Речникът на Кеймбридж обяви думата халюциниране за дума на 2023

...
Речникът на Кеймбридж обяви думата халюциниране за дума на 2023
Коментари Харесай

Речникът на Кеймбридж обяви думата на 2023 г. - но и даде ново значение

Речникът на Кеймбридж разгласи думата " халюциниране " за дума на 2023 година, като в същото време дава на термина ново значение, обвързвано с технологията на изкуствения разсъдък.

Досега познатото пояснение на думата е " да виждаш, чуваш, усешащ или миришеш нещо, което не съществува, нормално заради здравословно положение или тъй като си взел лекарство ". Според българския онлайн разяснителен речник определението е още " лъжливо привидение, възприемано като действителност нормално заради нервно разстройство ".

Сега обаче речникът на Кеймбридж дава ново значение на думата, който е обвързван с изкуствения разсъдък. Новото определение включва следното пояснение:

" когато изкуствен интелект (=компютърна система, която има някои от качествата на човешкия мозък, като да вземем за пример способността да основава език по метод, който наподобява на човешки) халюцинира, той основава погрешна информация ".

Инструментите за изкуствен интелект и изключително тези, които употребяват огромни езикови модели, са потвърдили, че са способни да генерират правдоподобни текстове. Те обаче могат да позволяват неточности и да изполват погрешни или измислени " обстоятелства ". Точно в този случай се употребява и думата " халюциниране ", защото инструментите основават измислена действителност по безапелационен метод.

В известието си Кеймбриджският речник показва, че тези процеси към този момент имат действителни последствия и дава образец: американска адвокатска адвокатска фирма е употребила ChatGPT за правни изследвания, което е довело до цитиране на измислени каузи в съда.

Новата формулировка на " халюциниране " е единствено една от многото актуализации, свързани с изкуствени разсъдък, в английския речник.

Кои други думи попаднаха в публичния интерес през 2023 г?

Речникът показва и няколко други думи, които са отчели растеж на публичния интерес и надлежно на търсенията в уеб страницата на речника на Кеймбридж. Сред тях са:

*имплозия(implosion) - деяние на рухване към вътрешността на нещо със сила; обстановка, при която нещо се проваля ненадейно и изцяло. Думата участва поради трагичния случай с имплозията на подводницата " Титан " по-рано през годината.

скука (ennui) - възприятие на досада и умствена отмалялост, породено от това, че няма какво забавно или вълнуващо да се прави.

лъжец (grifter) - човек, който получава пари по непочтен метод, като мами хората. Думата беше използвана от изпълнителния шеф на Spotify по адрес на принц Хари и Меган Маркъл, с които компанията не съумя да осъществя доста безценен контракт за подкасти.

най-великият за всички времена (GOAT - Greatest of All Time) - абревиатура, която се употребява за обозначаване или разказване на човек, който се е показал по-добре от всеки различен, изключително в даден спорт. Думата регистрира растеж около Световното състезание по футбол в Катар и положителното показване на футболисти като Лионел Меси и Кристиано Роналдо, както и гибелта на починалите футболисти Пеле и Диего Марадона.

*Думите са преведени с най-близките им до българкия език смисли.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР