Редица нарушения и огромни задължения на онкоболницата в Благоевград към

...
Редица нарушения и огромни задължения на онкоболницата в Благоевград към
Коментари Харесай

Откриха редица нарушения и огромни задължения в онкоболницата в Благоевград

Редица нарушавания и големи отговорности на онкоболницата в Благоевград към фармацефтични компании са открити при инспекция на лечебното заведение. Това заяви кметът на Благоевград Илко Стоянов, който в края на предходната година смени шефа на онкоболницата и назначи финансова инспекция там. Губят се към 230 хиляди лв. от бюджета на здравното заведение, а насъбраните отговорности към доставчиците на медикаменти са близо 2 милиона лв..

Вече няколко месеца в онкоболницата „ Св Мина “ в Благоевград се правят финансови инспекции. Кметът Илко Стоянов назначи одит и още през февруари заяви за злоупотреби в размер на 200 хиляди лв., осъществени съгласно него от основния счетоводител на болничното заведение. Тогава Стоянов изясни, че парите за медикаменти са превеждани по сметката на взаимоспомагателната каса, след което основният счетоводител ги теглил на ръка.

" И още един куп самостоятелни случаи, които са да вземем за пример за тв приемник, за мобилен телефон, някакви медикаменти, невъзстановени задатъци и т.н ", сподели Стоянов.

Сезирана беше Прокуратурата, а Агенцията за държавна финансова ревизия стартира цялостна инспекция на административната активност на онкоболницата при предходния шеф доктор Георгиев.

" От 2019 нататък, изключително мощно в 2020, е спряно обслужването на заплащането на медикаментите. Просто не са плащани! Това е една сума, която се е натрупала, и това е голяма сума – над 1,5 милиона с лихвите. А лихвите са убийствени, законната рента е над 10% ", сподели Стоянов.

Защо не са плащани медикаментите и защо са изхарчени парите ще стане ясно след месец, когато завърши назначената инспекция.

" За последните 2 – 3 месеца сме пробвали да погасим към 210 хил остарели отговорности. Разбира се това няма по какъв начин да стане внезапно, за което най-вероятно ще апелирам и общинския съвет, както и кмета на общината, да мога да изтегля заем, с цел да мога да платя на въпросните компании просрочията и лихвите ", сподели доктор Теодор Велчев, шеф на СБАЛО „ Св. Мина “ - Благоевград.

Въпреки финансовите проблеми, болничното заведение работи обикновено и няма върнати пациенти.

" Регулярен си е приемът, пациенти не се връщат, обслужват се. Нямаме за момента спрени доставки на медикаменти ", сподели доктор Теодор Велчев, шеф на СБАЛО „ Св. Мина “ - Благоевград.

Предишният шеф на онкоболницата доктор Георги Георгиев, който беше отпред повече от 6 години, изясни, че няма терзания. Ще се запознае с всички резултати от инспекцията и тогава ще разяснява изказванията на кмета. Специализираната болница за онкологични болести в Благоевград е единствената в района и обслужва към 1 400 пациенти всеки месец.

Репортер: Антония Сукалинска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР