Реалността е, че управление във формат ГЕРБ-ДПС е рецепта за

...
Реалността е, че управление във формат ГЕРБ-ДПС е рецепта за
Коментари Харесай

Христо Иванов: Управление във формат ГЕРБ-ДПС е рецепта за дестабилизация на страната

Реалността е, че ръководство във формат ГЕРБ-ДПС е рецепта за дестабилизация на страната.

Ние в този формат няма да участваме, съобщи съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов в предаването на bTV  “Лице в лице ”.  

„ Управление с ГЕРБ и Движение за права и свободи е невероятно, тъй като на мен не ми харесва или не желаеме да се прежалим. Подобно ръководство ще изкара хората на улицата. То не е рецепта за стабилизация, а рецепта за дестабилизация на страната. С него ние единствено ще задълбочим политическата рецесия и няма да стартираме да я решаваме “, съобщи Иванов в първия си коментар след парламентарните избори, на които „ Демократична България “ единствената от управлявалите до неотдавна политически сили повиши резултата си.

Според него в този момент е време ГЕРБ да поеме отговорността за това, че смъкнаха държавното управление в интервал на война на няколкостотин километра без да знаят какво ще създадат по-късно. 

„ ГЕРБ имаха доста време да осъзнаят един факт, който съм им казвал, когато потеглиха да смъкват кабинета: “Вие нямате проект ”. Можете да спечелите изборите, само че не можете да управлявате след тях, тъй като нямате сътрудник. А нямате сътрудник по една елементарна причина – отказвате да поемете каквато и да било отговорност за корупционния модел на завземане на страната “, разяснява той.

„ При всичките му недостатъци, които аз в никакъв случай не съм спестявал, имаше ръководство, което съществуваше на фона на война. В ГЕРБ доста добре знаеха, че нямат проект. Сега дано да създадат ръководство с „ Възраждане “ и Движение за права и свободи, с които дружно сваляха държавното управление. Да забележим по какъв начин ще им се получи. Но мисля, че надали ще влязат в подобен танц “, сподели още той. 

Христо Иванов напомни, че ГЕРБ отхвърлиха разговор по въпроса за изчистване на корупционния модел и за правосъдната промяна, като отхвърлиха присъединяване в конституционната комисия. „ Канихме ги надали не с баница. Те отхвърлиха този разговор по един много невъзпитан метод. Сега могат да видят своята изолираност “, добави той. 

На въпрос така наречен евроатлантическа коалиция сред ГЕРБ, Политическа партия и „ Демократична България “ би ли легитимирало една власт, Иванов отговори изрично: „ Не виждам по какъв начин това би могли да се случи. ГЕРБ не мръднаха от своята позиция на тотално отказване, че в България има развъртян от тях корупционен модел, както и че той е основното пояснение за нашата накърнимост на съветското въздействие. Това изяснява построяването на “Турски поток ” с тази скорост и доста други неща “. 

Христо Иванов напомни една своя остаряла прогноза от юли, когато съобщи, че в случай че се разпадне 47-ото Народно заседание, идващото ръководство ще се сформира с деветия мандат, т.е. с третия мандат на третия идващ парламент. 

„ Моето притеснение  че и в идващия няма по какъв начин да излъчим ръководство, в случай че не променим условията  на политическия диалог. Трябва ни фокус върху политики и институции. Институциите да вземат решение систематичните проблеми, а не персоналните възпаления на едно или друго его. И по-късно би трябвало да намерим метод да търсим единодушие върху две огромни тематики – върховенството на закона и войната. Не може повече българската политика да си затваря очите за този колосален спор, който се развива към нас “, съобщи той. 

Христо Иванов прикани президента Радев да свика парламентарните сили във формат КСНС, с цел да се начертае проект за деяние на страната при изчезнал парламент и ръководство на служебното държавно управление за по-дълъг интервал.

„ Трябва ни проект какво вършим оттук насетне. Президентът Радев би трябвало да излезе от своята абаносова кула, в която той счита, че задоволително си приказва със своите министри и хората от пловдивското приятелство, които го наобикалят, и да свика във формат на КСНС за съвещания с политически сили. Те би трябвало да изработят проект какво да свърши Народното събрание и график във времето “, съобщи той. 

„ Политическите сили и президентът Радев е добре да се спогодят какво ще прави и какво няма да прави служебният кабинет. Президентът би трябвало да разбере, че няма легитимност, да вземем за пример, да реши да извади България от цяла Източна Европа. В миг, в който всички държавни глави разискват дейностите на Русия към Украйна, за следващ път, на доста значим стадий, България, една единствена, не е там “, сподели той. 

Христо Иванов напомни, че „ Демократична България “ желае диалог за систематичните проблеми и за изчистване на правораздаването, с цел да може да се улесни разговорът в Народното събрание, а не политиците да раздават присъди

„ Ние не сме призовали никой да бъде задържан. Искахме диалог за систематичните показа за корупцията в България и за неутрални правосъдни институции. Искахме диалог по какъв начин да решим казуса, че в България в правораздаването има прекалено много политическо въздействие, а в политиката има прекалено много корупция. Трябва да изчистим  правораздаването, с цел да може то да почисти политиката, с цел да не се занимаваме с взаимни обвинявания, недоказуеми сред политици “, сподели той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР