Редица скални блокове, достигащи до 60 тона, може да се

...
Редица скални блокове, достигащи до 60 тона, може да се
Коментари Харесай

60-тонни скали може да се срутят край Античния театър и да затрупат Тунела

Редица скални блокове, достигащи до 60 тона, може да се разрушат от Таксим тепе и да затрупат пътища, къщи или да провокират драматичен случай. Това е посочила геодезическа експертиза, направена от Геологическия институт на Българска академия на науките по поръчка на Община Пловдив. На базата на нея градските управляващи са пуснали социална поръчка за 150 000 лв. без Данък добавена стойност. Тя е за проучвателни и проектантски работи за укрепителни мероприятия по укрепване на скален откос от Античен спектакъл до черква Св. Петка, Джамбаз тепе.
Прочетете още
От експертизата излиза наяве, че при осъществения оглед с дрон е посочил съществуване на доста скални блокове със сфероидално заобляне заради изветряне, отделени от масива и ситуирани най-много в горната част на откоса.

Установени са повече от 10 нестабилни скални блока с размери до 15- 25 m 3, чиято маса на някои от тях може да надвиши 60 тона. Броят им може да се окаже по-голям, в случай че се направи детайлно картиране на сектора директно над откоса.

Според отчета едно по-силно сеизмично влияние може да предизвика всеобщо обрушване на скални блокове по откоса и по този метод да докара до огромни вреди, в сравнение с единично обрушване в резултат на превалявания или интервали на заледяване и топене на масива. Рискът е за жилищните здания в основата на откоса, както и при рисково стичане на събитията – и за автомобилния и пешеходен трафик през и към Тунела. Констатирано е, че скалите са мощно напукани, както незадълбочено по този начин и в дълбочина.

В предишното Община Пловдив е провела частични укрепителни действия, които са локализирани в сектора до Античния спектакъл, без това да подсигурява сигурността на ската, като цяло.

Препоръките на геолозите е да се вземат незабавни ограничения за укрепване на откосите и да стартира планиране на укрепителните уреди. Те оферират обрушването на нестабилните скални блокове.

В поръчката записано, че оптималният период за правенето на плана за укрепването на скалите би трябвало да е не по-дълъг от 90 дни. След това Община Пловдив може да пусне и социална поръчка за укрепителните действия.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР