Редица страни започнаха подготовка за евакуация на гражданите си от

...
Редица страни започнаха подготовка за евакуация на гражданите си от
Коментари Харесай

Редица страни започнаха подготовка за евакуация на гражданите си от Судан

Редица страни започнаха подготовка за евакуация на жителите си от страната.

Японски боен аероплан С-130 " Херкулес "   към този момент излетя за Джибути, с цел да евакуакуира 63 японски жители от Судан, множеството от които се намират в столицата Хартум. Очаква се още един транспортен аероплан, както и аероплан цистерна да излетят. Страната може да се опита да изтегля жителите си и по суша, заяви японското министерство на защитата.

Американският миистър на защитата Лойд Остин съобщи, че военните приготвят благоприятни условия за извеждане на чиновниците в американското посолство в африканската страна. По думите на Остин Вашингтон към този момент е разположил военни в региона, само че администрацията към момента преценя дали работешите в задачата да бъдат изтеглени.

В Лондон военното министерство заяви, че прави обмисляне и се координира с интернационалните си сътрудници за поддръжка на дипломатите на страната и оказване на консулска помощ на английски жители. Телевизия Скай нюз заяви, че бойците в английска база в чужбина са сложени в нараснала подготвеност, при положение, че се наложи изтегляне на хора.

Различни страни, като Швейцария да вземем за пример, търсят метод за евакуиране на своите жители от Судан. От Организация на обединените нации също се пробват да трансферират чиновниците си в по-сигурни зони.

Вчера армията разгласи тридневно помирение във връзка Рамазан Байрам. Такова беше заявено и от другата страна, само че в столицата Хартум продължиха спорадичните конфликти. Военните упрекнаха съперниците си от Силите за бърза поддръжка, че са нарушили прекъсването на огъня като са бомбардирали летището и президентския замък.

Суданският здравен министър Хайсам Мохамед Ибрахим разяснява пред телевизия " Аш Шарк ", че през вчерашния първи ден от мюсюлманския празник Рамазан байрам при боеве в Судан са починали минимум 59 души, а към 200 са били ранени (75 в столичния регион).

Министърът направи ангажимента, че това са данни единствено от четири от провинциите на Судан. Ибрахим добави, че здравната система е сериозно претрупана, тъй като лечебните заведения не могат да работят обикновено в изискванията на бойни дейности. По думите му от 130 лечебни заведения в столицата Хартум 43 са изцяло разрушени, а стратегически ресурс от лекарства в Южен Дарфур е бил погубен при пожар.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР