Реално намаляваме емисиите с повече от 40% заради свиването на

...
Реално намаляваме емисиите с повече от 40% заради свиването на
Коментари Харесай

Екоминистърът Юлиан Попов за взрива на „Нова Каховка“: Черно море е чисто, няма причина за паника

Реално понижаваме излъчванията с повече от 40% поради свиването на въглищното произвеждане

В контакт съм с държавното управление на Украйна, Молдова и Румъния. Наблюдаваме обстановката доста деликатно. Засега няма съображение за терзание, само че се следи въпросът непрекъснато. На локално равнище е екологична злополука “, съобщи министърът на околната среда и водите Юлиан Попов във връзка гърмежа на язовир „ Нова Каховка “ по БТВ. 

„ Няма причина за суматоха. Наблюдаваме освен брега, само че и морето във вътрешността. Правим и сателитни наблюдения. Всяко нещо, което има индикация, че се мести, може да бъде разпознат “, успокои той.

„ Морето е чисто, всички могат да се къпят. Могат да бъдат спокойни, че в случай че се случи нещо, ще бъдат предизвестени “, уточни министърът.

Той разяснява, че у нас няма риск язовирите да прелеят. По думите му язовирите са цялостни и се изпускат следено, а наводненията тук-там са резултат не от препълване на реките, а от самите дъждове.

На въпрос за какво Русия ни блокира да домакинстваме климатичната конференция, той бе безапелационен: „ Това е чисто политическа борба, обвързвана с войната. Те блокират всички страни от източноевропейската група. Жалкото е, че ние бяхме най-подготвената страна “.

„ Всеки желае да избегне въпросът за предоговарянето на Плана за възобновяване. Ние понижаваме действително излъчванията от въглищния бранш с ритъм, който е по-висок, в сравнение с този ангажимент, за който спорим. Казали сме, че ще понижим с 40%, а действително понижаваме с по-голям дял, просто тъй като конкуренцията на електроенергийния пазар е такава, че свива въглищното произвеждане. 2026 година, когато би трябвало да приключи този цикъл, ние ще сме надминали тези проценти “, сподели министърът.

Той разяснява и презастрояването на естествените паркове. „ Мой персонален приоритет е да бъде прекъснато строителството в планините, изключително мегапроекти. Това да се строи по билото на планината – това е израз на национална непълноценност “, съобщи Юлиан Попов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР