Редица италиански прокурори и съдии са дали своя дан за

...
Редица италиански прокурори и съдии са дали своя дан за
Коментари Харесай

Проф. Антонио Никасо говори за покушението на Джовани Фалконе и кой стои за него

Редица италиански прокурори и съдии са дали своя дан за битката с мафията. Някои от тях като Никола Гратери, регионалният прокурор на Калабрия, живее под полицейска протекция към този момент от три десетилетия. Други, като Джузепе Анточи от Сицилия ще живеят с защита до края на живота си.
Прочетете още
Над всички тези старания седи жертвата на Джовани Фалконе, погубен по свиреп метод в края на май 1992 година. Но за какво го убиват тъкмо по този метод? Кой седи зад това невиждано нападение?

Това е тематика на диалога на Светослав Иванов от БТВ с един от най-известните откриватели на италианската проведена престъпност проф. Антонио Никасо.

Проф Никасо добре   пристигнали   в   предаването .

За мен е наслаждение.

След   няколко   дни   ще   отбележим   годишнината   от   убийството   на   Джовани   Фалконе Какво   в   битката   му   против   мафията   провокира   толкоз   свиреп   отговор Невиждан   и   до   този   миг .

Фалконе беше считан за зложелател на мафията. Това не е вест. Той потвърди съществуването на мафията като единна организационна конструкция. Спомням си доста каузи преди делото Макси в Палермо бяха приключили с оправдаване на обвинените, заради незадоволително доказателства. Тогава считаха мафията по-скоро за нрав, а не незаконна организация със стройна конструкция.

Много мафиоти са оправдавани, тъй като прокуратурата по този начин и не съумява да потвърди, че мафията е организация със конструкция, и то йерархична. Фалконе и Борселино, различен магистрат, погубен през 1992 година, съумяват да съберат доказателства, с цел да покажат, че мафията не е просто мислене, а същинска незаконна организация.

Това считам е най-значимото достижение на Джовани Фалконе. Самият той е отраснал в работен квартал в Палермо. Фалконе е познавал мафията доста добре. Като младеж е играл с връстници, които с времето са влезнали в мафията. Но когато става магистрат, той вкарва това значимо разбиране – концепцията да се преследват парите. той следи пътя на парите преди ерата на компютрите, преди те да бъдат налични. С акуратност той наблюдава парите и преводите, нужни за пазаруване на хероин. А и като магистрат убеждава Томасо Бушета да сътрудничи с правораздаването, водейки делото Макси в Палермо.

Как   взема решение   мафията   да   убие   господин   Фалконе   по   подобен   жесток   метод ?

Да речем, че мафията в общи линии не провокира страната. Те не водят война с нея, а се пробват се да обхванат в нея, да намират ходатайство, взаимни отстъпки. Но в този случай, мафията, ръководена от Тото Риина беше доста друга от мафията при естествени условия. Мафията на Тото Риина беше арогантна, терористична мафия, тъй като използваше всички тактики, желани от терористични групировки. Тогава, концепцията да се убие магистрат по толкоз жесток метод, целеше да се сплашат доста други. Фалконе беше обсъждан като зложелател номер 1, по тази причина концепцията да се убие Фалконе по този метод показва, че имат мафиотите власт, че имат връзки.

Този епизод, това ликвидиране не е изцяло изчистено, изяснено от полицията в съда. Много хора и до през днешния ден считат, че Фалконе и Борселино не са били цел единствено на мафията, само че и на други лица, които са се опитвали да отстранен двама магистрати.

Например Кои   други   лица   визирате ?

Може да са служители на реда, политици, представители на тайните служби, които не са работели изрядно.

Как   трансформира   това   ликвидиране   разбирането   на   италианското   общество   за   мафията ?

Мафията е имала толкоз доста благоприятни условия да убие Фалконе. Малко хора знаят, че когато го убиват, той към този момент не е магистрат, а работи за Министерството на правораздаването. Той е живеел в Рим, към този момент не е бил в Сицилия. Идеята да го убият, когато се е прибрал към Сицилия със брачната половинка му, е метод да насочат ясно обръщение, да подчертаят, че повода, е обвързвана със Сицилия и неговата борба с мафията в Сицилия.

31  години   след   убийството какъв брой   надалеч   са   държавните   институции   от   мафията ?


Мисля, че страната е била принудена да реагира и за първи път съумява да реализира толкоз доста неща. Успява да задържи и осъди всички членове на клана Корлеоне. Реално те унищожават клана Корлеоне, което е огромно достижение. Но до момента в който страната се бори с Коза Ностра поражда друга мощна незаконна организация – Н`дрангета. А Коза Ностра още съществува, още е могъща. Използват друга тактика – не убиват магистрати, а се пазят надалеч от публичното полезрение. Опитват се да изградят още веднъж организацията и това вършат сега.

Професор   Антонио   Никасо доста   Ви   благодаря   за   диалога .

За мен беше наслаждение.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР