Реджеп Ердоган пренареди правителството на Турция. Това се случи на

...
Реджеп Ердоган пренареди правителството на Турция. Това се случи на
Коментари Харесай

Ердоган пренареди правителството си


Реджеп Ердоган пренареди държавното управление на Турция. Това се случи на изключителна среща с министър председател Бинали Йълдъръм, който резервира поста си. Редица от досегашните му подчинени обаче нямат тази орис. Някои се разделят с постовете си, а други остават във властта, само че поемат други министерства, съобщи БГНЕС. Разговорите сред Ердоган и Йълдъръм започнаха по обяд в президентския замък и след към 2 часа Йълдъръм заяви новите имена и разбъркванията в министерствата.

От актуалните министри 15 ще продължат работата си на постовете, 5 нови ще одобряват длъжностите от предшествениците си. Шестима минават на други длъжности, само че остават в кабинета.

На мястото на досегашния вицепремиер Нуретин Джаникли отива министърът на правораздаването Бекир Боздаг, а той ще бъде сменен от Абдулхамит Гюл. Джаникли поема министерството на защитата от Фикри Ъшък, който отива на поста вицепремиер на мястото на Нуман Куртулмуш, който пък ще оглави културата и туризма. Още двама от досегашните вицепремиери – Тугрул Тюркеш и Вейси Кайнак, напущат и на местата им идват Реджеп Акдаг и Хакан Чавушоглу.

Министърът на труда и обществената сигурност Мехмет Мюезиноглу е освободен, на мястото му е назначена Жюлиде Саръероглу. Той стана изключително прочут по време на акцията за парламентарните избори в България, откакто интензивно агитираше измежду българските изселници в интерес на един провален политически план. Новият министър на младежта и спорта е Осман Ашкън Бак, на храните, земеделието и отглеждането на животни е Ахмет Ешреф Факъбаба, наследяващ поста от Фарук Челик. Сменен е и здравният министър Реджеп Акдаг от Ахмет Демирджан.

Постовете си резервират досегашният вицепремиер Мехмет Шимшек, министърът на фамилията и обществените политики Фатма Бетюл Саян Кайа, основният договарящ с Европейски Съюз Йомер Челик, министрите на науката, промишлеността и технологиите Фарук Йозлю, на околната среда и градоустройството Мехмет Йозхасеки, на външните работи Мевлют Чавушоглу, на стопанската система Нихат Зейбекчи, на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, на развиването Лютфи Елван, на финансите Наджи Агбал, на превоза, морските въпроси и известията Ахмет Арслан, на горите и водните запаси Вейсел Ероглу, на образованието и науката Исмет Йълмаз, на митниците и търговията Бюлент Тюфенкчи. И несъмнено, зетят на Реджеп Ердоган – министърът на енергетиката и естествените запаси Берат Албайрак остава непроменяемо на поста си.

Промените в състава на държавното управление в действителност не са непредвидени, първият ремонт на кабинета беше през септември предходната година, само че паниките на министрите набъбнаха след конституционния референдум през април т.г. Според Бинали Йълдъръм днешните промени са резултат от съвещания и разбор на разпределението на дилемите, а какви ресори ще поемат новите вицепремиери ще стане ясно по-късно през днешния ден.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР