Речните нива ще се повишат днес и утре в резултат

...
Речните нива ще се повишат днес и утре в резултат
Коментари Харесай

Ето къде паднаха най-много валежи

Речните равнища ще се покачат през днешния ден и на следващия ден вследствие на Средиземноморския циклон, който обхвана цялата страна. Валежите ще продължат, като ще стартират да стопират във вечерните часове през днешния ден, само че на следващия ден още веднъж се чакат краткотрайни валежи, съобщи БГНЕС.
Тази заран най-големи водни количества са регистрирани в София – 31 л/кв.м. На второ място е Кърджали с 25 л/кв.м и Хасково с 24 л/кв.м. В Сандански са паднали 22 л/кв. м дъжд.
По данни на Министерство на околната среда и водите в Дунавския басейн покачвания на речните равнища ще има в целия басейн, като по-значителни ще са те във водосборите на реките източно от р. Вит (р. Лом, р. Огоста, горните елементи от водосбора на р. Искър) и в планинските елементи от водосборите на р. Вит, р. Осъм и р. Янтра. От следобедните часове на 09.04 ще стартира намаляване на речните равнища, като вследствие на оттичане покачвания ще има към момента в долните течения на главните реки. На 10.04 водните равнища в реките от басейна ще се намаляват или ще са без основни промени. На 11.04 вследствие на превалявания са вероятни нови краткотрайни покачвания на речните равнища в басейна.
Опасност от поройни наводнения по данни на Европейската система за предизвестия за наводнения има през днешния ден в горните елементи от водосбора на р. Искър над гр. Нови Искър.
Моделът за водосбора на р. Искър предвижда водни количества на 9, 10 и 11.04.2019 година към и над средномногогодишните стойности.
И моделът за водосбора на р. Янтра предвижда за 09, 10 и 11.04.2019 година водни количества към средномногогодишните стойности. Днес (08.04) речните равнища във водосбора ще останат без основни промени.
Моделът за водосбора на р. Русенски Лом предвижда: Прогнозираното водно количество в долното течение на р. Черни Лом на 09, 10, 11, 12 и 13.04.2019 година ще бъде към средномногогодишната стойност.
В Черноморския басейн на 10 и 11.04 речните равнища ще са без основни промени, като вследствие на превалявания нови краткотрайни покачвания на равнищата в долното течение на река Струма ще има през нощта на 10 против 11.04.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР