Редица промени в наказателния кодекс на Румъния, наскоро прокарани от

...
Редица промени в наказателния кодекс на Румъния, наскоро прокарани от
Коментари Харесай

Конституционният съд в Румъния отхвърли законови поправки на управляващите

Редица промени в наказателния кодекс на Румъния, неотдавна прокарани от ръководещата Социалдемократическа партия (СДП), са противоконституционни. Това отсъди Върховният съд на северната ни съседка, съобщи БГНЕС.
Деветимата членове на Конституционния съд единомислещо отхвърлиха към 60 ремонти на наказателния кодекс, които към този момент бяха подложени на критика от Еврокомисията в Брюксел и румънския президент Клаус Йоханис. Критиците настояват, че някои от измененията ще разрешат на водача на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня да изиска " преразглеждане " на присъдата си от две години, която получи през 2016 година за изборна машинация. Предполага се, че промените ще оказват помощ на Драгня да се измъкне от дейностите на прокуратурата по два други случая.
Вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс неведнъж е изразявал своята " угриженост " по отношение на някои от измененията и по тази причина изиска изясняване на проблема от министър-председателя Виорика Данчила в писмо, изпратено при започване на октомври. " Комисията деликатно проучва сходството на тези законодателни промени с правото на Европейски Съюз, по-специално във връзка с отговорностите на Румъния да пази финансовите ползи на Европейски Съюз и да съблюдава европейското наказателно право ", написа Тимерманс в писмото, представено от международните организации.
Много от измененията благоприятстват обвинените в закононарушение в ущърб на жертвите и също по този начин слагат трудности пред проверяващите, твърди Конституционният съд в своето решение. През юни 12 западни страни предизвестиха, че някои от правосъдните промени в Румъния могат да " попречват съдействието в интернационалното правоприлагане ".
След като завоюва изборите в края на 2016 година, държавното управление, ръководено от социалдемократите, се опита да овладее антикорупционното законодателство, само че изостави проектите си заради най-голямата вълна на митингите след рухването на комунизма през 1989 година
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР