Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия

...
Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия
Коментари Харесай

Новините: Най-важното за деня, 15 януари

Редакционният екип на Actualno.com ви показва най-важните вести за миналия ден, 15 януари.

Асена Сербезова: Зелените документи за преболедуване остават

Към сегашния миг документите въз основата на преболедуване остават. Това разгласи здравният министър Асена Сербезова в персоналния си профил във Facebook.

" Знам, че се спекулира с доста тематики в нашето общество и не може да се опровергава всичко, което е неправилно интерпретирано (че то време няма да стигне...), само че тематиката за здравето е доста сензитивна и по тази причина желая да внеса това конкретизиране.

След среща сред Фандъкова и Сербезова: Без нови ограничения към този момент

Столичният кмет Йорданка Фандъкова разгласи, че е разпореден засилен надзор на спазването на ограничаващите ограничения. Тя сподели, че заетите интензивни Коронавирус кревати в София са по-малко от 70%, а съществува и опция за разкриването на още такива.

Фандъкова уточни, че според новия пандемичен проект на държавното управление столицата към този момент е надалеч от налагане на по-сериозни ограничения.

До 2-3 седмици Омикрон ще господства в България, може да има по 10 000 инфектирани дневно

До 2-3 седмици разновидността Омикрон може да стане преобладаващ у нас. Това сподели по Nova News доцент Любомира Николаева Гломб, завеждаща департамента по " Вирусология " в Националния център за заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

" Възможно е да се стигне до 10 000 позитивни проби. Важно е да се следи процентът позитивни от всички направени проби. Омикрон към момента не е преобладаващ, само че това ще стане в околните седмици. В някои области, като Русе да вземем за пример, е допустимо и към този момент да е реалност ", добави тя.

Експерт: Няма по какъв начин законно да бъде махнат основния прокурор Гешев

Няма ред, по който да бъде отстраняван настоящ основен прокурор. Това се целеше да стане ясно и с декларацията от трибуната на Народното събрание на " Продължаваме Промяната ", с която беше поискана оставката на основния прокурор Иван Гешев. Това сподели в ефира на Nova News специалистът по конституционно право доцент Наталия Киселова.

По думите ѝ декларацията е била политически акт, целящ заявяване на позиция, а не предизвикателство на трус в системата. " От тук държавното управление ще има две цели - да сътвори механизъм, по който да бъде следен основният прокурор и да бъде заменен Иван Гешев. Именно това беше и декларирано като желание в предизборната акция ", изясни тя.

Цялата бюджетна комисия е под карантина след съвещанието с Теменужка Петкова

Двама души от парламентарната комисия по " Енергетика " и всички лица, участвали на комисията по " Бюджет и финанси " са сложени под карантина. Това оповестяват от РЗИ-София пред Българска национална телевизия по отношение на покачвания интерес към слагането под карантина на контактните лица на народния представител Теменужка Петкова, която е с Covid-19.

Специалист изясни би трябвало ли да се имунизират алергичните хора

Всеки трети човек по света страда от някакъв тип алергии. Това значи, че няма по какъв начин хората да не се опасяват от имунизациите. Но към днешна дата, откакто са приложени над 9,53 милиарда дози ваксини против ковид и всеки ден се ползват по 35 млн. от тях, нещата наподобяват малко по-спокойно.

Тежките реакции са доста по-редки, в сравнение с лекарите се притесняваха. Няма никакви противопоказания за алергичните пациенти да бъдат имунизирани. Това съобщи пред Nova News доктор Шасине Вели, алерголог в УМБАЛ " Александровска ".

Вероятно няма да екстрадират Брендо в България

Наркобосът Евелин Банев-Брендо най-вероятно няма да бъде екстрадиран у нас. Това съобщи началникът на бранш " Издирване " в Националната полиция Стефан Джолев пред bTV.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР