Реалната цена на литър бензин в момента е 2,40 лв.,

...
Реалната цена на литър бензин в момента е 2,40 лв.,
Коментари Харесай

Веселинов: Правителството да поеме контрола над „Лукойл

Реалната цена на литър бензин сега е 2,40 лева ., а на дизела е 2,50 . Останалото е машинация! Това съобщи съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов .

През 2021 година цената на петрола вид „ Уралс “ се е търгувал за 66,16 $, „ Брент “ за 67 $ и цената на дизела е била 2,23 лева./литър. През 2022 година – безусловно преди два дни – сортът „ Уралс “ се е търгувал за 78,07 $, „ Брент “ за 95,67 USD и цената на дизела е 3,34 лева./литър.

„ Простата сметка демонстрира, че бензинът и дизелът са поскъпнали с 50% за крайния консуматор, до момента в който цената на сорта „ Брент “ се е покачила с 40% като цена, а на сорта „ Урал “ с 12% “, означи Веселинов.

Той акцентира, че действително 2/3 от повишаването е „ поради измамата на „ Лукойл “ , който фактурира цените на вид „ Уралс “ равни на цените на сорта „ Брент “. Прави го посредством посредническа компания, която също е благосъстоятелност на „ Лукойл “, която купува от Русия нефта и им го препродава на скъпата цена “.

Веселинов обръща и особено внимание на останалата 1/3 от цената, която също е повишена поради монополното състояние на „ Лукойл “ над акцизните хранилища.

За да внесеш гориво в България, не ти е нужна просто една цистерна и добра оферта. Нужно е горивото да постъпи под митнически контрол в акцизен склад. Оказва се, че „ Лукойл “ държи 80% от вместимостта на тези хранилища. С това действително убива всякаква опция за някаква почтена конкуренция и надлежно за натурален пазар. Ако не беше тази машинация, горивата щяха да са с 1/3 по-ниски “, акцентира съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация.

„ Да, може дизелът да бъде 2,50 лева./литър . И да – може бензинът да бъде 2,40 лева./литър . За това обаче е нужно страната да влезе в своята роля. Да принуди „ Лукойл “ да спре с измамите. И в случай че не успее – нашият апел на Вътрешна македонска революционна организация към служебния кабинет е да постъпи, както сега прави италианското държавно управление – да се възползва от европейската инструкция и да поеме контрола над ръководството на „ Лукойл “, прикани Искрен Веселинов. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР