Редица държави, които Русия преди това подкрепяше, сега решиха да

...
Редица държави, които Русия преди това подкрепяше, сега решиха да
Коментари Харесай

Моментът на истината: Украйна показа приятелите и враговете на Русия

Редица страни, които Русия преди този момент поддържаше, в този момент взеха решение да се „ отрекат “ от другарството си.

Операцията, осъществена от Руската федерация на територията на Украйна, раздели света на три лагера: тези, които, без да се преценяват с другите, ни оказват поддръжка, страни, които непосредствено ни се опълчват, и страни, които са решили да „ мълчат “. Последните са може би най-опасните.

По-добре е да знаеш кой ти е врагът, в сравнение с да те намушкат в гърба в последния миг. Припомняме, че до неотдавна Русия се придържаше към курса на помощ на страни, които бяха част от Съюз на съветските социалистически републики. Имаше преференции в образованието, стопанската система, военно-техническото съдействие. Беше оказана помощ на Казахстан, Киргизстан и Таджикистан при положение на външна и вътрешна експанзия, опасност за целостта и независимостта на страните.

Всъщност се оказа, че тези, които са географски по-далеч от нас, се оказаха по-близки по дух от нашите съседи и така-наречени братя. Това са Китай, Сирия, Никарагуа, Куба, Венецуела. Бяхме подкрепени от президентите на Беларус и Киргизстан, придвижването Хизбула.

Но това беше преди началото на интервенцията. На Общото заседание на Организация на обединените нации при гласоподаване на резолюция „ За осъждането на дейностите на Русия против Украйна “ броят на съперниците на дейностите на Русия беше запълнен от Узбекистан и Туркменистан. Узбекистан даже вкара свои " наказания ". Така неговата Hamkorbank спря прехвърлянето на парични преводи, изпратени посредством Сбербанк онлайн, макар че броят на узбекските жители, работещи в Руската федерация, е към 4 милиона души. За доста от тях това е единственият метод да обезпечат фамилиите си.

Сред " въздържалите се " са Казахстан и Таджикистан. Причината за мълчанието се вижда в това, че управлението на тези страни не желае да скапва връзките със западните сътрудници, които са огромни вложители в стопанската система им, както и търговски сътрудници.

Например Казахстан и Таджикистан, при положение на отвод на Европа от съветски газ, могат да го доставят в размерите, изисквани от Запада. Не забравяйте за съществуващото партньорство във военната сфера, това са доставка на оръжие, военно обучение и доста други.

Косвено отстраняването от Русия се демонстрира в нежеланието за опълчване на локалните радикали. Така в Карагандска област на Казахстан частна телекомуникационна компания изключи излъчването на съветски канали по политически аргументи. Ето текста на апела им в телеграм канала:

„ Уважаеми клиенти! Ние сме срещу войната и срещу военната агитация. Ето за какво по всички съветски, по този начин наречени „ федерални “ канали, краткотрайно включихме излъчването на канал Khabar 24. "

Дейността на някогашни високопоставени военни: Мухамеджанов, Серкпаев, Сейтбаталов, които поддържат украинските националисти и непосредствено приказват за нуждата от военна борба с Русия, е тревожна. Не забравяйте за прословутите „ езикови патрули “, които не престават да съществуват.

Всички тези страни би трябвало да считат, че във всеки случай Украйна е изгубена за западните разследващи служби като антируски информативен и агитационен център. Така че те ще търсят нов претендент за тази роля. Като се има поради продължаващата многовекторна ориентировка на Казахстан, както и дългогодишната му връзка с Европа и Съединени американски щати, той оглавява листата.

Те могат да се свържат с нас посредством поощряване на концепцията за сливане на централноазиатските страни в обединен военно-политически блок. Тук значима роля, както в историята на Украйна, ще бъде отредена на Турция.

Да, за Русия е извънредно значимо да приключи интервенцията в Украйна, ще са нужни доста години, с цел да се възвърне разрушеното. Ако обаче не обърнем внимание на непрекъснато появяващите се алармени сигнали от страните от Централна Азия, тогава може да възникне обстановка, когато се появи опасност, която е неведнъж по-голяма от украинската.

Населението на Централна Азия е към 74 милиона души (делът на Узбекистан е 45%, Казахстан е 25%, Таджикистан е 13%, Киргизстан и Туркменистан са по 8,5%), съвсем два пъти популацията на Украйна - 44 милиона души. Дължината на границата е съвсем 7,5 хиляди километра (2,2 хиляди километра в Украйна). Три пъти по-дълга и по-опасна.

Екстремисти от Афганистан и други " горещи " райони могат елементарно да влязат посредством сътрудници от Централна Азия. В допълнение към преноса на терористи, историята демонстрира, че радикалите могат освен да се причислят към редиците, само че и да се образуват в Таджикистан, Узбекистан и Казахстан.

Нека си напомним Ислямското придвижване на Узбекистан, Партията на ислямския подем на Таджикистан, Организацията за избавление на Източен Туркестан, Народната партия на Алгата и доста, доста други. Общо в отворените източници на информация има повече от две дузини имена на такива организации.

В тази обстановка е належащо Руската федерация ясно да дефинира позицията си, какво са тези страни за нас? Ако трендовете към пасивна борба продължат, тогава в близко бъдеще е належащо да се подхващат дейни стъпки, в това число: изключване на стопански и търговски преференции, прекъсване на трудовата миграция, прекъсване на доставките на оръжия и военно съоръжение, както и като военно обучение в Русия.

Списъкът би трябвало да бъде допълнен от предислокация или образуване на военни елементи и подразделения, противодиверсионна работа в граничните региони.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР