Речникът на Oxford определи goblin mode (гоблински режим) за израза

...
Речникът на Oxford определи goblin mode (гоблински режим) за израза
Коментари Харесай

Кой е изразът на годината

Речникът на Oxford дефинира " goblin mode " (гоблински режим) за израза на 2022 година Решението е взето след онлайн гласоподаване, съобщават уредниците, представени от Guardian. 

Терминът значи " себелюбив модел на държание, за който са присъщи мързел, немарливост или лакомия, нормално по метод, който отхвърля обществените правила или упования ".

Изразът е употребен за първи път в Twitter през 2009 година, само че през февруари 2022 година " goblin mode " става необятно публикуван, като се появява на първите страници на вестници и списания, когато хората стартират да излизат от локдауна, натрапен поради пандемията.

" Metaverse " (метавселена) е вторият избор, следван от хаштага " #IStandWith " (поддържам). Президентът на Oxford Languages, Каспър Гратуол, сподели, че въпреки той и сътрудниците му да се " надяват, че обществеността ще се радва да бъде въведена в процеса ", равнището на ангажираност ги е изненадало изцяло ", след като своя избор дават повече от 340 хиляди индивида от целия свят.

Според него известността на израза евентуално отразява настроението, присъщо на хората, които отхвърлят концепцията за връщане към " нормалността " или се опълчват на все по-недостижимите естетически стандарти и метод на живот, показвани в обществените медии.

Думата на годината има за цел да отрази " етоса, настроението или заниманията през последните 12 месеца ".

Гоблински режим се причислява към предходните думи на Oxford за годината, измежду които " вакс " (2021 г.), произлизаща от имунизация, ваксина, " климатична изключителна обстановка " (2019 г.) и " селфи " (2013 г.).

Други речници също избраха своите думи на 2022 г. Collins се спря на " permacrisis " - термин, който значи нескончаем интервал на неустойчивост и неустановеност. Речниците пък Cambridge избраха " homer " - кратко от " хоумрън (homerun) - маркирана точка в бейзбола, когато топката е ударена, нормално отвън игралното поле, и сте в положение да тичате към всички бази едновременно до началната.

Коя е българската дума на 2021 година

Според " Как се написа "

Защо е определена за 2022 година? На 5 май търсенията за homer в уеб страницата на Cambridge Dictionary скочиха до 65 000. Неофициалният термин на американски британски за хоумрън в бейзбола е печелившата дума в известната игра Wordle в този ден (6 квадратчета и би трябвало да отгатнем думата).
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР