Редица травми и инциденти, дори с фатален край могат да

...
Редица травми и инциденти, дори с фатален край могат да
Коментари Харесай

Наръчник за оцеляване - малко известни факти, които могат да ви спасят живота

Редица контузии и произшествия, даже с съдбовен край могат да бъдат избегнат, в случай че човек знае по какъв начин да постъпи в съответна обстановка. Понякога напълно елементарна информация може да се окаже животоспасяваща.

Bright Side ви поучава по какъв начин да постъпите в следните обстановки:

1. Ако срещнете мечка в гората.

Разбира се, най-добре е въобще да не срещате мечка. Трябва да знаете, че тази работа с престорването на починал не е добра концепция. За сведение обаче имайте поради, че мечките тичат доста бързо, търкалят се доста бързо, само че по никакъв начин не са маневрени - в случай че им се наложи да се движат в кръг, бързо губят ориентировка. Затова ви предлагаме да започнете да обикаляте някое дърво. Отначало ще ви последва най-вероятно, само че скоро ще загуби интерес. Също по този начин е значимо да се държите умерено.

Ако не можете да приложите трика с обикалянето, то тогава започнете да отстъпвате обратно, без да тичате, тъй като по този метод може да я провокирате да ви подгони. Мечките доста рядко атакуват хора и щом животното види, че нямате желание да го нападате, и то няма да тръгне след вас.

Ако е застанала на пътя и се държи нападателно и вие се дръжте нападателно – извикайте, тропайте с крайник, заплашете я с пръчка или камък.

2. Ако усетите необяснима миризма на риба или урина в дома си.

Ако усещате някаква странна миризма на риба или урина, само че не откривате причина за това, евентуално става дума за стопени електрически жици, което може да докара до пожар или детонация. Най-добре спрете електричеството, до момента в който не откриете повода за казуса.

3. Ако попаднете в мъртво течение.

Когато хората попаднат в мъртво теченията, първата им мисъл е да гребат интензивно към брега, което води до бърза отмалялост и мощно понижени шансове за оцеляване. Ако усетите, че сте попаднали в такова течение, запазете успокоение и започнете да плувате не към брега, а редом на него. Щом плувате встрани, скоро ще излезете от мъртвото течение и ще можете да се върнете на брега.

4. Аспирин при сърдечен удар.

Най-обикновен аспирин може да се окаже животоспасяващ при сърдечен удар, само че за задачата би трябвало да подейства бързо. Засегнатият човек би трябвало да легне и да сдъвче хапчето, преди да го глътне, с цел да подейства в точния момент.

5. Как да разпознаете топлинен удар.

Най-ясните признаци за топлинен или безоблачен удар са замаяността и гаденето, само че в случай че не сте сигурни (все отново тези признаци могат да се появят заради доста причини), хапнете нещо сладко. Ако усетът е противен, значи става дума за топлинен удар. Хората, които имат сърдечни проблеми, незабавно би трябвало да потърсят помощ.

6. Прост способ, с който да върнете някого в схващане.

Ако желаете да върнете някого в схващане, сложете го да легне по тил и притиснете коленете към гърдите му. По този метод кръвообращението в мозъка ще се усъвършенства и индивидът ще се разсъни. Преди това обаче се уверете, че индивидът няма някакви рани или контузии, тъй като тази „ маневра “ може и да утежни ситуацията.

7. Оказване на помощ при захапване от отровна змия.

Противно на известното разбиране, че би трябвало да изсмучете отровата, не го правете. Вместо това поставете леден компрес върху раната. Ухапаният би трябвало да легне, да остане спокоен, да приема течности и да вземе противоалергично лекарство, в случай че е допустимо. Не режете раната и не се опитвайте да изсмучете отровата. Изобщо не пипайте ухапаното място, тъй като рискувате отровата да се популяризира.

8. Спасяване на давещ се човек.

Ако сте съумели да спасите давещ се човек, посъветвайте го незабавно да отиде в болница, тъй като може да има останала вода в дробовете му, което да докара до съществени проблеми едвам няколко дни по-късно, даже да провокира гибелта му. Познати са не един и два такива случая.

9. Как да счупите прозорец на автомобил при положение на злополука.

Ако попаднете в обстановка, при която е допустимо да се измъкнете единствено през прозореца, тъй като вратата на колата е заклещена или премазана, то запомнете, че имате огромни шансове да се справите, като го удряте не централно, а по ъглите, където е по-уязвимо. Можете да го извършите благодарение на подглавника на седалката ви, който нормално се вади.

10. При пожар, породен от бутилка с вода.

Може да звучи необичайно, само че е изцяло допустимо да предизвикате пожар и единствено с бутилка вода. Ако я оставите изложена дълго време на слънце, пластмасата работи като леща и концентрира слънчевите лъчи на едно място. Затова е по-добре да не държите бутилките до прозореца и изключително пък да ги оставяте на място в колата, където слънцето ще ги пече. Да не стане от нищо нещо.

11. Носете постоянно противоалергично средство у себе си.

Възможно е да сте алергични към нещо, за което даже не подозирате, а мощната алергична реакция може да докара до съдбовен излаз, и то за малко време. Затова, в случай че ще ходите на излет или ще пътувате в чужбина, наложително си вземете противоалергично лекарство. Не знаете по какъв начин организмът ви ще реагира на новите храни, растения и инсекти, с които ще се сблъскате.

12. Реакция при цунами.

С цунамито смешка не трябва. Ако забележите, че водата се е отдръпнала прекомерно доста от брега, това може да е симптом за наближаващо цунами. Ако го забележите, предупредете хората към вас.

За страдание, през 2004 година доста хора в Тайланд не обръщат внимание на този знак. Когато водите към остров Пукет се отдръпват, множеството хора са възхитени и даже се втурват да събират риба и миди. Децата са в същински екстаз. Но на един от плажовете 10-годишната англичанка Тили Смит и нейният преподавател по биология  Джон Кростон се досещат каква е работата и предизвестяват родителите на момичето, които от своя страна предизвестяват останалите плажуващи, както и личния състав на близкия хотел. Хората са евакуирани и спасят да спасят хиляди животи. Ето какъв брой е значимо да бъдем наблюдателни и внимателни. Винаги взимайте защитни ограничения.

13. Правилото на цифрата 3.

Ако попаднете в сериозна обстановка, добре е да запомните следните цифри, които разказват качествата за оцеляване на един средностатистически човек:
3 минути без въздух;3 часа при рискови температури;3 дни без вода;3 седмици без храна.
Ако не подредите доста бързо целите си, рискувате да намалите доста възможностите за оцеляване.

Попадали ли сте в сходни обстановки? Споделете своя опит. Не знаете дали историята ви няма да избави нечий живот.

Източник: Obekti.bg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР