Реално Радев е този, който управлява държавата в момента, смята

...
Реално Радев е този, който управлява държавата в момента, смята
Коментари Харесай

Калина Андролова пред Tribune.bg: Ние сме народ от покорни мазохисти!

Реално Радев е този, който ръководи страната сега, счита журналистът
Намираме се в края на една бурна политическа година, която три пъти ни изправи пред избори за парламент – каква е равносметката, какви бяха знаците и послания та, които насочиха политиците , кои завоюваха и кои изгубиха – отговорите потърсихме от журналиста Калина Андролова

Стана пределно ясно, че не всяка партия, която е събрала ситуационно неодобрение, може да сформира устойчива власт. Всъщност политиката е специалност, и неочакваното и инцидентно събиране на електорат не е задоволително изискване за ефикасна власт. Тъй като доста се използва фразата „ партии на статуквото “, аз бих споделила, че има и „ партии на случайността “, които имат своите доста скандални дефекти: като стартираме от това, че са сбирщоляк от хора, които не са готови за политическа активност, и свършим с това, че електоралната им поддръжка е нещо като влакче на ужасите, качват се с радостно пищене, слизат уплашени. За да може една партия, респективно коалиция, да прави смела политика в посока на националния интерес, тя би трябвало да има устойчива електорална поддръжка. Тъй като държавното управление би трябвало да отстоява боен, стопански и културен суверенитет, лавирайки сред народен надзор и мека или пък не толкоз мека форма на демократична народна власт с световен уклон. Това е извънредно комплицирано и изисква високо политическо майсторство, с цел да донесе повече изгоди, а не вреди за страната. В момента у нас имаме изфабрикувана политическа джунгла, където всичко е допустимо. Под етикета за „ смяната “ ще се търси толерантност за всевъзможни решения, най-много за такива, за които ни натискат извън по силата на интеграцията ни в атлантическия блок. Например за решенията за Северна Македония, за разполагането на военни бази, за построяването или по-скоро за неизграждането на нуклеарни мощности и енергийни трасета.

Какви са упованията В и от новото съдружно държавно управление, „ Продължаваме промяната “, отпред с Кирил Петков и Асен Василев насочиха много смели поръчки, само че ще стигнем ли до тази по този начин дълго чакана смяна , за която толкоз слушаме? Новите ръководещи имат да преодоляват доста рецесии, пред които сме изправени – като стартираме от здравната и стигнем до енергийната, а партиите в кабинета са радикално разнообразни по своята същина . Ще забележим ли с изключение на тежки думи и действителни дейности в вярната посока?

Популизмът е роден от демокрацията, той е и неин главен недостатък.

Самото наименование „ продължаваме смяната “ е към този момент скучен популизъм. Тъй като политическите системи, както и икономическите, и изобщо всички системи, които се движат във времето, не могат да се върнат към status quo ante (някакво предходно състояние). Всяко едно държавно управление търси възстановяване на обстановката спрямо това, което е заварило. И не е нужно да се поставя заглавие, което да припомня нещо тривиално и естествено. Избирателите мъчно виждат, че което и да е държавно управление трансформира нещо, непрестанно са недоволни, че нищо не се трансформира. В същото време, в случай че могат да се върнат обратно с машина на времето, ще се изненадат какъв брой доста всичко се е трансформирало, да вземем за пример за 10 години. Колкото до обединението, доста притеснителни са разликите сред партиите, и потребността на някои намаляващи обединения да се избавят през властта. Страхът от загубата на последващи политически избори може да бетонира властта, без значение от гафовете, които такава раздърпана власт би могла да сътвори.

Притеснителни са също по този начин и драмите с интелигентността. Особено и най-много в панела, който води Българска социалистическа партия. В това държавно управление има министри и зам.-министри, които ни озадачават. Туризмът е значим бранш, мощно пострада от пандемията, и в този момент ще се управлява от човек, чийто трудови и интелектуални заслуги са, че е поддръжник на Корнелия Нинова. Бюрократичните култури задушават всяка опция за придвижване, те сами по себе си са застой. А какво да кажем за самата Корнелия?! Политическо дежавю. На 28-години взела участие в сдружението, приватизирало „ Техноимпекс “, по-късно „ покривала “ Фронтиер, а в този момент „ продължава смяната “ с Кирил и Асен. Има ли някой, който не схваща защо става дума?! Ние сме народ от покорни мазохисти.

Какъв е коментарът ви за държанието на Румен Радев по време на служебните държавни управления и в този момент, когато завоюва втория президентски мандат?

Радев концентрира доста власт в силовия бранш, на практика го е овладял изцяло. Но службите са комплициран организъм. И когато не познаваш структурите, а се опитваш да сложиш запаси, които са ти близки или пък предложени от близки, има заплаха в някакъв миг да загубиш контрола. Струва ми се, че външният фактор, който поддържа Радев, с цел да нарежда това марионетно държавно управление, ще се постарае да понижи престижа му доста скоро. Тъй като Радев е комплициран за „ преписка “ на задания, прекомерно капризен, неразбираем, преносим, ту по този начин, ту другояче. Радев е властнически, не му липсва храброст за спорове и дебелоглав за война. Той несъмнено има „ нападателни качества “. В политиката обаче с изключение на нахлуване, би трябвало да има и взаимоотношение, и шерване на властта, и задоволително взаимно битие. Реално Радев е този, който ръководи страната сега. Като следя Кирил Петков по какъв начин се заплита, наподобява неопитен и емоциониран като анимационен воин, все едно всеки миг ще си сдъвче вратовръзката за по-весело, изгубвам допускането, че държавното управление ще може да се еманципира в миналото от Радев. Освен в случай че не го еманципират през външни лостове.

Ще се откри ли решение по проблема с Република Северна Македония ? Очевидно няма ясна идея по този по този начин наболял въпрос. Кирил Петков дава обещания, че до шест месеца ще се разберем със Скопие, а президент ът привиква Консултативния съвет по национална сигурност при започване на януари , ще се стигне ли до позитивна развръзка в интерес на България съгласно Вас?

Много скоро интелектуалната колонизация ще ни накара да считаме, че отстъплението от нашата позиция е задоволително, и дори вкусно, съвременно, вярно, демократично, куул. Ще ни залеят с всевъзможни вербални клишета, ще създадат и няколко работни групи. Натискът извън е доста мощен, Кирил Петков към този момент е заречен да преосмислим позицията си, и надлежно в този момент се търси метод по какъв начин това да се сложи в допустима рамка. Такава крачка без действителни отстъпки от страна на Северна Македония ще даде хранителна среда за повишаване на обединения като „ Възраждане “, Вътрешна македонска революционна организация, Атака и други Историята може да бъде притежавана и изкривявана. Ние притежаваме историята, а северномакедонците я изкривяват съгласно задачите си за национално отделяне. Да, Северна Македония би трябвало да бъде част от Европейски Съюз, само че дано това не става за сметка на историческата истина. Нека имаме поради, че в случай че идеята и тезите на македонизма в този им антибългарски тип влязат в европейския парламент и спор, това ще бъде вреда за нашата страна. Моментално ще се сложи въпроса и за признаването на ОМО Илинден, и така нататък Хубаво е Кирил Петков да слезе от рекламния банер, на който е застанал с усмивка и трапчинка, и да стартира да мисли през умни съветници и експертни съвещания.

Новото държавно управление даде обещание безвъзмездни детски градини, само че отсрочи решението във времето и може би няма да се случи скоро, по какъв начин гледате на това предложение?

Както споделяше Маргарет Тачър, гратис е сиренето единствено в клопките за мишки. Всичко е толкоз шокиращо обвързвано в нашия общ свят, че когато преди време Алън Грийнспан като ръководител на Федералния запас дерегулира банковия бранш в Съединени американски щати, следствията не се отразиха добре и на българските фамилии. В този смисъл не съм последовател на безплатните неща, а на високите приходи. Защото, в случай че ще обедняваме, безплатните градини няма да ни оказват помощ изключително. Хората чакат държавното управление да сътвори по-добър капиталов климат, а освен да показва планове да трансферира дребното ни пари от едно място на друго.

Зеленият документ и неговото използване в Министерски съвет, в Народното събрание, в другите ведомства също беше ябълка на раздора, по какъв начин бихте коментирали реакциите на другите политически субекти по този въпрос?

Ако зеленият документ ще е наложителен за всички хора на публични места, бихме желали това да важи и за държавната администрация и постройката на Народното събрание. Ако няма да важи за там, дано помолим „ загрижената “ власт да ни освободи от отговорностите да демонстрираме документи, когато отиваме на ресторант, или да пазарим в моловете. Необходимо е да има вертикалана синхронизация в обществото, изключително по тематики, които изискват увещание, и за решения, които нанасят стопански вреди на цели браншове. Много ми хареса един ефирен репортаж, в който съобразителен притежател на дребна механа я беше надписал като „ Парламент “. Човекът изясни, че щом народните представители могат да ядат депутатски кюфтета без зелен документ, то и неговите клиенти би трябвало да могат. Белезите на добито предимство и преимущества на политиците се натрупват като общ афект и отчаяние у електората. Затова половината от имащите право на глас не гласоподават, а половината от другата половина гласоподават за шоупрограми, за политически парашутисти, за радикални части, за Джон Траволта, за кресливи герои от жълтите павета и прочие

Какво смятате за наложения мораториум върху цените на тока, парното и водата във разновидността, който беше признат от Народното събрание?

Мораториумът е същински капан за новата власт, която преждевременно се върза на „ човеколюбивата “ задача. Новите партии би трябвало да внимават с ГЕРБ, тъй като тази партия няма да е лесна съпротива и ще ги слага редовно в комплицирани обстановки. Вероятно мораториумът наподобява като обществена мярка, само че е в цялостно несъгласие с европейските наставления, съгласно които контролираният пазар би трябвало да отпадне. Регулираният пазар дефинира количества електрическа енергия на съответна цена, нормално на себестойност. Досега да вземем за пример мегаватчас от АЕЦ „ Козлодуй “ беше 55 лв. с наклонност да стане в този момент 70 на контролирания пазар. В същото време оня ден цената на електрическата енергия беше към 824 лв. на свободния пазар. В такива моменти АЕЦ „ Козлодуй “ осъществя над 20 милиона облага дневно. Тази година наример страната е употребила един милиард лв. от облагата на АЕЦ „ Козлодуй “, с цел да покрие неотложности. Но облагата не се получава като продаваш на себестойност за контролирания пазар. Апропо, индиректно част от парите отиват към НЕК за субсидиране на скъпия ток от производители, с които страната има контракти за изкупуване на закрепени размери по закрепени цени. Тоест наливаме едни пари от държавния в частния бранш, освен това обезпечено, и така нататък Сладка работа. Можем да си помислим обективно, че офанзивите генерално против атомната енергетика в световен проект, която е много скъпа за създаване, употреба и поддръжка, се дължат на прикрито приватизиране на енергийния държавен бранш през преструктурирането му и парцелирането му сред голям брой частни играчи.

В Германия закриват 6400 мегавата мощности. В Белгия до 2025 година стопират всички реактори. Във Франция също извеждат атомни блокове от употреба, а имат и блокове в ремонт. Има апетит за индустриални мощности. Икономиките излизат от коронавирус рецесията и потреблението нараства, по тази причина и цената пораства.

Решенията в енергетиката изискват експертно решение, а не популистко-политическо. Мораториумът не взема решение казуса, а единствено го отсрочва и даже задълбочава. Законодателната власт не може да споделя на самостоятелния регулатор какви цени да слага. Единственото, което може да направи е да спре осъществяването на решението на КЕВР. И тъкмо по този начин направи. Новите ръководещи много се плашат от противоположната връзка с гласоподавателите, което ги прави уязвими за махленски напън. Това опозицията ще го забележи.

Какво ще пожелаете на новите ръководещи и на българския народ в навечерието на Новата година?

На новите ръководещи поисквам по-малко омикрон, повече просветеност. А на българския народ – здраве и по-добри ръководещи.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР