Редица големи американски технологични компании играят и като строителни предприемачи

...
Редица големи американски технологични компании играят и като строителни предприемачи
Коментари Харесай

Китайски технологичен гигант си строи собствен град

Редица огромни американски софтуерни компании играят и като строителни бизнесмени на повърхностен работен ден. Китайската Tencent Holding обаче минава едно равнище по-високо и се заема с градско обмисляне, написа The Wall Street Journal.

В Шънджън компанията желае да построи дребен град с размерите на централен Манхатън, или към 2 кв. км. Той ще включва корпоративни офиси, учебно заведение, жилища, спортни уреди, паркове и място за магазини, съгласно архитектите на плана NBBJ.

Строителството ще стартира по-късно тази година, а планът ще бъде в три етапи, като жилищата, офисите и транспортните хъбове ще бъдат подготвени първо.
 Снимка 483163
Източник:

Новият град носи името Net City и е най-амбициозният план в региона на недвижимите парцели на софтуерна компания. Подразделение на Alphabet Inc. (собственик на Google) планираше нов квартал в Торонто, само че се отхвърли поради пандемията. Фейсбук пък желае да построи 20 хиляди жилища в Калифорния.

Сара Моузер, професор в McGill Univesity, обрисува наклонността софтуерните компании да навлизат и в бизнеса с недвижими парцели. В предишното проектите за утопични градове са подготвяни от властнически държавни управления, споделя тя, само че през днешния ден те се оформят от ден на ден в демократични страни с намесата на частния бранш.

Джонатан Уард, сътрудник в NBBJ, споделя, че концепцията е да се построи град, който да стане образец за устойчивото развиване на бъдещето. Малко от улиците в новия град да вземем за пример ще бъдат налични с автомобил, с цел да бъдат окуражени жителите да вървят или да употребяват различен превоз.

Намирайки се на брега на океана, той ще бъде предпазен от стихии и повишаващото се равнище на водата. Сградите пък ще употребяват колкото се може по-малко сила. И ще бъдат относително ниски, защото по този начин се изисква по-малко материали и сила за играждането им. По покривите ще има слънчеви панели и трева. Все още огромна част от специфите не са ясни.

Планът е градът да бъде приключен след 7 години.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР