Редиците на най-богатите хора на планетата включват 7 самоиздигнали се

...
Редиците на най-богатите хора на планетата включват 7 самоиздигнали се
Коментари Харесай

Кои са 10-те най-богати хора на планетата?

Редиците на най-богатите хора на планетата включват 7 самоиздигнали се американци, френски магнат на първокласни артикули, мексикански телекомуникационен магнат и индийски фабрикант. Милиардерите са едни от най-влиятелните хора на Земята, които имат доста въздействие върху големи елементи от международната стопанска система и играят основна роля във всичко – от интернационалната политика и медии до филантропията и научните нововъведения, написа Forbes.

Те сътвориха компании, които наемат десетки или даже стотици хиляди чиновници по целия свят, и стоят зад някои от най-известните марки, в това число Microsoft, Amazon, Tesla, Гугъл и Nike. По-голямата част са самосъздали се. Други, като Бернар Арно и Рупърт Мърдок, бяха стартирани, само че разшириха доста благосъстоянието си и продължиха да основават империи в съответните промишлености.

Много милиардери държат огромна част от чистото си благосъстояние в акциите на фирмите, които са основали. Тъй като цената им се движи, тяхното благосъстояние се движи дружно с тях. Към март 2021 година създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг е петият най-богат човек в света, чието положение възлиза на 97 милиарда $. Оттогава акциите на компанията (ребрандирани като Meta Platforms) се сринаха с повече от 40%. Зукърбърг изпадна от топ 10 на най-богатите и към 31 януари 2023 година се подрежда на 23-о място, със стойност 58 милиарда $.

Индиецът Гаутам Адани изпревари Мукеш Амбани и стана най-богатият човек в Азия през февруари 2022 година Състоянието му скочи с 55 милиарда $ предходната година и той бързо се издигна още по-високо в редиците. Малко преди края на януари той беше третият най-богат човек в света. Тогава американският хедж фонд Hindenburg Research разгласява ядовит отчет, в който упреква Adani Group в " корпоративна машинация ", която милиардерът и неговите компании гневно отхвърлят. Все отново, благосъстоянието му стартира да спада бързо и той отпадна от редиците на 10-те най-богати на 1 февруари 2023 година и към днешна дата е на 16-о място в класацията на Forbes.

Цените на акциите се двоумят рутинно, тъй че тези чисти стойности могат да се трансформират всекидневно.
Основни фактиФранцузинът Бернар Арно е най-богатият човек в света. Главният изпълнителен шеф на компанията за първокласни артикули LVMH има близо 214 милиарда долара;Илон Мъск, който беше най-богатият човек през по-голямата част от 2022 година, слезе до второ място през декември 2022 г.;7 от 10-те най-богати хора в света са американци, в това число Джеф Безос, Лари Елисън и Бил Гейтс;Индиецът Гаутам Адани падна от третата позиция на най-богатите хора в света на 24 януари 2023 година до 16-та позиция на 2 февруари 2023 г.;100% от десетте най-богати хора на планетата са мъже.Кои са 10-те най-богати хора в света?Бернар АрноИлон МъскДжеф БезосЛари ЕлисънУорън БъфетБил ГейтсКарлос Слим ХелуЛари ПейджМукеш АмбаниСергей БринБернар Арно
Богатство: $213.7 милиарда

Компании: LVMH/луксозни артикули

Години: 73

Държава: Франция

Бернар Арно е основен изпълнителен шеф и ръководител на LVMH, най-голямата компания за първокласни артикули в света с към 70 фешън и козметични марки. Сред най-забележителните са: Louis Vuitton, Christian Dior, Moet & Chandon и Sephora. През януари 2021 година LVMH закупи бижутера Tiffany & Co. за 15.8 милиарда $.

Бащата на Арно печели милиони от строителен бизнес. За да стартира своя, Арно употребява 15 млн. $ от това благосъстояние и купува Christian Dior.

Четири от петте деца на Арно работят в елементи от империята LVMH. През януари 2023 година Арно назначи щерка си Делфин да ръководи Dior, втората по величина марка в групата.
Илон Мъск
Богатство: $178.3 милиарда

Компании: Тесла, SpaceX, Twitter

Години: 51

Държава: Съединени американски щати

Илон Мъск е основен изпълнителен шеф на компанията за електрически коли Tesla, ракетната компания SpaceX и компанията за обществени медии Twitter. Той има към 25% от акциите на Teslа, само че е заложил повече от половината от тях като поръчителство за заеми. Автомобилната компания към момента съставлява по-голямата част от положението му. Той купи Twitter за 44 милиарда $ през октомври 2022 година и има почти 74% от компанията за обществени медии.

Родом от Южна Африка, Мъск се реалокира в Канада преди 18-ия си рожден ден, работи на разнообразни места, записва се в Queen`s University в Онтарио и по-късно се трансферира в Университета на Пенсилвания, където получава бакалавърска степен по стопанска система.

През 2000 година той сплотява онлайн банка, на която е съосновател, X.com с сходна компания, съоснована от Питър Тийл, с цел да сътвори PayPal, която eBay купи през 2002 година за 1.4 милиарда $. Той основава SpaceX през 2002 година в Ел Сегундо, покрай Лос Анджелис. През 2004 година се причислява към Tesla като вложител и ръководител, година след основаването ѝ. По-късно получава купата съосновател. Мъск, който стана основен изпълнителен шеф на Tesla през 2008 година, направи компанията обществена през 2010 година Пазарната й капитализация скочи през 2020 и 2021 година. През септември 2021 година Мъск стана най-богатият човек в света. През ноември 2021 година положението му доближи своя връх от невероятните 320 милиарда $.

Мъск остана най-богатият човек в света до декември 2022 година, когато спадът в цената на акциите на Tesla тласна надолу цената на благосъстоянието му. Акциите на Tesla поевтиняха с повече от 50% от пика си през ноември 2021 година до 31 януари 2023 година
Джеф Безос
Богатство: $126.3 милиарда

Компания: Amazon

Години: 59

Държава: Съединени американски щати

Джеф Безос се отдръпна като основен изпълнителен шеф на колоса за електронна търговия Amazon през юли 2021 година, само че остана ръководител. Същият месец той отиде в космоса с ракета, издигната от частната ракетна компания Blue Origin, която той основа и финансира с милиарди долари.

Безос основава Amazon в гаража си в Сиатъл през 1994 година, откакто напуща работа в Ню Йорк в хедж фонда D.E. Shaw. В началото Amazon стартира като онлайн книжарница в миг, когато малко хора купуват артикули онлайн. Постепенно компанията се разраства, с цел да господства в облачното предпазване и се реалокира в производството на филми и сериали, с цел да зарежда Amazon Prime Video.

Безос изпревари Бил Гейтс и стана най-богатият човек в света през юли 2017 година, като дмавата си размениха местата. Безос беше най-богатият човек в света в листата на милиардерите на Forbes от 2018 до 2021 година Той падна до второто най-високо място в листата на милиардерите за 2022 година, след това до четвърто, само че се върна на третото място на 3 януари, защото благосъстоянието на индиеца Гаутам Адани понижа.

През 2019 година Безос и брачната половинка му Макензи се разведоха, като част от съглашението тя получи 4% от акциите на Amazon, а той резервира 12%. Оттогава той е продал повече от каузи си и има към 10% от компанията. Откакто Amazon стана обществена компания през 1997 година, Forbes пресмята, че той е продал акциите си на стойност над 27 милиарда $.
Лари Елисън
Богатство: $111.9 милиарда

Компания: Oracle

Години: 78

Държава: Съединени американски щати

Лари Елисън е съосновател на софтуерната компания Oracle през 1977 година и я ръководи като основен изпълнителен шеф до 2014 година Сега той е ръководител и основен софтуерен шеф на компанията. През годините Oracle направи серия от огромни придобивания, купувайки Sun Microsystems през 2010 година

През 2012 година Елисън купи хавайския остров Ланай за 300 млн. $. Той се реалокира от Калифорния в Ланай през 2020 година.

Елисън влага в Tesla и служи в борда на автомобилната компания от 2018 година до август 2022 година
Уорън Бъфет
Богатство: $108.5 милиарда

Компания: Berkshire Hathaway

Години: 92

Държава: Съединени американски щати

Известен като " Оракулът от Омаха ", Уорън Бъфет е един от най-успешните вложители на всички времена. Той управлява капиталовия конгломерат Berkshire Hathaway, който има десетки компании, в това число застрахователя Geico, производителя на акумулатори Duracell и веригата заведения за хранене Dairy Queen. Син на американски конгресмен, той за първи път купува акции на 11-годишна възраст и за първи път подава налози на 13-годишна възраст.

Бъфет сътвори Giving Pledge с Бил Гейтс и Мелинда Френч Гейтс през 2010 година, като помоли милиардерите да се ангажират да раздадат най-малко половината от благосъстоянието си на благотворителни групи. Бъфет съобщи, че ще подари 99% от благосъстоянието си. Досега той е дарил 51.5 милиарда $ в акции на Berkshire Hathaway на фондацията на Гейтс и фондациите на децата си. Това го прави най-щедрият милиардер на планетата.
Бил Гейтс
Богатство: $104.5 милиарда

Компания: Microsoft

Години: 67

Държава: Съединени американски щати

Като младеж Гейтс стартира да се занимава с компютърно програмиране. Той напуща Харвард, с цел да основе софтуерната компания Microsoft дружно с приятеля си от гимназията Пол Алън през 1975 година – създавайки една от първите софтуерни стратегии, налични за зараждащата се промишленост за лични компютри. Той е изпълнителен шеф на компанията в продължение на 25 години и остава ръководител до 2014 година В последна сметка той се отдръпна от борда през 2020 година Тези дни той има вложения в десетки компании, в това число Republic Services ad Deere & Co., и е един от най-големите притежатели на земеделска земя в Съединени американски щати.

Forbes за първи път показва Гейтс като милиардер през 1987 година Той е най-богатият човек в света от 1995 до 2017 година (с изключение на 2008 година и от 2010 година до 2013 г.). До огромна степен поради 59-те милиарда $, които е дарил на фондацията на Гейтс, в това число подарък от 20 милиарда $ през юли 2022 година, той беше изпреварен като най-богатия човек в света през 2018 година от Джеф Безос. Двамата с Мелинда Френч Гейтс се разведоха през 2021 година Тя получи минимум 6 милиарда $ в акции като част от съглашението за бракоразвод.
Карлос Слим Елу
Богатство: $91.7 милиарда

Компании: América Móvil

Години: 83

Държава: Мексико

Карлос Слим Елу и фамилията му управляват América Móvil, най-голямата мобилна телекомуникационна компания в Латинска Америка, с интервенции в минимум 15 страни. Слим и някои задгранични телекомуникационни сътрудници получават Telmex, държавната телефонна компания, през 1990 година. Telmex става част от América Móvil.

Той също по този начин има дялове в мексикански компании за строителство, потребителски артикули, минно дело и недвижими парцели. Преди той притежаваше 17% от New York Times, само че продаде каузи през 2021 година.

Слим изпревари Бил Гейтс и Уорън Бъфет и стана най-богатият човек в света от 2010 до 2013 година. Преди да влезе в бизнеса, Слим преподава алгебра в УНАМ, университет в Мексико.
Лари Пейдж
Богатство: $85.8 милиарда

Компания: Гугъл

Години: 49

Държава: Съединени американски щати

Пейдж и неговият сътрудник докторант по компютърни науки в Станфорд Сергей Брин, основават Гугъл през 1998 година, създавайки търсачка, която печели пари, като продава реклами. През годините Гугъл закупи YouTube, влезе в самоуправляващи се коли и опитва с разнообразни форми на носими компютри, в това число Гугъл Glass, който не нашумя.

Пейдж се отдръпна като основен изпълнителен шеф на компанията майка на Гугъл Alphabet през декември 2019 година, само че остава член на борда и контролиращ акционер.

Той е създател и вложител в компанията за проучване на космоса Planetary Resources и също по този начин финансира стартъпите за летящи коли Kitty Hawk и Opener.
Мукеш Амбани
Богатство: $83.7 милиарда

Източник: Reliance Industries

Години: 65

Държава: Индия

Мукеш Амбани ръководи и ръководи Reliance Industries, която генерира 104 милиарда $ (приходи). Компанията се занимава с нефтохимическа индустрия, петрол и газ, телекомуникации и търговия на дребно. Тя има Network18, лицензополучател на Forbes Media, и хотел Mandarian Oriental в Ню Йорк. Reliance е учредена от починалия му татко Дирубхай Амбани, търговец на прежди, през 1966 година След гибелта на татко си през 2002 година, Амбани и по-малкият му брат Анил разделят фамилната империя.

Амбани беше най-богатият човек в Индия в продължение на 14 години, до момента в който не беше изпреварен от Гаутам Адани през февруари 2022 година. Той се класира измежду 10-те най-богати в света в международната ранглиста на Forbes сред 2008 и 2011 година и още веднъж през 2021 година
Сергей Брин
Богатство: $82.2 милиарда

Източник: Гугъл

Години: 49

Гражданство: Съединени американски щати

Сергей Брин се отдръпна като президент на Alphabet, компанията майка на Гугъл, през декември 2019 година, само че остава контролиращ акционер и член на борда. Той е съосновател на Гугъл дружно с Лари Пейдж през 1998 година, откакто двамата се срещат в Станфордския университет, до момента в който учат за напреднали степени по компютърни науки. Брин, който се мести от Русия в Съединени американски щати, когато е на 6 години, в резултат на антисемитизма против фамилията му, е един от най-богатите съветски имигранти в Америка.
Коя е най-богатата жена в света?
Най-богатата жена в света е Франсоаз Бетанкур Майерс от Франция. Към 1 февруари 2023 година положението й е 81.2 милиарда $. Нейното благосъстояние е в собствеността й върху акциите на козметичния колос L`Oreal, които тя наследи от починалата си майка. Дядо ѝ е създател на L`Oreal.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинБернар Арно Илон Мъск Джеф Безос Лари Елисън Уорън Бъфет Бил Гейтс Карлос Слим Лари Пейдж Мукеш Амбани Сергей Брин милиардери Forbes най-богати хора ранглиста ПоследниНай-четениЛичности 52 Кои са 10-те най-богати хора на планетата? Хай-тек 92 ChatGPT разруши върха за най-бързо разрастващо се потребителско приложение Компании 108 Загубите на индийския конгломерат Adani доближиха $100 милиарда Политика 276 Радев преназначи служебното държавно управление на Гълъб Донев Компании 392 Въпреки Tesla: Volkswagen отхвърля да смъкна цените на електрическите автомобили Бюджет и финанси 1060 Фед още веднъж усили лихвите и това няма да е краят Компании 404 Защо Apple единствена заобикаля всеобщите съкращения? Бюджет и финанси 440 Упоритата инфлация отдалечава ЕЦБ от превръщане на лихвения цикъл Финанси 2495 Ерата на лесните пари свърши и ще боли Индустрии 268 Продажбите на бензинови и дизелови коли порастват най-вече в България Бюджет и финанси 5698 Предизборно депутатите направиха минималната заплата 50% от междинната Телекомуникации 5530 И А1 подвига цените, само че не за всички клиенти Бюджет и финанси 5492 Германия даде знак, че навлиза в криза Компании 4187 Dronamics подписа контракт за произвеждане на безпилотните си дронове Енергетика 3485 „ Росатом “ нападна българския министър на енергетиката Политика 3254 България към този момент не е най-корумпираната страна в Европейски Съюз Автомобили 2993 В отговор на Tesla: Ford понижи цената на електрическия Mustang Финанси 2495 Ерата на лесните пари свърши и ще боли Енергетика 2426 Радев и Вучич дадоха старт на градежа на газовата връзка със Сърбия Политика 2036 Как България да настигне междинните европейски приходи за 15 години Всички новини10:48 Компании 52 Загубите на индийския конгломерат Adani доближиха $100 милиардаОще от ЛичностиВиж всичкиГаутам Адани към този момент не е най-богатият в АзияИлон Мъск е „ врагът “ вътре в Tesla, предизвестява анализатор на УолстрийтЛюбомир Станиславов влиза в борда на European Automotive Cluster NetworkПровинциалното момче, което построи империя от първокласни марки Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на трудаБизнесКомпанииИндустрииИновацииПазариФинансиИмотиРегулацииОбществоПолитикаЛични финансиДемографияОбразованиеЗдравеопазванеГрадоустройствоЕкологияБюрокрацияТехнологииDigitalТелекомуникациие-управлениеКиберсигурностХай-текФинтехLiteНаукаЛюбопитноЛуксЛичностиИзкуствоВидеаГалерииСъбитияКонференцииУебинариДискусииВсичкоНакраткоTo:knowСписаниетоАнализиИнтервютаМненияИзбраноЗа нас За реклама Защита на персоналните данни Проверка на обстоятелствата Екип Абонамент Карта на уеб страницата Контакти Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР