Редица световни лидери обявиха края на "халифата" на "Ислямска държава"

...
Редица световни лидери обявиха края на "халифата" на "Ислямска държава"
Коментари Харесай

Победата над ИДИЛ не е окончателна

Редица международни водачи оповестиха края на "халифата " на "Ислямска страна " (известна като ИД, ИДИЛ, Даеш). Това направиха съветският президент Владимир Путин, американският Доналд Тръмп (малко по-предпазливо), иранският Хасан Рохани.

"Разбира се, тук-там към момента може да има обособени огнища на опозиция, само че като цяло бойната работа на този стадий и на тази територия завърши. Приключи, дублирам, с победа и цялостен погром на терористите ", акцентира наскоро Путин, който посети съветските бази в Сирия и подреди изтеглянето на съветските военни от страната.

Агенциите неведнъж цитираха споменаваните до неотдавна 96%, отвоювани от "Ислямска страна " територии в Ирак и Сирия, които те заграбиха при светкавичната си атака през 2014 година

Джихадистката сунитска организация обаче към момента има териториално наличие в Либия и други страни, а доста държавни управления чакат тя да продължи да бъде опасност даже след края на оповестения от нея мним халифат.

Стига ли военният погром - изрично не

Повечето специалисти вършат мрачна прогноза, че ИДИЛ може да се възвърне в близко бъдеще, продължавайки да поддържа в целия свят мрежи от симпатизанти и деятели, разпалвани от крайната свирепост на джихада (разбиран от тях като теория, призоваваща вярващите на битка с враговете на религията им, в случай че се постанова и със саможертва).

Томас Маккейб, някогашен анализатор и антитерорист, работил за Военновъздушни сили на Съединени американски щати, е безапелационен: разрушаването на халифата е знакова победа, само че въпреки всичко не дефинитивна. Той счита, че международната джихадистка опозиция ще продължи.

Националният координатор на разузнаването на Съединени американски щати Дан Коутс означи преди няколко месеца пред комисия от Сената, че "освен Ирак и Сирия, ИД се стреми да подсигурява взаимовръзка сред своите клонове и мрежи по света и да добавя дейностите им със свои стратегически разработки ", цитира го неотдавна Агенция Франс Прес.

ИДИЛ ще успее елементарно да резервира високоефективни незаконни структури и настоящ агитационен уред, кадърен да въодушеви джихадисти от целия свят, прибавят експертите.

"Загубата на територии в Ирак и Сирия може би даже ще насърчи още повече вълци единаци да минат към дейности в Европа и Съединени американски щати, с цел да покажат, че са решени и способни да нанасят удари ".
Това пък предсказаха през септември в публикация, озаглавена "ИД след халифата ", Тара Муни и Андрю Байърс - аналитици и съоснователи на "Контратерористична мрежа ".

Партизанска битка

Воини на "Ислямска страна " могат да се появят на всички места, а обстоятелствата приказват сами. Директорът на Европол Роб Уейнрайт сподели преди дни в София, че тази година сме претърпели 25 терористични набези в Европа.

Виж хронологията на ужаса >>

Всеки ден се оповестява за осуетени атентати в разнообразни страни - за спецакции, за задържани за присъединяване в терористични заприказва, за иззети огромни количества експлозиви, автомати и екстремистка литература.

Станахме очевидци и на обществено оповестяване на най-високо равнище на осуетен злокобен скрит план в Русия с разследваща помощ от Съединени американски щати.

Но какъв брой съумяват да се изплъзнат? Никой няма отговор на въпроса, до момента в който не стане късно...

Заплахите не стопират

Последният (засега) епизод се назовава Ерусалим. "Ислямска страна " заплаши да извърши набези в Съединени американски щати като възмездие за решението на президента Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел.

Посланието на джихадистите бе красноречиво: "Чакайте ни ". То бе оповестено в обществената мрежа Телеграм. В него терористите декларират, че ще извършат офанзиви, и демонстрират фотоси на площад "Таймс скуеър " в Ню Йорк, както и кадър, на която се виждат жилетка с експлозиви и детонатор.

"Ще проведем още интервенции на ваша земя, до последния час и ще ви изгорим с пламъците на война, която вие започнахте в Ирак, Йемен, Либия, Сирия и Афганистан. Само почакайте. Признаването от страна на вашето куче Тръмп на Ерусалим за столица на Израел ще ни накара да признаем експлозивите за столица на вашата страна ", се споделя в посланието.

Виртуалният халифат

„ Ислямска страна “ губи в Сирия и Ирак, само че нейни пропагандатори не престават да набират нови членове и да въодушевяват за тероризъм.

Това става в интернет.

"В момента имаме огромен проблем с нескрития интернет - извънредно елементарен е достъпът до безусловно десетки хиляди видеа, водещи към радикализация ", предизвести наскоро Хани Фарид, учител по компютърни науки в Дартмутския лицей и консултант в организацията Проект за битка против екстремизма ( Counter Extremism Project) във Вашингтон, представен от Voice of America.

Циркулацията на такова медийно наличие и лесният достъп до обществени медии е знак, че виртуалният халифат ще продължи да вирее в киберпространството, безапелационен е специалистът.

Мерките за ограничение на киберпространството за терористични действия може да се окажат потребни, само че те няма по какъв начин да попречат на терористичните групировки да популяризират пропагандни материали онлайн, настояват специалистите.

Един образец:

Миналия месец към 800 учебни уеб страницата на територията на Съединени американски щати бяха атакувани от хакери, симпатизанти на "Ислямска страна ". В продължение на часове потребителите бяха пренасочвани към пропагандно наличие с видеа на групировката и фотоси на някогашния иракски деспот Саддам Хюсеин...
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР