Редът и начинът за предоставяне на електронни свидетелства за съдимост

...
Редът и начинът за предоставяне на електронни свидетелства за съдимост
Коментари Харесай

МП ще предоставя по служебен път електронни свидетелства за съдимост за неосъждани лица


Редът и методът за даване на електронни свидетелства за съдимост по длъжностен път сред Министерството на правораздаването и администрации на органите на изпълнителната власт, се уреждат в план за изменение на Наредба №8 от 26 февруари 2018 година за функционалностите и организацията на активността на бюрата за съдимост.

Проектът, оповестен през днешния ден за публично разискване от Министерството на правораздаването, е в осъществяване на влезлите в действие от началото на годината промени в Закона за ограничение на административното контролиране и административния надзор върху стопанската активност. С него се трансформират текстове в 68 нормативни акта, като отпада условието неосъжданите жители да дават на администрацията свидетелства за съдимост.

Законодателните промени са част от поредната политика на държавното управление за понижаване на административната тежест върху жителите и бизнеса посредством унищожаване на условието за показване на някои публични документи на книжен притежател.

С смяната на Наредба №8 приемането на електронно свидетелства за съдимост по длъжностен път ще важи във връзка с лицата с чисто правосъдно минало. Предвижда се свидетелствата да се издават по заявление от централните и териториалните органи на изпълнителната власт посредством длъжностни лица, оправомощени да получават достъп до данните за съдимост.

Министерството на правораздаването ще бъде умело да издава електронните свидетелства по длъжностен път и след подаване на онлайн заявление по пример. Няма да се събира държавна такса, а срокът за приемане на свидетелството е до 3 работни дни.

Въвежда се и облекчение при подаване на заявки за издаване на свидетелства за съдимост на гише в районните съдилища, като отпада условието жителите да дават дубликат от акта за раждане или уверение за раждане в оригинал или нотариално заверено копие или различен документ, публикуван от способен орган, удостоверяващ данни за родителите на лицето. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР