Речникът на Оксфорд определи goblin mode (гоблински режим) за израза

...
Речникът на Оксфорд определи goblin mode (гоблински режим) за израза
Коментари Харесай

Речникът на Оксфорд избра дума на годината. Коя е тя?

Речникът на Оксфорд дефинира „ goblin mode ” (гоблински режим) за израза на 2022 година Решението е взето след онлайн гласоподаване, оповестиха уредниците.

Терминът значи " себелюбив модел на държание, за който са присъщи мързел, немарливост или лакомия, нормално по метод, който отхвърля обществените правила или упования ".

Изразът е употребен за първи път в Twitter през 2009 година, само че през февруари 2022 година " goblin mode " става необятно публикуван, като се появява на първите страници на вестници и списания, когато хората стартират да излизат от локдауна, натрапен поради пандемията.

" Като се има поради годината, която преди малко преживяхме, " goblin mode " резонира с всички нас, които в този миг се усещаме малко претрупани ", сподели президентът на Oxford Languages Каспър Гратуол.

" Може би известността на израза отразява настроението, присъщо на хората, които отхвърлят концепцията за връщане към " нормалността " или се опълчват на все по-недостижимите естетически стандарти и метод на живот, показвани в обществените медии ", се прецизира в известието.

Думата на годината има за цел да отрази " етоса, настроението или заниманията през последните дванадесет месеца ". За първи път тази година фразата победител беше определена посредством обществено гласоподаване всред три финалиста, определени от лексикографите на Oxford Languages: goblin mode, metaverse и хаштагът IStandWith.

Въпреки че е относително непозната офлайн, „ goblin mode ” беше преобладаващият любимец, като завоюва 93% от повече от 340 000 подадени гласа.

Изборът е още едно доказателство за един свят, угрижен след годините на пандемични разтърсвания и от големите промени в държанието и политиката, провокирани от обществените медии.

Миналата седмица американското издателство Merriam-Webster разгласи, че думата на годината е " gaslighting " - психическа операция, целяща да накара човек да се усъмни в достоверността на личните си мисли.

През 2021 година оксфордската дума на годината беше " vax ", а тази на Merriam-Webster - " vaccine ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР