Редица правителства и институции по света забраниха на служителите си

...
Редица правителства и институции по света забраниха на служителите си
Коментари Харесай

Не е само TikTok. Франция забрани Instagram и Netflix на държавните си служители

Редица държавни управления и институции по света не разрешиха на чиновниците си да употребяват китайската обществена мрежа TikTok на своите служебни устройства. Подобни ограничения взе както и държавните управления в Съединени американски щати, Англия, Норвегия и други. Последната страна в листата се оказа Франция, която отиде доста по-далеч и реши да забрани всички типове приложение за обществени мрежи, игри и видео стрийминг.

Сред неразрешените се оказаха и едни от най-популярните мобилни приложения, в това число Netflix, Instagram, Twitter и даже Candy Crush. Действията са аргументирани с опасения, свързани с киберсигурността и неприкосновеността на персоналния живот, и ще обиден близо 2,5 млн. държавени чиновници.

" Приложенията за забавление не обезпечават задоволително равнище на киберсигурност и отбрана на данните, с цел да бъдат внедрени в устройствата на администрацията ", съобщи министърът на обществената администрация Станислас Герини.

В изказването се добавя, че изключения могат да се вършат за задачите на " институционалните връзки ". По-рано през март представителят на държавното управление Оливие Веран съобщи, че министрите и президентът Еманюел Макрон не могат да изтеглят приложения за обществени мрежи като Instagram и TikTok на служебните си телефони. Той добави, че държавното управление работи по рационализирана политика за държавните чиновници.

По-рано предходната седмица висшите чиновници на Националното заседание мощно насърчиха сътрудниците си депутати да " лимитират " потреблението на приложения за обществени медии и услуги за изпращане на известия като Instagram, TikTok, Snap и Signal.

Изглежда Париж, за разлика от останалата част от западните страни, гледа по подобен метод на китайските и американските софтуерни компании.

Това обаче не е първото разминаване сред Съединени американски щати и Франция в софтуерно отношение. През 2019 година Париж утвърди налог върху цифровите услуги макар заканите за ответни ограничения от страна на Вашингтон, които твърдяха, че той е незаслужено ориентиран против американски софтуерни колоси като Гугъл и Фейсбук.

От 2018 година насам Франция се опълчва гласно на американски закон, който дава на американските правоприлагащи органи пълномощието да изискват данни, съхранявани от множеството огромни снабдители на облаци, даже в случай че те се намират отвън Съединени американски щати.

Според Джо Тайди, сътрудник по кибер тема на BBC News, решението на Франция да ограничи всички приложения за забавление се отличава и е приветствано от деятелите за отбрана на персоналните данни.

Опасенията по отношение на TikTok доближиха трескава степен, само че наред с това хората стартират да слагат под въпрос практиките за отбрана на персоналните данни и на други приложения - без значение от това къде са основани фирмите, написа журналистът.

Вече се задават въпроси за метода, по който освен TikTok, само че и Фейсбук, Instagram, Snapchat и даже Candy Crush събират и употребяват потребителски данни.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР