Реално това не е борба и срещу фалшивите ТЕЛК-ове, не

...
Реално това не е борба и срещу фалшивите ТЕЛК-ове, не
Коментари Харесай

Много Важна Информация От Мая Манолова Засягаща Всички Българи С Телк!

" Реално това не е битка и против подправените ТЕЛК-ове, не е битка с измамите. Това е ощетяване на хора, които са в потребност. Резултатът дори не е нулев, а е негативен за хората с увреждания от тези промени в здравната експертиза ", уточни публичният бранител.

Манолова посочи, че от Министерството на здравеопазването (МЗ) са признали, че са зародили проблеми с използването на новите правила.

" Всъщност и данните го демонстрират - 8 100 души от 40 000, минали експертиза през последните 5 месеца, са получили по-нисък % за тип и степен за увреждане, което ги е лишило от права, от спомагателна пенсия, от обществена поддръжка, от разнообразни типове придобивки. Като омбудсман няма по какъв начин да не отвръщам против това ", съобщи Манолова.

Тя сподели и че предлагането, което през днешния ден е направено от здравното министерство, не е било подкрепено. От Министерство на здравеопазването предложили да се понижи процентът на главното заболяване, което се взема поради за установяване на ТЕЛК-овото решение, от 80 на 71%.
" Тоест до момента трябваше да имаш главно заболяване с 80%, с цел да бъдат регистрирани и останалите болести. Това не беше признато, национално представителните организации предложиха този % да падне на 50%. Очакваме дефинитивни текстове, на които да кажем да или не ", изясни омбудсманът и добави: " Аз ще продължа да упорствам, че в случай че има и 1 човек с увреждане, който да бъде ощетен от новите правила, аз като омбудсман няма да ги поддържа. "

Вера Иванова, която е майка на дете с увреждане, разяснява, че в по този начин създалата се обстановка въпреки всичко има и положителни вести. Първо - всички хора ще преминат още веднъж на оценка, когато се обмислен оценките. Второ - по искане на организациите Министерство на здравеопазването е поканило експерти и интернационалните специалисти по ICF системата.
" Вече страната сподели " ДА " на въвеждането на новата оценка, която ще прави оценка и функционалността на хората с увреждания, и ще бъде комбинирана сред здравната и обществената част. Работата стартира от месец март ", изясни Иванова. Тя добави, че организациите упорстват да се направи разбор на това на тъкмо кои съответни болести е понижена оценката и там да се усили процентът, тъй че да няма ощетени до момента в който пристигна новият модел.

Междувременно от здравното министерство обявиха в прессъобщение, че поддържат предлагането за смяна методиката за оценка на трайно понижената продуктивност, направено от национално представителните организации на хората с увреждания. В период до на следващия ден всички участници в днешната среща би трябвало да се произнесат дали утвърждават тази смяна.

" Това е първата и най-спешна мярка за възстановяване работата на Наредбата за здравната експертиза. Когато приказваме за хора с тежки увреждания, даже при един човек да има проблем, то той би трябвало да бъде решен. А анализите демонстрират, че има редица лица, които не са удовлетворени от дейностите на ТЕЛК през миналите 6 месеца ", разяснява Ананиев.

Предложението гласи: " Когато са налице няколко увреждания за лицата, две и повече, довели с 50% и над 50% трайно понижена продуктивност или тип и степен на увреждане, без значение дали са за болести от общ темперамент или за болести с причинна връзка, за всяко от които в отправните точки за оценка на трайно понижената работоспособност/вид и степен на увреждане, е посочен обособен %, оценката на трайно понижената продуктивност се дефинира като се взима най-високият % по съответната насочна точка на най-тежкото увреждане. Към него се прибавят 20% от сбора на % на всички останали увреждания ".

Като следваща стъпка Ананиев е предложил основаването на работна група, която да приготви промени в Наредбата за здравната експертиза, откакто бъдат регистрирани спецификите на всички болести и тяхното отражение върху здравословното положение на хората с увреждания. В работната група ще бъдат включени представители на всички заинтригувани страни. Срокът за правене на измененията е 2 месеца.

На срещата екипът на Министерство на здравеопазването е предложил и пакет от ограничения, посредством които да се усъвършенства цялостната активност на здравната експертиза на ТЕЛК. През месец март ще бъде показана нова идея и смяна в осведомителната система, за повишение на контрола в системата на ТЕЛК. Промените ще включват създаване на съгласуваност сред осведомителните системи на НЗОК и НЕЛК, с цел да има достъп до първичната здравна документи и надзор върху наличието й. Стандартизиране на медицинските документи и усилване на контролно-методичната, консултативната и експертна активност на НЕЛК са измежду ограниченията, които предлага още Министерство на здравеопазването.

От март месец Министерство на здравеопазването, взаимно с МТСП и специалисти на Световната здравна организация, ще работят върху разбор на опциите за въвеждане на системата за сложна оценка на обществен и здравен статус на лицата.

В умозаключение то Министерство на здравеопазването показват, че през предходната седмица са получени 28 тъжби на жители за понижена оценка. В 4 от случаите било налице неспазване на Наредбата от стана на ТЕЛК съставите. Към другите 24 случая липсвали експертни решения на ТЕЛК и спомагателна документи, нужна за инспекцията.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР