Реджеп Тайип Ердоган бетонира властта си за още пет години

...
Реджеп Тайип Ердоган бетонира властта си за още пет години
Коментари Харесай

Специален пратеник на bTV: Ердоган спечели, но Турция е все по-разделена

Реджеп Тайип Ердоган бетонира властта си за още пет години след исторически балотаж. При 100% обработени протоколи актуалният президент печели 52,18% от гласовете на гласоподавателите.

Лидерът на обединената съпротива – Кемал Кълъчдароглу, получава 47,82%. Избирателната интензивност беше малко над 84%.

В изборния ден избраният отново президент раздаваше пари на хората и играчки на децата

24 часа след оспорваната борба Турция наподобява все по-разделена . Президентът Ердоган завоюва изборите още веднъж, само че съгласно анализатори, дребната разлика, с която го направи демонстрира засилващата се смяна в настроенията на турското общество.

Една от аргументите е икономическата рецесия, в която се намира Турция. Вчера в речта си пред своите последователи президентът съобщи, че ще се оправи с нея, само че след преизбирането му лирата удари ново дъно.

Поддръжници на турския президент отиват в двореца в Анкара

За опозиционно настроените хора - резултатите значат още пет години, в които измененията, които те желаят във връзка с спазването на човешките права и свободата на медиите, може и да не се случат.

Разбира се за последователите на Ердоган успеха стана мотив за бурни тържества . Пред централата на „ Партията на справедливостта “ се стекоха хиляди хора. „ Тук беше тресавище, нямаше нищо, а той взе едно нищо и го докара до това положение “, съобщи една от привърженичките на Ердоган.

Турският президент бе избран отново за нов петгодишен мандат

Други обаче видяха в успеха възобновление на предишното. „ Османският интервал се завръща “, съобщи различен гласоподавател.
„ Цялата нация завоюва “, сподели в своята тирада Ердоган и даде обещание стабилизиране на стопанската система. Според него е „ време да загърбим изборните диспути и спорове и да се обединим към националните ни цели и фантазии “.

Опонентът му Кемал Кълъчдароглу увери, че „ битката за демокрацията няма да спре “. „ Преживяхме най-нечестните избори за последните години. Всички средства на страната бяха мобилизирани за една политическа партия “, съобщи той след загубата.

Ердоган печели вота и зад граница

Турското общество изживява най-голямата поляризация в историята си, счита професорът по политически науки Мурат Сомер.

„ Ердоган сигурно ще се опита да продължа връзките си с Европейския съюз, само че за жалост във връзка с полезностите системата, която съставлява той, е система, която отдалечава Турция от демократичните западни страни “, разяснява Сомер. Според него Кълъчдароглу е можел да постави ред в икономическия безпорядък с разсъдък и разговор.

Победата е натурален резултат от безкористния труд, разяснява съветският президент Владимир Путин за новия петгодишен мандат на Ердоган

Сред първите водачи, които поздравиха Ердоган, бяха сътрудниците му от Русия и Съединените щати, както и българският президент Румен Радев.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР