Реджеп Тайип Ердоган е новият стар президент на Турция, а

...
Реджеп Тайип Ердоган е новият стар президент на Турция, а
Коментари Харесай

Реджеп Ердоган взе цялата власт в Турция


Реджеп Тайип Ердоган е новият остарял президент на Турция, а от на следващия ден цялата власт се концентрира в неговите ръце, защото влизат в действие поправките на Конституцията, признати на априлския референдум от 2017 година, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Между партийните централи се породи напрежение след обръщения на претендента на кемалистите Мухаррем Индже и други депутати от опозиционната Народно-републиканска партия /НРП/, с които упрекнаха Анадолската организация в разгласяване на погрешни резултати от вота за държавен глава. Според тях данните на медията се разминават даже с тези на Висшия избирателен съвет и сега се повтаря грандиозната операция от референдума. В централата на НРП многочислен щаб прави редом броене, а резултатите също са напълно разнообразни. Лидерката на структурата в Истанбул Джанан Кафтанджъоглу съобщи на конференция, че Индже печели 43, 55% поддръжка в мегаполиса, а Ердоган – 44, 91%. Това е крайният резултат от преброените бюлетини в 7 144 урни в града край Босфора.

В Туитър към 20 ч. Индже написа, че Анадолската организация лъже за резултатите, защото съгласно нейните изявления тогава са преброени 85% от бюлетините в урните, а Висшият избирателен съвет регистрира едвам 37%. Управляващите от Партията на справедливостта и развиването /ПСР/ дефинираха изказванията на съперниците като жестоко и неприемливо нахлуване върху медията. Говорителят на ПСР Махир Юнал акцентира, че политиците, които си разрешават неприемливи нападки против Висшия избирателен съвет и държавната Анадолска организация, ще понесат отговорност. Платформата „ Честни избори “, основана от 5 опозиционни партии /НРП, Добра партия, Партия на благоденствието, Демократична партия и прокюрдската Партия на демократичните народи/ и цивилен организации разгласява резултати от преброените бюлетини в 37,8% от урните към 20 ч., колкото е ревизирал и Висшият избирателен съвет към същия час. Според тях Ердоган печели 53,01%, Индже – 29,97%, Мерал Акшенер – 9,14%, Селахатин Демирташ – 6,78%, останалите двама претенденти са с под 1 % поддръжка.

Малко преди 22 ч. в директно включване по FOX TV депутатът от НРП Халук Пекшен съобщи, че изрично президентският избор отива на 8 юли втори тур, защото действителните резултати са 44% за Ердоган и 40% за Индже, при тествани от Висшия избирателен съвет 56% от гласовете. Според Анадолската организация обаче към този час са преброени бюлетините от 95% от урните и Ердоган е с 52, 8%, а Индже – 30,7%.

Редица държавни водачи поздравиха с успеха Реджеп Ердоган много преди окончателните резултати. Пръв бе президентът на Азербайджан Илхам Илиев, следван от този на Палестина Махмуд Аббас, премиера на Албания Еди Рама, емирът на Катар Тамим бин Хамад Ат-Тани, министър председателят на Унгария Виктор Орбан, ръководителят на президиума на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович, министърът на външните работи на Гърция Никос Котзиас.

Вотът трансформира радикално формата на държавното ръководство и още на следващия ден ще трансформира Турция от парламентарна в президентска република. Според последните ремонти в Конституцията, които влизат в действие още на следващия ден, всички лостове на изпълнителната власт ще бъдат в ръцете на президента, а Народното събрание ще се отдаде само на законодателните въпроси. Броят на депутатите се усилва от 550 на 600 души, а възрастта за присъединяване в парламентарни избори бе понижена от 25 на 18 година Според новата система на ръководство на страната президентът ще бъде считан за държавен глава и главнокомандващ, той ще назначава вицепрезидентите и министрите, той персонално ще внася в управлението на Народното събрание законопроектите. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР