Реалност от илюзия и информация от дезинформация - с това

...
Реалност от илюзия и информация от дезинформация - с това
Коментари Харесай

Подадените проекти за саниране са 4 пъти над бюджета в ПВУ

Реалност от заблуда и информация от дезинформация - с това пояснение за напрежението към санирането по ПВУ се зае районният министър Андрей Цеков по време на чуването си в Народното събрание по тематиката за санирането. След публично и по тъкмо общинско неодобрение, подозрения за злоупотреби, нагласени критерии и удължение на периодите, депутатите извикаха районния министър.

Депутатът от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов, акцентира, че още при старта на акцията за саниране левите били скептични, а към този момент има съмнения за корупция. Депутатът също по този начин уточни, че няма и отчет за успеваемостта на санирането.

Предстои изключителна комисия в Народно събрание идната седмица, на която тематиката ще бъде разисквана с кметовете.

Нямало учредения да се счита, че програмата е опорочена и поради това да бъде прекъсната. Ако имало подозрения за нарушавания, Андрей Цеков поучава жителите да сезират европрокуратурата.

Андрей Цеков обясни, че има разлика сред програмата за саниране и санирането по ПВУ. Над 3000 плана са подадени, което е 4 пъти над разполагаемия бюджет . Многократно е обяснявано на общините, че гаранция за плановете няма. Министерство на регионалното развитие въвело предели, защото, в случай че нямало такива, парите за саниране щели да отидат в 15 огромни общини. Оказва се, че някои общини стигнали лимита си поради качествени планове. Само през вчерашния ден са подадени 58 проекни оферти.
 Парите за саниране по ПВУ няма да стигнат за всички
Парите за саниране по ПВУ няма да стигнат за всички

Министерство на регионалното развитие удължава периода за кандидатстване за втория стадий

Класирането е осъществено по методика, която прави оценка качеството на плановете с акцент върху икономическата успеваемост на инвестицията, уточни министърът. Бонус получават здания, които са над 5000 кв.м. Точки се дават и за архитектурата на постройката. Оценка се дава за броя съгласни живущи в постройките. Иначе самото оценяване и класиране се прави автоматизирано.

Разбирам, че в изискванията на конкуренция резултатите от класирането основават публично неодобрение, акцентира Андрей Цеков, само че съгласно него част от това неодобрение се корени в дезинформация за класирането. Има доста тъжби за класирането, само че пък малко от тях били съответни, стана ясно още от чуването на отрасловия министър

Получени са много тъжби и сигнали, само че проблемите не са в методиката за оценка, уточни министърът на районното развиване. За него проблем е дефицитът на средства в страната за саниране на всички жилища. Проблемът е на първо място обществен и политически, съобщи той.

5500 жилищни здания се нуждаят от саниране .

Жечо Станков от ГЕРБ даде поръчката на партията санирането да продължи. Проблем е неналичието на компании, които да вършат енергийното проучване на постройките. Той изиска Цеков да се срещне с бъдещия министър председател Мария Габриел и да обсъдят тематиката за санирането. Депутатът от ГЕРБ счита, че средства има доста, само че за доста хора програмата към този момент наподобява като несбъдница.
 Удължиха периода по втория стадий за санирането до 29-ти февруари
Удължиха периода по втория стадий за санирането до 29-ти февруари

Андрей Цеков си съблюдава обещанието
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР