Редактор: Веселин Златков e-mail: [email protected]Президентът Румен Радев подписа указа за

...
Редактор: Веселин Златков e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bgПрезидентът Румен Радев подписа указа за
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев назначи Иван Гешев за главен прокурор, но поиска промяна в Конституцията

Редактор: Веселин Златков
e-mail: [email protected]

Президентът Румен Радев подписа указа за назначението на Иван Гешев за основен прокурор и съобщи, че ще провокира необятен публичен спор за нови промени в Конституцията, свързани с този избор.

Държавният глава бе безапелационен, че го прави не тъй като повторното гласоподаване на кандидатурата във Висшия правосъден съвет е разсеяло подозренията, поради който той върна предлагането при внасянето му, а тъй като няма по какъв начин да наруши Конституцията на Република България.

" Отчетността на основния прокурор приключва с неговия избор и по тази причина обществото е доста сензитивно към тази процедура ", разяснява президентът. Той добави, че изясняването на всички обстоятелства и всички отговорни е основната задача на държавното обвиняване: " Не селективно изтъкване, а всички отговорни. От това зависи дали основният прокурор ще сбъдне упованията на българите за правда и правдивост ".

Президентът стимулира точно с това решението си да изиска конституционни промени. Той съобщи също, че България ще стане " естествена страна ", когато в нея стартира да се зачита тежестта на публичното мнение. 

Иван Гешев, който бе единствен претендент за поста, бе определен за основен прокурор на 24 октомври. Две седмици по-късно Румен Радев отхвърли да подпише декрет за назначението му с претекста, че би трябвало да има същинско съревнование и че бъдещият основен прокурор би трябвало да се употребява от високо публично доверие. Висшият правосъден съвет (ВСС) обаче отхвърли да стартира нова процедура и преизбра Гешев на 14 ноември.

 



Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР