Реални ползи от увеличението на цената на водата за хората

...
Реални ползи от увеличението на цената на водата за хората
Коментари Харесай

Омбудсманът: Цената на водата в Ямбол и Видин е непоносима за хората

Реални изгоди от нарастването на цената на водата за хората във Видин и Ямбол на процедура няма никаква, счита омбудсманът Диана Ковачева. Позицията ѝ по отношение на идното нарастване бе изразена в мнение до Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) във връзка публичните разисквания на бизнес проектите на „ ВиК-Видин “ и „ ВиК “ гр. Ямбол. Становището е оповестено на формалния уебсайт на Омбудсмана.

В известието се напомня, че при предходни разисквания проф. Ковачева поредно се опълчи против покачването на цените на водата и в областите Монтана, Плевен, Велико Търново, Габрово, Русе, Стара Загора, Варна, Ловеч, Търговище, Разград, Силистра, Враца и Бургас.

В мнението си по отношение на нарастването на цената на водата във Видин, омбудсманът обръща внимание на обстоятелството, че през 2022 година заложеното ценово предложение на „ ВиК-Видин “ ЕООД е с 34 % повече по отношение на м.г. - от 2,738 лева (с ДДС), на 3,683 лева.(с ДДС). През 2026 година цената на водата се планува да се усили с 60% по отношение на тази за 2021 година - от 2,738лв.(с ДДС), на 4,387 лева.(с ДДС).

„ Тези цени са съвсем на прага на обществената търпимост - за 2022 година тя е 3,84 лева, а за 2026 година – 4,41 лева “, безапелационен е публичният бранител.

Ковачева акцентира, че в институцията на омбудсмана непрестанно постъпват голям брой тъжби от цялата страна против неприятното качество на водата.

В мнението си тя показва още, че от данните в Докладите на работната група на КЕВР ясно се вижда, че „ ВиК-Видин “ ЕООД не реализира 11 от избраните на 28 май 2021 година планирани съответни цели на регулатора за индикаторите за качество на ВиК услугите, измежду които 3 от индикаторите за успеваемост – „ Налягане във водоснабдителната система “, „ Рехабилитация на водопроводната мрежа “ и „ Ефективност на създаване на водомерното стопанство
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР