усърдно изписва адреса на измисления адресат в Пърт, а в полето за наличие на товара прибавя „ багра “. След което откарва сандъка на летището.

Маршрутът е деликатно конкретизиран: Лондон – Париж – Бомбай – Пърт. Лондонската мъгла обърква всички проекти през цялото време. Полетът се бави повече от ден, а Спайърс рискува да напусне сандъка едвам когато е сигурен, че машината е във въздуха.
Трудното стартира с идването в Индия.

63 часа след началото пратката най-сетне идва в Пърт и чака на товарния терминал. Изтощеният до прекаленост Спайърс изчаква служащите да си тръгнат и едвам изпълзява на открито. Веднага се сблъсква с различен проблем – вратите са заключени. Съдбата му сервира кутия с принадлежности и той се изпарява през дупка в стената.

Отправя се на автостоп към Аделаида, само че не помни да извести своя другар в Лондон, че пътуването е завършило. Максорли бие паника – споделя пред пресата всичко, което знае. И когато Редж се добира до Пърт, е предстоящ от войска кореспонденти. Признава, че е измамил самолетната компания. Ръководството обаче му опрощава дължимата сума – въпреки всичко сходна история не се среща постоянно, нали?
Спайърс даже стига в точния момент за рождения ден на щерка си. Разказва всичко на брачната половинка си. И продължава спортната си кариера. Хвърля копието до 1980 година Още два пъти подвига купата в Австралия, само че олимпийските игри си остават несбъднатият му идеал.

Но това надалеч не е всичко необичайно в живота на Реджиналд. След края на кариерата си той е разгласен за наркодилър и контрабандист. Арестуван е два пъти – в Аделаида и Бомбай, само че съумява да избегне пандиза. Накрая си намира майстора в Шри Ланка. През 1984 година локалната полиция го задържа с подправен паспорт, до момента в който придвижва опиати и оръжие. Местният съд го осъжда на гибел.
Впоследствие наказването е сменено с пожизнен затвор, а с помощта на своите юристи Редж се прибира след едвам пет години зад решетките.

Обвиняван е неведнъж за развъждане на канабис и наркотрафик, само че прокуратурата по този начин и не дава безапелационни доказателства.
Реджиналд Спайърс към момента е жив и здрав. На 14 декември навърши 78 и продължава да споделя историята си пред смаяните погледи на хората, които гълтам всяка дума за невероятните му прекарвания.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР