Редица административни нарушение на правилници, наредби и закони и липса

...
Редица административни нарушение на правилници, наредби и закони и липса
Коментари Харесай

Меморандумът с Gemcorp: Много нарушения и неясни действия

Редица административни нарушаване на правилници, наредби и закони и липса на налични документи към подписания меморандум на държавното управление на Кирил Петков с фирмите Gemcorp и IP3 за 1 милиарда лева Това сподели отчета на краткотрайната комисия в Народното събрание за определяне на обстоятелствата към злощастния енергиен меморандум. От „ Продължаваме промяната “ оспориха някои от тях, до момента в който за други признаха, само че в последна сметка описаха отчета като „ безспорна небивалица “ и го жигосаха като „ изфабрикуван “ и „ фиктивен “.

В последна сметка след петчасови диспути Народното събрание утвърди отчета на краткотрайната комисия и уговорката той да бъде изпратен до редица институции. Против гласоподаваха само от „ Продължаваме промяната “ и техния правилен политически сътрудник „ Демократична България “.

В отчета на комисията като цяло прави усещане, че в Министерски съвет и Министерството на енергетиката липсват редица желани от комисията документи – за провеждани договаряния сред двете страни по меморандума, за осъществени предварителни инспекции на фирмите, изисканите от ДАНС инспекции на двете компании, документи от за съществуване на квалифицирани специалисти и други. Въпреки своята експертна функционалност Министерството на енергетиката не е взело участие в подготовката на плана на меморандум и в правенето на съпътстващи документи, излиза наяве от отчета.

Министерски съвет и Министерството на енергетиката не разполагат и с изключително на брой доказателства за срещи или преписка сред двете страни, подписали меморандума.

Основната връзка – частни диалози, джука форма, без да бъде оставена диря “, заключи депутатът от Движение за права и свободи Станислав Анастасов.

В комисия отрасловият министър Росен Христов изясни, че енергийното ведомство

изпитва компликации при събирането на информация за меморандума, защото не са спазени вътрешни процедури “.
Законови нарушавания
Според отчета процесът по подписване на меморандума нарушава няколко нормативни клаузи.

Първата от тях е, че Министерският съвет не е одобрил план на меморандум и не е упълномощил тогавашния министър на енергетиката Александър Николов да го подпише. Така е нарушен Правилника на Министерски съвет. Депутатът от „ Продължаваме промяната “ Венко Сабрутев в резюме разяснява, като напомни, че сходни документи без глоба на Министерски съвет са сключвали и ГЕРБ преди време.

Вторият законодателен пропуск е, че съгласно Конституцията при уговорка за арбитраж, каквато участва в меморандума, документът би трябвало да премине през Народното събрание, което да го утвърди. Това не се е случило, а съгласно някогашния енергиен министър Александър Николов арбитражът е единствено в интерес на България. В подписания документ обаче това на никое място не е конкретизирано.

И макар че както няколко пъти от „ Продължаваме промяната “ повториха – меморандумът е „ неангажиращ “, клаузите за арбитража работят до две години след прекратяването на меморандума.

Компаниите нямат искания към българската страна и няма финансови вреди за страната от действието или прекратяването на меморандума “, безапелационен бе Сабрутев.

Третият по-голям законодателен пропуск, съгласно отчета, е неналичието на нотификация от Европейската комисия, защото меморандумът включва и анализиране на опциите в нуклеарната енергетика. Според „ Продължаваме промяната “ това би трябвало да се направи единствено при действителна оферта, обвързана със отговорности, само че не и при анализиране на другите възможности. Точният текст на член 103 от Договора за основаване на Европейската общественост за атомна сила не дава явен отговор коя от двете страни е права.

Не на последно място, отчетът открива, че финансовият и енергиен министри – тогава Асен Василев и Александър Николов – не са дали доклад от командировката си в Съединени американски щати, скоро след която бе подписан и меморандумът. От „ Продължаваме промяната “ признаха това нарушаване.
Прекратяването на меморандума
Според наличната документи държавното управление на Кирил Петков се е срещнало в края на април със информация, предоставена от ДАНС, по отношение на лицата, с които е подписан меморандумът. Тя е осъществена след публично неодобрение, подбудено от старите връзки на Gemcorp с съветски среди. Справката е поверителна. Едва три месеца по-късно енергийният министър Александър Николов прави и първите стъпки за прекратяването на своеобразното съглашение.

Това се случва с негово писмо, с което осведоми Gemcorp и IP3, че желае да провежда среща за преустановяване на меморандума. Енергийното министерство обаче няма информация такава среща да е проведена и отговор да е получаван. Така през ноември служебният кабинет на Румен Радев се възползва от уговорка в меморандума и изпраща едностранно предупреждение за преустановяване на меморандума. В рамките на този месец и от двете компании е получен отговор, с който те считат меморандума за затворена книга.
Лабиринт от документи и нарушавания
Като цяло отчетът демонстрира административни нарушавания, като по никакъв метод все още страната не е понесла финансови вреди. В същото време обаче в отчета е записано, че на база на меморандума дни след неговото подписване двете корпорации са изискали „ огромен размер информация “ от публичния газов снабдител „ Булгаргаз “ и е изработен опит за събиране на информация от „ Мини Марица Изток “ и „ Български енергиен холдинг “. Каква информация действително е предоставена, остава под въпрос.

Темата за меморандума още един път обаче нажежи атмосферата в Народното събрание и бе употребена за предизборна акция и нападки сред ГЕРБ и „ Продължаваме промяната “.

Доклад на краткотрайната комисия в Народното събрание за определяне на обстоятелствата към меморандума с Gemcorp и IP3 Corp... by Antoniya Simova on Scribd



Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинGemcorp нарушавания отчет Асен Василев Кирил Петков Александър Николов меморандум IP3 Corporation ПоследниНай-четениПолитика 44 Меморандумът с Gemcorp: Много нарушавания и неразбираеми дейности Хай-тек 96 Български спътник полетя в космоса с първата задача на SpaceX за 2023-а Бюджет и финанси 112 Вносът на Германия падна доста повече от предстоящото Инфраструктура 864 „ Метрополитен “ подписа договорите за разширение на метрото до „ Слатина “ Компании 8074 Защо Tesla и Apple затъват поради Китай Личности 7650 Дейвид Бекъм гради фешън империя и става още по-богат Лични финанси 5546 Търговците в Хърватия всеобщо закръглят цените в евро нагоре Пазари 3599 Защо 2023-а може да се окаже година на невиждани върхове за златото Всички новиниОще от ПолитикаВиж всичкиКабинетът съживи концепцията за нефтопровода „ Бургас – Александруполис “Как ще се трансформира световната търговия през 2023 година?Големият въпрос за Европа: Какво ще направи една слаба Русия? Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР