Реалност от илюзия и информация от дезинформация - с това

...
Реалност от илюзия и информация от дезинформация - с това
Коментари Харесай

Подадените проекти за саниране са 4 пъти над бюджета в ПВУ

Реалност от заблуда и информация от дезинформация - с това пояснение за напрежението към санирането по ПВУ се зае районният министър Андрей Цеков по време на чуването си в Народното събрание по тематиката за санирането. След публично и по тъкмо общинско неодобрение, подозрения за злоупотреби, нагласени критерии и удължение на периодите, депутатите извикаха районния министър.

Депутатът от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов, акцентира, че още при старта на акцията за саниране левите били скептични, а към този момент има съмнения за корупция. Депутатът също по този начин уточни, че няма и отчет за успеваемостта на санирането.

Предстои изключителна комисия в Народно събрание идната седмица, на която тематиката ще бъде разисквана с кметовете.

Нямало учредения да се счита, че програмата е опорочена и поради това да бъде прекъсната. Ако имало подозрения за нарушавания, Андрей Цеков поучава жителите да сезират европрокуратурата.

Андрей Цеков обясни, че има разлика сред програмата за саниране и санирането по ПВУ. Над 3000 плана са подадени, което е 4 пъти над разполагаемия бюджет. Многократно е обяснявано на общините, че гаранция за плановете няма. Министерство на регионалното развитие въвело предели, защото, в случай че нямало такива, парите за саниране щели да отидат в 15 огромни общини. Оказва се, че някои общини стигнали лимита си поради качествени планове. Само през вчерашния ден са подадени 58 проекни оферти.

Класирането е осъществено по методика, която прави оценка качеството на плановете с акцент върху икономическата успеваемост на инвестицията, уточни министърът. Бонус получават здания, които са над 5000 кв.м. Точки се дават и за архитектурата на постройката. Оценка се дава за броя съгласни живущи в постройките. Иначе самото оценяване и класиране се прави автоматизирано.

Разбирам, че в изискванията на конкуренция резултатите от класирането основават публично неодобрение, акцентира Андрей Цеков, само че съгласно него част от това неодобрение се корени в дезинформация за класирането. Има доста тъжби за класирането, само че пък малко от тях били съответни, стана ясно още от чуването на отрасловия министър

Получени са много тъжби и сигнали, само че проблемите не са в методиката за оценка, уточни министърът на районното развиване. За него проблем е дефицитът на средства в страната за саниране на всички жилища. Проблемът е на първо място обществен и политически, съобщи той.

5500 жилищни здания се нуждаят от саниране.

Жечо Станков от ГЕРБ даде поръчката на партията санирането да продължи. Проблем е неналичието на компании, които да вършат енергийното проучване на постройките. Той изиска Цеков да се срещне с бъдещия министър председател Мария Габриел и да обсъдят тематиката за санирането. Депутатът от ГЕРБ счита, че средства има доста, само че за доста хора програмата към този момент наподобява като несбъдница.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР