Реджеп Ердоган официално ще встъпи в длъжност като президент на

...
Реджеп Ердоган официално ще встъпи в длъжност като президент на
Коментари Харесай

Ердоган встъпва в длъжност, Турция става президентска република

Реджеп Ердоган публично ще встъпи в служба като президент на Турция за нов мандат през днешния ден, 9 юли, на гала в столицата Анкара. На церемонията ще участват 22-ма държавни глави и 17 министър председатели. Сред гостите на Ердоган ще бъде и българският президент Румен Радев.

Там ще бъдат още президентите на Грузия, Македония, Молдова, Босна и Херцеговина, Сърбия, Косово, Венецуела, Пакистан, Киргизстан, редица африкански страни, както и емирът на Катар.

Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев също ще бъде в Анкара, както и министър председателят на Унгария Виктор Орбан .

Нито един член на гръцкото държавно управление няма да участва на церемонията по встъпването в служба на Ердоган. Съединени американски щати също няма да изпратят публична делегация.

Пълна победа на Ердоган в Турция, Борисов го поздрави

Кървави избори: гръмнаха районен водач в Турция

Скрита камера снима Ердоган да инструктира за "плътното бранене " на гласоподавателите

Реджеп Тайип Ердоган, който беше избран отново на 24 юни за нов президентски мандат,

ще се употребява със доста подсилени компетенции в сходство с конституционни промени, признати на референдум през април 2017 година

Ето главните положения на конституционната промяна: Текстът планува прекачване на главната част от изпълнителната власт на президента, който ще назначи самичък министрите, още в понеделник. Той ще дефинира също един или няколко вицепрезиденти. Премиерският пост, който в този момент се заема от Бинали Йълдъръм, ще изчезне.

В сходство с промяната президентът ще избира директно или непряко шестима членове на Съвета на съдиите и прокурорите, отговарящ да назначава и отстранява от служба чиновниците от правосъдната система. Парламентът ще избира седем от членовете на съвета.

Според видеоматериал, оповестен в профила на Ердоган в Туитър по време на предизборната акция,

държавното управление ще включва занапред нататък 16 министри на фона на 26 плюс министър председател сега .

Много министерства ще бъдат слети. Такъв е по-специално казусът с министерството по европейските въпроси, което ще бъде обединено с министерството на външните работи. Такъв ще бъде и казусът с министерството на търговията и митниците, което ще бъде включено в състава на едно по-широко министерство на стопанската система.

Освен на министерствата, президентската власт би трябвало да се опира и на девет „ комисии “, които ще покриват области като обучение, икономическа политика или интернационалните въпроси и въпроси на сигурността. Други институции занапред нататък ще бъдат под шапката на президентството като разузнаването и Дирекцията по религиозните въпроси, които до момента бяха на послушание на премиера.

Според конституционната промяна

изключително състояние ще може да се вкарва при положение на „ протест против отечеството “ или „ прояви на принуждение, които слагат нацията пред заплаха да се разцепи “ .

Президентът ще взема решение дали да наложи или не изключително състояние, преди да внесе за разглеждане въпроса в Народното събрание. Първоначално изключителното състояние няма да може да се вкарва за повече от шест месеца, а по-късно ще може да бъде продължавано за оптимален период от четири месеца за едно удължение. По време на предизборната акция досегашният президент даде обещание, откакто претенденти от опозицията дадоха такова заричане, да анулира изключителното състояние, което е в действие след осуетения опит за прелом от юли 2016 година

Броят на депутатите беше повишен от 550 на 600 на изборите от 24 юни. Възрастта за избиране в Народното събрание беше понижена от 25 на 18 години. Парламентарните и президентските избори ще се създават занапред нататък по едно и също време, на всеки пет години, до момента в който по-рано това ставаше на четири години.

Парламентът отново ще има пълномощията да създава, трансформира или анулира закони. Той ще упражнява надзор върху дейностите на президента, само че президентът ще може да издава укази в области, отнасящи се до необятната сфера на неговите изпълнителни пълномощия. За сметка на това текстът прецизира, че президентът няма да може да издава укази по въпроси, които към този момент са ясно контролирани от закона.

Ако президентът на републиката е упрекнат или обвинен, че е направил закононарушение ,

Народното събрание ще може да изисква следствие, откакто събере болшинство от три пети от гласовете. Президентът, който към този момент не е задължен да прекъсне връзките със своята партия, може да заема този пост единствено за два петгодишни мандата. За Ердоган няма да се взима под внимание неговият мандат след избирането му на президентския пост през август 2014 година при остарялата система на ръководство. Преди това 12 години той заемаше премиерския пост. Следователно 64-годишният Ердоган ще може теоретично да остане отпред на страната до 2028 година

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР