Редица протести ще има днес и утре в столицата. Днес

...
Редица протести ще има днес и утре в столицата. Днес
Коментари Харесай

Редица протести в столицата

Редица митинги ще има през днешния ден и на следващия ден в столицата. Днес жителите на столичния кв. " Витоша " се канят да блокират бул. " Симеоновско шосе ", при кръстовището с ул. " Иван Странски ". Недоволството им е предизвикано от неналичието на съответна улична и транспортна инфрастурктура, осветяване, детски градини и учебни заведения, зелени площи. Въпреки неведнъж отправяните от тях претенции за решение на проблемите с благоустрояването на квартала, досега няма отклик нито от кметската администрация на регион Лозенец, към който административно се води квартала, нито от Столичен общински съвет или пък Столична община.

Едночасова обсада - от 13 до 14 ч. на бул. Цар Борис III - в региона на към този момент някогашните “легнали служители на реда “ при улиците Мала кория и 10-ти километър директно до Александровски мост провеждат в събота и от Инициативния комитет на жителите на Владая и Княжево. Причините са, че представителите на локалната власт, в това число и на равнище Столична огромна община не се преценяват с потребностите и направените на поредност от срещи предложенията на жителите за възстановяване на публичния превоз.

Граждански митинг ще има и в с. Лозен, против изсичането на дърветата в Лозенска планина. Протестът в този случай е адресиран към Министерството на земеделието и горите. Жителите на с. Лозен упорстват да се наложи 10-годишен мораториум над разрешителните за рандеман на дървесина в планината и тя да се развива като зона за туризъм. Те упорстват и да се подхващат ограничения за възобновяване на пътищата и чешмите, разрушени при извозването на изсечените дървета.

В неделя под надпис " Под прозорците на кмета " жителите на кв. " Манастирски ливади -изток ", още веднъж излизат на митинг поради поетите преди година и половина след блокадата им на бул. " Т. Кабшекво ", само че неизпълнени обещания за незабавно възстановяване на инфраструктурата в квартала.  Хората от квартала ще се съберат на кръстовището на ул. “Шарл Шампо ” и ул. “Боянски водопад ”, под прозорците на съседката си - кмета Йорданка Фандъкова  с претенции за мигновено започване на процедура за нов обстоен организационен проект, поставящ ред в това кой, къде и по какъв начин може да строи, регламентиращ съответна ширина и форма на улиците и прилежащите им тротоари, както и моменталното намиране на терени, които да се отчуждят за създаване на детски градини, приблизително учебно заведение, публични зелени площи и паркинги.

Сред другите претенции на съседите на кмета са въвеждане на еднопосочно придвижване по улиците, отделяне на Зона 30 в квартала и незабавни ограничения по преустановяване на безразборното застрояване на всяка свободна повърхност, като от уредниците не изключват и опцията да изискат преустановяване на обслужването на всички частни капиталови планове до разрешаване на проблемите.

„ Сваляме доверието си от кмета на регион Триадица инж. Терзиев и основният му проектант - арх. Шишков, поради систематичният им неуспех да спазят поетите пред общността ни задължения. „ Ще настояваме да подадат неотложно оставки ”, оповестява инициативният комитет, образуван от жителите на ж.к. Манастирски ливади-изток. На митинга ще бъде поискано и отзоваването на всички общински съветници от комисията по архитектура и градоустройство. Комитетът приканва всички неправителствени организации, занимаващи се с проблемите на градската среда да поддържат митинга и да застанат зад настояванията на жителите на ж.к. Манастирски ливади.

„ Кварталът ни бедства откогато е почнало построяването му преди повече от 15 години и все пак до момента множеството ограничения остават единствено на думи ”, декларират от Инициативния комитет и приканват прокуратурата да се самосезира за систематичните изкривявания и злоупотреби със застроителните разпореждания и градоустройствените регламенти, както и за „ усвояването " на 8 общински парцела в квартала, минали в частни ръце през годините. Те упорстват и незабавно да се изготви нормативен правилник, който да подсигурява 30% от постъпленията от всички доходи от локални налози и такси, разрешителни за строителна активност, санкции и наказания, събирани в съответните квартали и обитаеми места в цялата страна, да се влагат обратно  от локалните управляващи в благоустройство в същите тези квартали и обитаеми места.

Протестът ще бъде подсилен и от неправителствената организация „ Спаси София ”, която ще показа главните заключения от транспортното изследване, извършено при започване на годината взаимно със Сдружение „ Градски превоз и инфраструктура ”.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР