Редакцията на в. Труд е запечатана заради нарушен договор и

...
Редакцията на в. Труд е запечатана заради нарушен договор и
Коментари Харесай

Областната управа на София: Редакцията на "Труд" е запечатана заради нарушен договор

Редакцията на в. " Труд " е запечатана поради нарушен контракт и неплащане на наем към Министерството на културата. Това гласи на страницата на регионалния шеф на София град, с което се стимулира акцията от по-рано в понеделник, при която полиция и чиновници запечатаха редакцията на изданието. Собственикът и основен редактор на изданието Петьо Блъсков разгласи гражданско непокорство, изразяващо се в отвод да напусне офисите на редакцията. Първоначално от " Труд " отричаха да имат неплатени отговорности към министерството, а след това " Клуб З " написа, че Блъсков споделя, че предходната власт не е търсила от редакцията дължимите наеми.

Именно представителите на предходната власт в лицето на ГЕРБ дефинираха дейностите на регионалната администрация и на Министерството на културата като посягане над свободата на словото и желаеха изключително съвещание на Народното събрание по отношение на проблема. Засега не е известно дали то ще се е състои.

Какво е известно

В началото на август Министерството на културата приключи едностранно контракта си с " Южен кръст 2001 " ЕООД, която е благосъстоятелност на сина на Петьо Блъсков, която е наемател на офиси в постройката на Музея на социалистическото изкуство. Тогава стана известно, че ведомството търси близо 150 хиляди лв. за наеми и консумативи.

От министерството тогава оповестиха, че от 2015 до 2021 година компанията " Южен кръст 2001 " ЕООД е неточен длъжник, като по проблема има редица докладни мемоари и предложения за непринудено осъществяване. През 2016 министър Рашидов изпраща такава, през 2017 служебният министър Рашко Младенов изпраща такава, през 2018 министър Банов не подписва покана за непринудено осъществяване макар изпратената докладна от финансов отдел. През цялото време на контракта наемателят употребява паркинг и защита, които се заплащат от Министерство на културата, написаха тогава от ведомството.

Още тогава от " Труд " споделиха, че връзките с министерството на културата се въпрос на контракт и диалог. Те отхвърлиха да откликнат на доброволната покана да изоставен постройката и казусът беше изпратен до регионалния шеф.

По същото време представители на ГЕРБ се застъпиха за изданието, като депутати даже внесоха ремонти в Закона за държавната благосъстоятелност, които предвиждаха печатни издания да наемат държавни офиси без търг и конкурс. Според оферти текст парцели или елементи от тях ­частна държавна благосъстоятелност могат да се отдават чартърен на юридически лица с нестопанска цел, избрани за реализиране на общополезна активност, както и на юридически лица,­ издатели на печатни творби. До приемането на тези правила обаче по този начин и не се стигна.

Какво споделят от регионалната администрация

Съобщението, публикувано на уеб страницата на регионалния шеф, гласи:

" Днес, 06.12.2021 година от 10,00 ч регионалният шеф на област София е насрочил наложително изземване от " Южен кръст 2001 " ЕООД на част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност, находящ се на адрес: ул. " Лъчезар Станчев " № 7.

Правото за ръководство на парцела е предоставено на Министерството на културата, като за част от него то е сключило контракти за наем с " Южен кръст 2001 " ЕООД за период от 10 години. Договорите за наем са прекъснати едностранно от Министерството на културата с едномесечно предупреждение, заради нарушаване на две от наредбите им. Касае се за неплащането на двумесечни вноски и/или консумативи, както и преотдаването на пространствата на друго сдружение - " Труд Медиа " ЕООД. Писмените доказателства, предоставени от Министерството на културата, обосновават извода, че са налице законоустановените предпоставки за издаване на заповед за изземване на недвижимите парцели - обществена държавна благосъстоятелност ".

Заповедта за изземване е издадена на 12 ноември, научи " Дневник ". На първи декември, притежателят на " Южен кръст 2001 ЕООД " - синът на Петьо Блъсков е изискал отсрочване на заповедта, тъй като е настанен в болница поради изострен ларингит. Предписано му е и лекуване за близо месец.

Междувременно от " Южен кръст " завеждат дело поради прекратения контракт за наем пред Софийския градски съд и желаят също по този начин поради това да се спре осъществяването на заповедта на регионалния шеф. Първото съвещание по делото е планувано за февруари 2022 година

 Областната администрация на София: Редакцията на
© Дневник

Реакцията на " Труд ": Гражданско неподичнение

Издателят на " Труд " Петьо Блъсков разгласи пред " 24 часа ", че публицистите няма да изоставен постройката. " Гражданско непокорство редакцията стартира от през днешния ден и няма да излезе от тук. Седим тука и не мърдаме, няма да изпълняваме противозаконна заповед на регионалния шеф. Въобще не сме запитани за наше мнение, преди да се издаде тази заповед. Едно предизвестие пристигна тука преди една седмица ", съобщи Блъсков, представен от " 24 часа ".

Според него наемите са платени, а Министерството на културата не е получило фактурата за неплатените сметки за консумативи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР