Реджеп Тайп Ердоган не е губил избори вече 20 години

...
Реджеп Тайп Ердоган не е губил избори вече 20 години
Коментари Харесай

Ердоган печели отново Турция

Реджеп Тайп Ердоган не е губил избори към този момент 20 години – от 2003, когато става министър председател

На първия балотаж в историята на Турция Реджеп Ердоган завоюва поддръжката на гласоподавателите против претендента на опозицията Кемал Кълъчдароглу.

При 99,4% обработени протоколи той разгласи успеха си от Истанбул.

Ердоган печели 52,28% пред своя противник, представителят на опозицията Кемал Кълъчдароглу, с 47,72%. За Ердоган са дали своят вот 26 502 045 гласоподаватели, а за Кемал Кълъчдароглу 24 231 855 души. Ердоган получава повече гласове в Анкара от противника си, а в Истанбул резултатът е съвсем подравнен.

Право на избор на втория тур имаха 64 197 419 души.

Както и на първия тур, и на този изборната интензивност също е висока – 85,50%.

Реджеп Тайип Ердоган е 12-ият и сегашен президент на Турция от 2014 година насам.

Заедно завършихме втория тур на президентските избори – дружно, с поддръжката на нашия народ. Искам да благодаря на всички жители, които гласоподаваха, и по този начин демонстрираха предпочитание да се борят както за тяхното тяхното бъдеще, по този начин и за това на децата. Искам да благодаря на всеки един жител, който с избора си, ни повери отговорността да управляваме страната през идващите пет години. Вярвам, че опозицията ще потърси отговорност на господин Кемал и за местата в Народното събрание, които партията му загуби. Ние казахме, че успеха ни ще стане по метод, който да е заслужен за всички. Ето за какво през днешния ден Турция е единственият победител, разяснява Ердоган след резултатите от вота.



На собствен ред претендентът на опозицията Кемал Кълъчдароглу дефинира изборите като най-нечестните през последните години. Той завоюва близо 48% от вота на гласоподавателите.

Това е пета загуба на Кълъчдароглу против Ердоган.

Преживяхме най-нечестните избори през последните години. Всички средства на страната бяха мобилизирани за политическа партия. Всички благоприятни условия бяха положени под краката на един човек. На тези избори, макар целия напън, се прояви волята на хората за смяна на властнически режим. Ще продължим да бъдем в челните редици на тази битка, до момента в който същинската народна власт пристигна в нашата страна, акцентира Кълъчдароглу.



Ръководителите на Европейски Съюз и НАТО поздравиха Ердоган за преизбирането му.

Очаквам да продължим взаимната работа и подготовката за срещата на върха на Алианса през юли, показва генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в своето приветствие към Ердоган в Twitter.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също изрази очакване на продължи да работи с турския президент за задълбочаване на връзките сред Анкара и Европейски Съюз в идващите години.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен показва в взаимно изказване с висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел, че Европейски Съюз има стратегически интерес да продължи съдействието и взаимно преференциалните връзки с Турция и всички нейни жители, както и от постоянна и сигурна среда в Източното Средиземноморие.

Европейски Съюз е подготвен да работи с Турция за прогрес в двустранните връзки и непоклатимост, при съблюдаване на човешките права, върховенството на закона, интернационалното право и в интерес на всички наши жители, се добавя в изказването.

Фон дер Лайен и Борел означават, че в този момент се чакат оценките за изборите от наблюдаващите от Организацията за сигурност и съдействие в Европа и от Съвета на Европа.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също поздрави в неделя Ердоган. Украинският държавен глава декларира, че разчита на укрепването на „ стратегическото партньорство ” сред двете страни.

Ние разчитаме на по-нататъшното усилване на стратегическото партньорство в интерес на нашите страни, както и на усилването на съдействието в интерес на сигурността и стабилността на Европа, написа Зеленски в профила си в Twitter.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън също разяснява изборната победа на сегашния държавен глава на Турция. Байдън написа в Twitter: „ Очаквам да продължим да работим дружно като съдружници в НАТО по двустранните въпроси и по споделените световни провокации ”.

Първо като министър-председател от 2003 година, а по-късно като директно определен президент от 2014 година, Реджеп Тайип Ердоган разпростра „ мускулите “ на Турция като районна мощ, защитаваше мюсюлмански дела и бързо преодоляваше вътрешната съпротива.
На актуалните избори Ердоган бе изправен пред едно от най-големите тествания в политическата си кариера, до момента в който Турция се задъхва от високата инфлация и най-опустошителното земетресение от 1999 година насам.
С корени от Ризе, Реджеп Тайип Ердоган е роден в Истанбул на 26 февруари 1954 година През 1965 година приключва главното учебно заведение Касъмпаша Пияле, а през 1973 година приключва междинното си обучение в истанбулското учебно заведение Имам Хатип (религиозна професионална гимназия). През 1981 година приключва висше обучение във Факултета по стопанска система и административни науки на Университета Мармара.
Ердоган взе участие интензивно в активността на „ Партията на благоденствието “ (ПБ), основана през 1983 година, и през 1984 година е определен за началник на окръг Бейоглу. През 1985 година е определен за регионален началник на „ ПБ “ в Истанбул и през същата година става член на Централния изпълнителен съвет на партията.
Този интервал му носи известност и на локалните избори през 1994 година, Ердоган е определен за кмет на Истанбул. Той изкарва извънредно сполучлив мандат. Многогодишни проблеми с водоснабдяването, боклука, замърсяването от природен газ, транспортната невъзможност и огромните задължения на града биват решени. По този метод Ердоган реализира пробив в историята на общината и печели доверието на хората.
Мандатът му е преустановен през декември 1997 година поради ефикасна присъда.
На 14 август 2001 година Ердоган основава дружно с приятелите си „ Партията на справедливостта и развиването “ (ПСР) и е определен за ръководител на ПСР от Съвета на учредителите. Партията се радва на необятна социална поддръжка в страната и още през първата година от основаването си тя става единствената ръководеща партия с болшинство от две трети в края на парламентарните избори, извършени през 2002 година
Ердоган става министър-председател на 15 март 2003 година и подхваща редица промени, които връщат силата на турската лира. Осъществява редица публични планове за учебни заведения, язовири, лечебни заведения и така нататък Партията му печели поредно парламентарните избори през 2007 и 2011 година Избран е за 12-и президент на 10 август 2014 година, Реджеп Тайип Ердоган е и първият президент на Република Турция, определен с всеобщо гласоподаване.
След референдум през 2017 година за внасяне на промени в конституцията, на президентските избори през 2018 година печели 52,59% от гласовете и е избран отново за президент.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР