Редица страни в ЕС вече изпълняват поетапните програми за частична

...
Редица страни в ЕС вече изпълняват поетапните програми за частична
Коментари Харесай

Кола на ток? Пак сме последни в ЕС

Редица страни в Европейски Съюз към този момент извършват поетапните стратегии за частична или цялостна въглеродна индиферентност от колите. И в случай че в Норвегия приблизително 10,3% от всички МПС-та са електрически или хибриди, то у нас едвам 0,003% от колите по пътя употребяват ток.

Девет хиляди са записаните електрически и хибридни транспортни средства от всички категории в България към средата на тази година. Докато общият брой на всички МПС-та е малко над 2,8 милиона. От тях напълно електрическите леки коли доближават 1000 броя, а хибридните 8000. В разнообразни отчети за екология и понижаване на нездравословните излъчвания страната ни показва, че за последните 5 години броят на записаните електрически и хибридни коли у нас записа растеж от над 600%.

Европейски Съюз към този момент одобри единна тактика, съгласно която новите продажби на бензинови и дизелови коли на територията на съюза би трябвало да бъдат прекратени до 2030 година. Според анализите към експертните отчети животът на хибридни коли ще би трябвало да продължи не по-късно от 2035-2040 година. Разбира се, всяка страна-членка ще може да забави сходни процеси и без подозрение България ще бъде измежду тези страни. В страната ни едвам 1 на всеки близо 2800 автомобила сега е електрически, в Италия към май 2019 година 1 на всеки 155 автомобила не отделя въглеродни излъчвания, даже в Румъния 1 на всеки 1240 автомобила е на ток.

Самите електрически автомобили стават от ден на ден и по-достъпни - на пазара има коли от всички марки и класове, съобразени с потребностите и бюджета на потребителите. Малка, компактна, електрическа кола на няколко години, съвършена за града с добра батерия, може да бъде открита за към 15-20 хиляди лв.. Подобна инвестиция обаче има ред преимущества, даже и в България - гратис паркиране в платените градски зони и нулев годишен налог. Новите модели към този момент имат и доста по-големи акумулатори и някои устоят над 400 км с едно зареждане.

Големият проблем в страната обаче остава неналичието на държавна политика към действително поощряване на сходна подмяна на моторите с вътрешно горене и ограничение на нездравословните излъчвания. На този стадий няма проекти за държавно субсидиране на физическите лица. В редица страни, както в Европейски Съюз, по този начин и по света електрическите автомобили са освободени от Данък добавена стойност, което потвърдено предизвиква евентуалните купувачи с най-малко 400% за година. За държавната администрация обаче има финансиране от 2016 година за замяна на дизелови коли с електрически, което може да бъде регистрирано като позитивна наклонност.

Националният поверителен екофонд ръководи по този начин наречената Инвестиционна стратегия за климата и планува безплатно финансиране по планове за поощряване на потреблението на електрически автомобили. Тази стратегия може да отпусне на бизнеса по 20 000 лв. за напълно електрически транспортни средства категория M1 (до 8- локални коли за транспорт на пътници) и N1 (товарни МПС с позволена оптималната маса до 3,5 t) и по 10 000 лева за хибридни.

Чиста планета Европа на война с дизела

В редица страни от Европейски Съюз към този момент се извършва прецизно програмата за нулеви излъчвания след 2030 година. В Германия да вземем за пример ще се вкара наследник стикер за колите със едва замърсяване - най-често от стандарта ЕВРО 6 и по-новите от него. И единствено те ще бъдат допускани в избрани дни и избрани зони в градовете. В Рим пък към този момент се взе решение и от началото на 2024 година центърът му ще е зона, неразрешена за придвижване на всевъзможни дизелови коли. Париж дефинира същата година за тотална възбрана за придвижване на всевъзможни дизелови леки коли в града. От следващата година дизеловите коли няма да могат да се движат също в избрани елементи на Лондон и Мадрид. В редица белгийски градове, измежду които и Брюксел, неделята е свободен от дизелови коли ден.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР