Реалният ефект, който на нас ни се иска със създаването

...
Реалният ефект, който на нас ни се иска със създаването
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Закон за надценките ще свали цените на продукти от всяка група

Реалният резултат, който на нас ни се желае със основаването на държавния уебсайт, който следи цената на хранителни артикули, е действително понижение на цените. Там на едно място всички институции могат да видят цената на избрана стока. От тази седмица чакаме и заявки от търговците на дребно с оборот до 30 млн. за най-ниските цени на доста артикули.

Сайтът дава сериозен разбор, демонстрира несъответствията сред търговията на едро и дребно, само че въпреки това, уеб сайтът има и индиректна регулаторна функционалност - търговците като покажат своите цени, техните клиенти виждат какви са разликите.

Това сподели пред Българска национална телевизия министърът на стопанската система Никола Стоянов.

Имахме прелиминарен диалог с комерсиалните вериги, не можем да ги задължим към нищо, само че търговците на дребно демонстрираха голям интерес към уеб страницата. Това не е акция против огромните търговски вериги, увери Стоянов. Напротив, диалогът за цените се изкриви към тях, изцяло допустимо е проблемите да не са при тях, а на доста други места.

Експерти разясняват, че минава много време откогато цените на едро паднат и това се отрази и на тези на дребно. Обратната наклонност, обаче, е доста бърза, добави Стоянов.

Следващият понеделник ще се пусне за публично разискване Законът за надценките, който ще съдържа формула за минимална надценка на артикули от избрана групова формула - да вземем за пример, търговците на кашкавал ще са задължени да продават един или два продукта на минимална надценка от 10%. Това ще донесе минимално деформиране на пазара, само че и потребителите ще могат да избират какво да купуват, добави министърът.

От петък до през вчерашния ден на обед е имало 40 хиляди влизания на държавния уебсайт за следене на цените, сподели още Стоянов.

Изкушението за подкупи в КЗП постоянно е голямо, без значение стачните дейности поради ниските им заплати. Този диалог за нарастването на заплатите на работещите там се води от есента, не от митингите им. Въпреки всичко страната разчита на техния професионализъм, добави Стоянов.

Очакванията ни са " Лукойл " да внесе към 90 млн. налог печалба; от компанията са се заели, че ще извършват въведените правила за дерогация, и твърдо са дали обещание, че те ще бъдат спазени. Цените на горивата у нас са едни от най-ниските в Европейски Съюз, упованията ми са да се запазят тъкмо такива, каквито са.
Никола Стоянов
Държавата обмисля мярка, съгласно която ще има финансиране за поддържане на хранителни магазини в дребните обитаеми места. Когато тя е спряла преди години, над 500 магазини са затворили. Много постоянно в този момент по селата минава бус без касов уред, който продава хранителни артикули на хората. Хора, които са в едва обитаеми региони, нямат избор. Обмисля се сега да се възобнови тази процедура и да се финансира част от логистиката за зареждане на тези магазини, като субекти, които ги зареждат, да получават разноски за зареждането, посочи Стоянов.

По отношение на млечните артикули, където участва и държавната компания ЕлБи, зареждаме два пъти по-често техните магазини, чакам и до дни те да сключат съглашение с търговец, което ще разреши продуктите им да са налични в цялата страна. Това също съществено ще повлияе на пазара, сподели още министърът. И добави, че всички помощи, и увеличените отстъпки за пътешестване в градския превоз, се финансират от налога на " Лукойл ", който заплаща като свръхпечалба.

Трудно ми е да кажа дали мина най-тежкото за страната, и депутатите получиха явен сигнал, че в случай че безотговорно усилват обществените разноски, бюджетът няма да издържи. Ще предложим мощно уравновесен бюджет и служебното държавно управление се надявам да се оправи с подобен бюджет. Увеличението на обществените заплащания би трябвало да се комбинира с повишение на продуктивността на труда, разяснява Стоянов.

У нас образците за напускащи страната вложители са такива, на които задачите бизнеси по целия свят биват реструктурирани. По отношение на вложенията нещата се движат обикновено, само че най-печелившо ще е в случай че има длъжностен кабинет.

Военно-промишленият комплекс е най-печелившата компания у нас, защото търсенето на продукцията й се увеличи в международен мащаб.

Рамката е доста ясна: има решение на Народно събрание, не изнасяме за Украйна, няма по какъв начин чисто законово да сме в рамката на страни от Европейски Съюз, които дават на Украйна оръжия, приключи Стоянов./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР