Редът за сигурност в Европа трябва да бъде напълно преосмислен59-ата

...
Редът за сигурност в Европа трябва да бъде напълно преосмислен59-ата
Коментари Харесай

Мюнхен: Конференция за сигурността при отсъствие на такава

Редът за сигурност в Европа би трябвало да бъде изцяло преосмислен

59-ата Мюнхенска конференция по сигурността (17-19 февруари) беше по-скоро партиен конгрес, където главното нещо е да се покаже „ сплотеността на редиците “. Конференциите в Мюнхен постоянно са били инструмент на атлантизма, а последният напълно е трансфорат в ехтене камера, отразяваща най-шумния западен глас - американския.

Близо петдесет американски политици дойдоха в Мюнхен. Русия не беше поканена. На този декор изглеждаха смешни опитите на представителите на Франция и Германия да припомнят, че без Русия е безсмислено да се разисква сигурността в Европа. А форумът, извършен под лозунга за сигурност, се трансформира в сборище на тези, които имат потребност от война. Украйна беше във фокуса на всички полемики от началото до края.

Вицепрезидентът на Съединени американски щати Камала Харис упрекна Русия в " закононарушения против човечеството " и даде обещание на Киев непоколебимата поддръжка на Америка. Европейските сътрудници на Камала също гледат необичайно на казуса със сигурността. Риши Сунак даде обещание да " удвои " английската военна поддръжка за Киев.

Еманюел Макрон прикани съдружниците да засилят доставките на оръжия и съобщи, че Франция е „ подготвена за нескончаем спор “. Олаф Шолц прикани другите да се причислят към Германия по изпращането на танкове в Украйна. Всички споделиха, че ползата на Запада да поддържа Украйна е дълготраен, че Западът ще поддържа Киев толкоз дълго, колкото е належащо. И Зеленски бърза, приканва да се работи по-чевръсто...

Естествено, нямаше вълшебен решения. Мюнхен призна, че украинската войска харчи повече муниции, в сравнение с европейската промишленост е в положение да създаде. Урсула фон дер Лайен прикани за взаимни старания за увеличение на производството на муниции. Изглежда, че Европейски Съюз няма други проблеми?

Отново европейците ще би трябвало да запълнят „ американската бездна “, защото Съединените щати имат лимитирани ресурси и индустриални линии. Вече не може да се приказва за нормалното „ гратисчийство “ на европейците в НАТО: в този момент страните-членки на Европейски Съюз ще би трябвало да отделят най-малко два % от Брутният вътрешен продукт за военни разноски.

Иран рядко се загатва на конференцията: нито дума за „ иранската нуклеарна опасност “! Tehran Times назова Мюнхенската конференция „ Конфедерация на простаците “ (Иран, сходно на Русия и Китай, също не бяха поканени в Мюнхен; те поканиха ирански опозиционни фигури, с които френският президент Макрон се срещна). А в Иран се пробват да си показват контурите на бъдещата пост-западна епоха с вярата, че тя ще донесе нов по-справедлив международен ред.

Странно е също, че уредниците на конференцията обърнаха малко внимание на Китай, разгласен за най-голям приоритет в сигурността на Съединени американски щати. Китайският външен министър Ван И затвори тематиката за Тайван с две фрази: „ Позволете ми да уверя аудиторията, че Тайван е част от китайска територия. Тя в никакъв случай не е била страна и в никакъв случай няма да бъде страна в бъдеще. "

Ван И предизвикателно прикани европейската аудитория да заобикаля американците, които „ не ги е грижа за живота и гибелта на украинците и вредата за Европа “. Китай е срещу продължаването на войната.

Пекин отхвърли изказванията на Съединени американски щати, че обмисля да въоръжи Русия във война с Украйна. „ Никога няма да позволим на Съединени американски щати да сочат с пръст китайско-руските връзки или да ни принуждават “, сподели представителят на китайското външно министерство Уан Уенбин.

Редът за сигурност в Европа би трябвало да бъде изцяло преосмислен. Това ще изисква писането на нови правила - и то не под диктовката на американците. Без Русия няма да стане.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР