Речникът Колинс определи локдаун (lockdown) за дума на годината през

...
Речникът Колинс определи локдаун (lockdown) за дума на годината през
Коментари Харесай

"Локдаун" е дума на годината на речника "Колинс"

Речникът " Колинс " дефинира " локдаун " (lockdown) за дума на годината през 2020 година след фрапантно увеличение на нейната приложимост по време на COVID-19 пандемията.

Лексикографите от речника споделят, че са избрали думата " локдаун ", тъй като тя е станала синоним за прекарванията на популацията по целия свят, до момента в който държавните управления се пробват да лимитират пандемията, приченена от разпространяването на новия ковид.

" Това е сплотяващо прекарване за милиарди хора по света, които групово са изиграли своята роля в битката с разпространяването на COVID-19 ", споделят от " Харпър Колинс ".

Издателството записва повече от четвърт милион използва на " локдаун " (затваряне) през 2020 година - против единствено 4000 през миналата година.

Заради метода, по който пандемията е повлияла на ежедневната приложимост на езика, шест от десетте думи на речника " Колинс " през 2020 година са свързани с световната здравна рецесия.

Думите " ковид ", " обществено разграничаване ", " самоизолиране ", " неплатен отпуск " (furlough), " основен чиновник ", както и " локдаун " (затваряне) бяха включени в по-дългия лист от 10 думи на годината.

Само за думата " основен чиновник " е видяно 60-кратно нарастване на използването, отразяващо смисъла, което се приписва тази година на специалностите, считани за основни за обществото.

" 2020 година беше доминирана от световната пандемия ", споделя Хелън Нюстед, езиков съветник в " Колинс ".

" Затварянето повлия на метода, по който работим, учим, пазарим и поддържаме връзка ", добавя тя.

Речникът " Колинс " дефинира думата " локдаун " като " налагане на строги ограничавания за пътувания, обществено взаимоотношение и достъп до обществени пространства ".

Значителни обществени и политически събития с изключение на COVID-19 пандамията са отразени в листата с думи на годината на британския речник. Като вълната от митинги на придвижването Black Lives Matter, подбудени от гибелта по време на ареста на невъоръжения негър Джордж Флойд от американската полиция, която се популяризира по целия свят.

Вижте повече за думите на годината на речника " Колинс " в.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР