Редакцията на в-к Труд“ е запечатана, а журналистите ще бъдат

...
Редакцията на в-к Труд“ е запечатана, а журналистите ще бъдат
Коментари Харесай

Мрежата за репресията срещу „Труд“: Демокрацията си отиде!

Редакцията на вестник „ Труд “ е запечатана, а публицистите ще бъдат изведени като нарушители с белезници, в случай че не изоставен работното си място. Това откакто служебният министър на културата Велислав Минеков е издал заповед за неотложно освобождение на редакцията. Служебният вътрешен министър Бойко Рашков пък се погрижи никой да не тормози чиновниците на Минеков и изпрати служители на реда, които от сутринта са в редакцията на „ Труд “. Репресията против частна медия, вестник на 35 години провокира вълна от отвращение. Ето и част от мненията:

Нидал Алгафари

Вестникът с 85 годишна история, ежедневник за който са се редили на дългометрични опашки, информиращият милиони читатели, претърпял цензурата през царството и социализма е изправен пред бездна. Вместо протегната ръка мракобесни сили го тласкат към постоянно безмълвие. Някой ще рекат: " Хак да му е. Така е като си съпротива. Малко му е. "

Може и евентуално ще съумеят да пречупят един от знаците на публицистиката в България. Какво може да се чака от хора нарушили конституцията? Какво да чакаме от хора злорадстващи, когато възрастни госпожи са сплашвани, притискани, унижавани и хулени. Малцина схванаха свития пестник и свободата, която излизала от него, съгласно думи на едно ядосано старче, занимаващо се с актьорлък.

Приятели, през вчерашния ден нарушилият конституцията развъртя бухалка към беззащитни възрастни жители. Днес затварят вестник " Труд ". Утре ще уволнят тридесет хиляди и фамилиите им ще останат на произвола. А след това? А по-после?

Красен Кралев  

За първи път от 35 години насам полиция нахлува в редакцията на самостоятелна българска медия. Самопровъзгласилите се за “Братство на почтените ” се пробват да екзекутират най-стария български вестник. Пред очите ни се разиграва полицейска принуда срещу  сериозна към новата власт медия.

Това не е удар само по свободата на словото. Министерство на културата на Румен Радев се трансформира в бухалка против демокрацията в България!

Полицейският отряд е предвождан персонално от притежателя на домейна на Информиран.нет-създателят на подправените вести в България. Назначен персонално от министъра на културата за негов консултант.

Демокрацията си отиде!

Демокрацията е взривена сега, в който един търговски спор се взема решение принудително и под формата на разпра - без да се изчака решението на съда. Това ли е “промяната ”?!

Всеки държавник и публицист, който през днешния ден се снишава и мълчи пред репресията на тоталитарното ръководство, може и ще бъде идващият гонен от властта!

Николина Ангелкова

Политиците нямат право да харесват или не харесват изявления в медиите. Това е концепцията на тези връзки. Медиите да бъдат коректив на първите три публични управляващи в републиката. Те би трябвало да бъдат скептични и недоверчиви към тезите на политиците, били те във властта или в съпротива, би трябвало да задават сложни въпроси.

Нахлуването и заканите в редакцията на вестник „ Труд “ са остро посягане против свободата на словото.

Десислава Атанасова

Заради неприемливата разпра с частна медия ПГ на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили внесе искане за привикване на изключително съвещание на Народно събрание, на което да бъде изслушан Велислав Минеков - длъжностен министър на културата.

За първи път от 35 години насам полиция нахлува в редакцията на самостоятелна българска медия, а  " почтените ” се пробват да екзекутират най-стария български вестник.

Пред очите ни се разиграва полицейска принуда срещу  сериозна към новата власт медия.

Полицейският отряд, нахлул в офисите на “Труд ”, е предвождан персонално от притежателя на домейна на Информиран.нет-създателят на подправените вести в България. Назначен персонално от министъра на културата за негов консултант.

Демокрация или промяна  е когато търговски спор се взема решение принудително и под формата на разпра - без да се изчака решението на съда?

Всеки държавник, политик и публицист, който през днешния ден се снишава и мълчи пред репресията на тоталитарното ръководство, може и ще бъде идващият гонен от властта!

Кузман Илиев

Двойният критерий е неприятен метод, тъй като провокира ответна нападателна реакция. Ако сходна полицейска проява каквато има към “Труд ” през днешния ден, се бе случила, да речем, с един различен медиен кръг, който в предишното също имаше финансови инциденти - то ревовете и писъците щяха да са до небето. И вярно. А показността в тази ситуация е неточност. И противен, доста рисков казус - какъвто бе нахлуването на маскирани мъже в Президентството преди време, без значение от доводите тогава. Просто не се прави по този начин. Точка.

Писал съм не една и две публикации за “Труд ” и в никакъв случай не съм бил цензуриран в случай че са излизали публикации на радикално противоположно мнение по един или различен въпрос.

Дали някой харесва или не позициите на медията във вътрешнополитически проект е безпредметно. Друг може да не харесва нечии други политически пристрастия. Факт е обаче че вестникът остана едно от дребното места, където може да се чуе консервативна позиция и прочит. А такива отзиви има, макар цялостната доминация на либералите в наши дни - политика, геополитика, медии, здравна тема, на всички фронтове. Та запушването на тези гласове, сходно на акцията на демократите против републиканците/феновете на Тръмп в Съединени американски щати в обществените мрежи при президентските избори - ще докара до възходящо напрежение. Неизбежно. Натикването в ъгъла постоянно води до консолидация и реакция.

Тепърва съдът ще открива плащани ли са сметки или не са. И в случай че не са, както споделя господин Кирил Петков, има си закони и Конституция. Шегувам се. Но нападателната показност и вземането на страха не са верен метод. Със сигурност.

Калина Андролова

Започне ли мачкане на медии, без значение от причините, властта става уродлива. Личен напън и фамилиарност във всяка сфера на публичния живот във тип на властови надзор от един-единствен център, както и ограничение на словото, разнообразието, свободата и прочие Радев върви тежко към нездравословна централизация на власт. Съвсем скоро ще стартира да припомня за латиноамериканските летописи, в които привилегирован от външните сили деспот дерибейства без оглед на никакви закони. Със сигурност Радев ще присвои силовите структури в кроящото се държавно управление, вътрешното министерство и министерство на защитата. Шефовете на служби и вторият ешалон към този момент са сменени. Трудно ми е да предвидя дали на Кирил Петков и Асен ще им светне лампата, че им е нужна равноправност, или под зорката военна десница на Радев ще прокарат кулоар с клапани за дишане отвреме в точния момент. Да не стане по този начин, че " демократите " да изтърват " демокрацията "! И да я трансфорат в узурпирана система с фасадни паметови бележки за свободата, която в миналото сме имали (макар да беше поизкривена, позацапана). Властта сама по себе си клони към абсолютизиране. Ако няма кой да й пречи. Докато Радев хвърля трохи на четирите партии от бъдещата коалиция във тип на някое и друго безобидно министерство, ще се окопае в силовия коловоз и ще предприеме още опити за пренареждане на партийните черва, до които има самобитен политически достъп по силата на обстановката... И Българска социалистическа партия ще е цел, и Демократична България, и Слави...

Борислав Цеков

Случва се безсрамие и произвол, типични за някоя фашизирана африканска държавица. Полиция нахлува в редакция на медия и желае да извежда публицистите с белезници. При това при провесен правосъден спор за наемни връзки сред министерство и медия. Без да е потвърдено нищо с влезнал в действие акт. При показани доказателства, че няма неплатени наемни суми.

Въпросът изобщо не опира до това дали някой харесва или не харесва медията. Опира до базисни демократични полезности. До почитание към свободата на словото и правото на несъгласните с теб да приказват свободно.

" Труд " е една от най-влиятелните национални медии. За разлика от доста други - действително плуралистичен. Случващото се през днешния ден е безусловно недопустимо в едно демократично общество. Това е фашизъм Такъв безочлив произвол не си е разрешавало никое държавно управление до момента, даже и при комунистическия режим.

Спрете тази принуда против свободното слово!

Днес властта гази " Труд ". Утре може да пристигна за вас.

Още ли сме единствено на 112-то място по медийна независимост? Или вървим към 212-то?
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР