Ребека Клейтман е мениджър в Адвокатско съдружие Ърнст и Янг

...
Ребека Клейтман е мениджър в Адвокатско съдружие Ърнст и Янг
Коментари Харесай

Нови изисквания към работодателите за дежурствата, работата на разположение и отпуските

Ребека Клейтман е управител в Адвокатско съдружничество " Ърнст и Янг " с повече от 15-годишен опит в областта на комерсиалното, финансовото и трудовото право. Тя има богат опит със сливания и придобивания, банкова и финансова регулация и трудово право, в това число трудови разногласия. В адвокатското съдружничество Ребека управлява трудовоправната и финансовата процедура. Боряна Джупанова е юрист в Адвокатско съдружничество " Ърнст и Янг " с опит в областта на комерсиалното, вещното и трудовото право, както и процесуалното посланичество. Представлявала е български и задгранични сдружения в производства по цивилен и търговски разногласия, в това число трудови. Консултирала е клиенти по вещноправни въпроси и покупко-продажби с недвижими парцели. Боряна е част от трудовоправната процедура на адвокатското съдружничество.
В последния ден на септември в Държавен вестник бяха. С новите текстове се вкарват огромен брой основни спомагателни условия към работодателите, при които организацията на работа включва дежурство или работа разполагаем. Необходимостта да се съблюдават новите условия, в това число посредством съответни актуализации в правилниците за вътрешния трудов ред, евентуално ще наложи за доста работодатели да наемат външни консултанти, които да подкрепят процеса на администриране.

Макар обнародвани на 30 септември 2022 година, измененията в наредбите влязоха в действие със задна дата, считано от 1 август. Вероятно това е спомагателен опит да се съблюдава пропуснатият период за транспониране на Директива 2019/1152 за транспарантни и предвидими условия на труд и Директива 2019/1158 по отношение на равновесието сред професионалния и персоналния живот на родителите и лицата, полагащи грижи, който изтече началото на август 2022 година

Новите условия, на които работодателите е добре да извърнат съществено внимание, засягат няколко групи въпроси:
Реклама
изискванията и реда за въвеждане на дежурство и за работа разполагаем - обясняват се избрани спорни положения в остарялата уредба, урежда се много по-ясно процесът по правене на графици и известяван на служителите; изискванията и реда за прилагане на отпуск за развъждане на дете до 8-годишна възраст по новия член 164в от Кодекса на труда (КТ), както и за погашение на парично обезщетение от Националния застрахователен институт (НОИ) за времето на този отпуск - вкарват се нови формуляри и нови (доста основни и сложни за практическо изпълнение) отговорности за осигурителите да наблюдават и регистрират използването на отпуска; новите промени водят до обвързване на работодателите да създадат спомагателни промени на правилниците за вътрешния трудов ред (освен тези, които към този момент бяха наложени с промените на КТ от август 2022 г.), с цел да отразят законовите условия със задна дата.

До въвеждане на измененията дежурството и работата разполагаем се уреждаха само от Наредба №2 от 22.04.1994 година за реда за определяне на обвързване за дежурство или за разположение на работодателя (Наредба №2). Настоящите промени не анулират категорично посочената разпоредба, а значително преповтарят и прецизират нейните разпореждания, само че вкарват и някои нови условия и отговорности към работодателите. 1. Дежурство - нужда от смяна на правилниците за вътрешния трудов ред, изясняване на процедурата, включваща съвещания със чиновниците, издаване на заповеди, правене на графици, известяван на чиновниците и други формалности На първо място, следва да се означи, че с последните промени НРВПО вкарва обвързване към работодателите да уредят в Правилника за вътрешния трудов ред (ПВТР) метода на запознаване на чиновниците с одобрените поименни графици за работа при сумирано пресмятане на работното време, за дежурство и времето разполагаем, както и метода за известяван на служителя за явяването му на работа при работа разполагаем. На процедура това значи, че работодателите следва да актуализират ПВТР по отношение на новите промени. Напомняме, че такова обвързване на работодателите към този момент беше сложено на дневен ред с последните промени на КТ от август 2022 година, само че в този момент, с новите текстове в наредбите, се изискват и спомагателни промени. В този смисъл работодателите, които са съумели бързо и навреме да отразят в правилниците си измененията в КТ от август 2022 година, в този момент следва да утвърдят и спомагателни промени и да ги сведат до знанието на чиновниците.
По отношение на дежурството измененията в НРВПО уголемяват съществуващата досега формулировка на дежурство, като се показва, че това е характерна организация на работата при подневно или сумирано пресмятане на работното време, при която служителят е на работното си място и извършва или в е подготвеност да извършва трудовите си отговорности. На процедура това не е изобретение, а категорично записване в нормативната уредба на съществуващото схващане. Новостите в уредбата на дежурството се отнасят до въвеждането на обвързване за работодателя да дефинира със заповед длъжностите, за които се открива обвързване за дежурство след извършени съвещания с представителите на синдикални организации и с представителите на служащите или чиновниците. Реклама На последващо място, след издаване на заповедта работодателят следва да утвърди поименни графици за дежурство , които е задължен да съхранява минимум 3 години, както и да е срещнал чиновниците с тях авансово. Измененията в НРВПО прецизират, че, както се възприемаше и досега, времето за дежурство се включва в работното време, като за това време работодателят следва да изплати на служителя уговореното трудово заплащане. С оглед на това при пресмятане на оптималната дълготрайност на работното време, междудневни и междуседмични почивки работодателите би трябвало да вземат поради и цялото време на дежурство и надлежно не може да уплътнят работното време на чиновниците изцяло и да прибавят времето на дежурство в допълнение към него. 2. Работа разполагаем - повтаряне на уредбата, изясняване на процедурата, нови условия по отношение на споразуменията със чиновници, които следва да поставят и работа разполагаем По отношение на уредбата на работата разполагаем НРВПО дублира досегашната формулировка на работа разполагаем от Наредба №2. За да се направи разграничаване с дежурството, работата разполагаем следва да се приема като обвързване на служителя да бъде разполагаем на работодателя отвън територията на предприятието с подготвеност да стартира да извършва трудовите си отговорности при нужда. Задължението за разположение следва да бъде уговорено в самостоятелен и/или групов трудов контракт . Допълнително обаче в трудовия контракт следва да се уговори и времето, належащо за явяване на служителя на работа при въведено обвързване за разположение. Аналогично на уредбата при дежурството, последните промени в НРВПО вкарват и условие към работодателя да утвърди поименни графици за времето разполагаем, които следва да се съхраняват минимум 3 години, както и да среща чиновниците с тях авансово. Новите условия за сформиране на поименни графици за дежурство и работа разполагаем анулират досегашното (малко неразбираемо и противоречиво) условие на НРВПО към работодателите за правене на заповед, която да бъде обявена на чиновниците минимум 24 часа авансово.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР