Реални избори за кметски наместници в седем малки села е

...
Реални избори за кметски наместници в седем малки села е
Коментари Харесай

Георг Спартански проведе избори за кметски наместници в седем плевенски села

Реални избори за кметски наместници в седем дребни села е провел предходната седмица плевенският кмет Георг Спартански. Той се е срещал с жителите на тези селища в седем следващи дни в извънработно време. Според изборните описи имащите право да гласуват в тях към 26 април т.г. са били общо 1 730 индивида. От тях действително правото си на глас са упражнили 764 индивида – активноста е била 44,16 %, заяви през днешния ден градоначалникът.
„ По време на изборната акция дадох обещание, че в случай че бъда определен, ще дам опция на жителите в селища с под 350 поданици да упражнят своето право да си изберат селския властник. Считам, че хората в тези седем обитаеми места на община Плевен не са второкласен. Те, както могат да избират президент на България, евродепутати, българския парламент, общински кмет и общински съвет, по този начин могат да си изберат и селския кметски наместник. Изборът на кметски наместник е най-близо до хората, тъй като той е индивидът, който ще ръководи локалните каузи в техен общ интерес. Много хора се съмняваха дали ще си извърша обещанието – доколкото знам няма подобен казус в България. Законът ме оправомощава аз да назнача кметските наместници в тези обитаеми места, само че смятам, че е по-правилно да се чуе мнението на жителите на тези села. Хората бяха доста признателни, че не съм пренебрегнал личните си обещания и съм им дал опция да гласоподават по един транспарантен метод “, разяснява Георг Спартански.
В две от селата – Ралево и Ласкар, е имало единствено по един претендент, който дава отговор на условията на Изборния кодекс, и те са били определени с голямо болшинство. В четири села – Къртожабене, Горталово, Къшин и Тученица, е имало по двама претенденти, а в Тодорово са били трима.
Изборите са протекли на самите събрания. Спартански е извиквал по азбучен ред от описите жителите, имащи право да гласоподават. Всеки е гласоподавател е получавал бял лист, на който саморъчно е написвал името на претендента, за който гласоподава, и пуска бюлетината в изборната урна. Накрая урната се отваря и всяка бюлетина в нея се демонстрира на всички. Сумират се бюлетините за всеки от гласоподавателите и се афишира крайният резултат.
Седемте определени кметски наместници към този момент са назначени със заповед на градоначалника Георг Спартански.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР