Редица български градове и общини изразиха желание да помогнат на

...
Редица български градове и общини изразиха желание да помогнат на
Коментари Харесай

Солидарност в България: Общини, хотелиери и болници в помощ на пристигащите украинци

Редица български градове и общини показаха предпочитание да оказват помощ на идващите от Украйна бежанци

Някои от тях събират помощи, други са подготвени да предложат заслон на бягащите от войната, съобщи

Във Варна стартира благотворителни акции в помощ на украинците. Председателят на Сдружението на украинците Мария Волкова уточни пред Българска телеграфна агенция, че задачата е да бъдат събрани пакетирани храни, минерална вода, хигиенични материали, дезинфектанти, памперси, които ще бъдат раздавани на идващите бежанци. Тя посочи, че към този момент облекла и обувки няма да бъдат одобрявани.

Близо 10 хотелиери са подготвени да настаняват идващи от Украйна, обезпечените места все още са към 2 хиляди, сподели регионалният шеф на Варна Благомир Коцев, който посрещна двата рейса с първите евакуирани от Одеса. Той посочи, че базите не са единствено в града, а и в курортните комплекси в региона.

Александр Ингор, ръководител на фондация „ Благотворителен фонд „ Европа “, заяви, че организацията стартира да набира средства, които ще бъдат предоставени на Червения кръст в Украйна. Роденият в град Запорожие юноша добави, във Варна е проведен и спомагателен щаб, който ще прави всичко допустимо да подкрепя с каквото може украинците.

Координационен център за евакуирани от Украйна ще бъде основан във Велико Търново, заяви кметът на общината Даниел Панов.

Към общинския център ще работи и телефон, посредством който с центъра ще могат да се свързват хора, напуснали Украйна поради военните дейности, които се нуждаят от заслон и помощ, посочи Панов.

На първо време в центъра ще се събират данни за вероятните места за настаняване – хотели, къщи, обществени жилища и други пространства, които могат да бъдат пригодени за краткотрайно настаняване. Десетки великотърновци са декларирали, че могат да дават свои къщи, в които да се настанят български жители от Украйна и украинци, напуснали страната след началото на военните дейности там.

Брокер на недвижими парцели от Дупница прикани локалните хора, които разполагат със свободни жилища, да ги дават за краткотрайно прилагане на бежанци от Украйна. Асен Кирилов се обърна с зов в обществените мрежи към притежателите на свободни парцели в района "да отворят сърцата си и да бъдат съпричастни към фамилиите, които сега се подложени на риск, поради военните дейности на територията на страната ".

По време на петъчната сесия на Общинския съвет в Дупница, съветници от града също оповестиха подготвеност да одобряват в домовете си бягащи от войната в Украйна.

Кметът на Ловеч ще инициира диалози с представителите на бизнеса, неправителствени организации и жителите в общината, с цел да се откри опция за даване на леговище на бягащите от войната в Украйна наши сънародници, хора с българско съзнание и техните фамилии. Това заяви Корнелия Маринова в послание към жителите.

„ В подобен миг не можем да останем безучастни към нещастието и страданието на хора, принудени да бягат от личните си домове. Убедена съм, че ще създадем всичко допустимо, съгласно опциите ни, да приемем оптимално огромен брой хора и да им осигурим нужната сигурност и успокоение в това голямо тестване за тях и за цялото европейско семейство “, се споделя още в обръщението на кмета.

От понеделник медиците в УМБАЛ "Св. Анна "-София ще преглеждат гратис всички потърпевши от войната в Украйна, както и хората, принудени от военните дейности да изоставен родните си места, оповестиха от лечебното заведение.

Прегледите ще се реализират във всички налични кабинети, от висококвалифицирани лекари с всички налични в болничното заведение специалности, показват от болничното заведение.

Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР