Ред е на парламентите на България и Македония да потвърдят

...
Ред е на парламентите на България и Македония да потвърдят
Коментари Харесай

Главчев призова македонския парламент да ратифицира Договора за добросъседство

Ред е на парламентите на България и Македония да потвърдят и продължат това, което направиха двамата министър председатели – Бойко Борисов и Зоран Заев с подписването на контракта за другарство, добросъседство и съдействие. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев на срещата си с ръководителя на Събранието на Република Македония Талат Джафери, представен от пресслужбата на Народното събрание. Главчев е на двудневно посещаване в Македония.

Димитър Главчев означи, че договорът ще даде нов подтик на съдействието и другарството сред България и Македония във всички области и изрази вяра парламентите на двете страни да допринесат за това. Сега е ред на двата Народното събрание да потвърдят и продължат това, което направиха нашите държавни управления, добави Димитър Главчев. Той напомни, че на 27 юли 2017 година Народното събрание одобри единомислещо декларация в поддръжка на подписването на контракта и по този метод българският парламент удостовери необятния политически консенсус и безапелационната поддръжка за отварянето на нова страница в връзките сред България и Македония.

Председателят на Събранието на Република Македония Талат Джафери благодари за поддръжката на България в реализирането на външнополитическите цели на Македония – участието в НАТО и Европейски Съюз. Според него продължаването на директните контакти сред представители на двете страни във всички сфери е най-хубавият метод за задълбочаване и развиване на другарските връзки.

Важна роля в процеса на оформяне и институционализиране на двустранното съдействие имат законодателните институции на България и Македония, акцентира Талат Джафери. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев предложения сътрудника си да участва на ратификацията на Договора в Народното събрание.

По-късно Димитър Главчев беседва с министър-председателя на Македония Зоран Заев. Македонският министър председател оцени високо визитата на ръководителя на Народното събрание, която е броени дни след подписването на контракта за другарство, добросъседство и съдействие. По думите му документът е доказателство, че нашето другарство е същинско. Ние го подписахме, дано в този момент да дадем душа на контракта, тъй че и хората да го почувстват, прикани Заев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР