Реалната археология, естествено не е толкова зрелищна и приключенска, колкото

...
Реалната археология, естествено не е толкова зрелищна и приключенска, колкото
Коментари Харесай

Защо е невъзможна реалната археология?

Реалната археология, естествено не е толкоз зрелищна и приключенска, колкото наподобява във филмите за Индиана Джоунс. Но понякога в действителност се появяват открития, които прекатурват нормалните понятия за историята.

Когато Колумб разкрил Новата земя, намерил там целия свят от животни и растения, които се срещат единствено в Америка. Едва тогава да вземем за пример, европейците се срещнали с листата на кокаиновия шубрак и с всички последствия, произлизащи от това.

Но, щом Колумб е разкрил Америка – по какъв начин да разбираем следите от кокаин, открити върху телата на египетските мумии?

През 1992г. немски учени разкрили в космите, кожата и костите на една от мумиите следи от хашиш, тютюн и кокаин. Хашиш може да се донесе и от Азия, фараоните имали такава опция. Но тютюнът и кокаинът може да дойдат единствено от Америка! Немските учени създали това, което и всички други биха сторили, с цел да запазят репутацията си – провели нова, самостоятелна експертиза. И още веднъж намерили тютюн и кокаин.

Тогава те оповестили повсеместен упоителен тест за всички налични мумии, с които разполагали. В една трета от тях разкрили никотин. Във вътрешностите на Рамзес II намерили части тютюневи листа. И освен листа – един мъртъв тютюнев бръмбар намерил последното си леговище в утробата на великия фараон.

През 1933г. разкрили 90-тонен камък в Америка, покрай Албукерке (щата Ню Мексико). Върху него били написани Десетте божи заповеди на староеврейски. Експерти от цялостен ​​свят не могат да схванат, по какъв начин това е допустимо. На всичко от горната страна, някои букви от надписа са заимствани от гръцката писменост.

Камъкът с 10-те божи заповеди.

А може би надписът е късна реплика? Всеки американец със съответните знания би могъл да го направи. Но когато проучили и го сравнили с други надписи, открити на същите места, стигнали до извода, че може да е на възраст от 500 до 2000 години. Това значи единствено, че индивидът, който го е намерил, е отвън съмнение за имитация. Засега, по този случай нищо не е изяснено.

Рим и Латинска Америка са много отдалечени. Дори в разцвета си, след завладяването на Северна Африка и Англия, такива далечни ъгълчета като Мексико оставали отвън погледа на Римската империя. Западното полукълбо за нея като че ли не съществувало. Но през 1933г., археолози направили разкопки на антично гробище на към 40 благи (около 64 километра) от Мексико Сити –  и намерили в един гроб дребна фигура. Дотогава мястото на разкопките било покрито с два пласта хоросан и към този момент 1500г. никой не бил докоснал тази земя. Но следователно, какво правела тук римска статуетка? А фактът, че статуята е римска, бил безспорен – чертите на лицето подхождат на артефактите, открити в Рим и отнасящи се към ІІ-ри век сл. Хр. Също по този начин, през 1982г. подводни археолози разкрили на морското дъно покрай пристанището на Рио де Жанейро римски вази, които по-късно били датирани от ІІІ-ти  век. Били открити и два полуизгнили кораба, също доста сходни на римските.

През 1957г. в американския щат Мейн се правили разкопки на територията на огромно антично населено място. Търсели всичко, обвързвано с живота и живота на локалните племена – върхове на стрели, фрагменти от керамика. И ненадейно се натъкнали на странна монета. Първоначално решили, че това е британско пени от ХІІ-ти век. Монетата по този начин си останала без внимание в продължение на 21 години. Съвсем инцидентно тя била забелязана от експерт по нумизматика, който разпознал в нея норвежко пени, сечено по времето на крал Олаф, управлявал сред 1065г. и 1080г. Една-единствена норвежка монета измежду десетките хиляди предмети, останали от туземците. Добре, може да решим, че това е ненапълно обяснимо, като имаме поради, че е към този момент потвърдено – викингите са посещавали Америка преди Колумб. Но може би мащабите на викингските пътешествия към Новия свят са били много по-големи, в сравнение с се смята…

В Ню Мексико живее загадъчно племе – зуни. Интересен за него е фактът, че езикът им не наподобява на нито един от локалните диалекти. Напомня най-много… японски. Не съответствува безусловно – само че има задоволително прилики, с цел да подозираме двата езика в роднинство. Теорията за контактите на античните японци с античните индианци зародила с помощта на антроположката Нанси Дейвис. Тя първа забелязала невероятната аналогия на езика на зуните с японския.  Не единствено звуците в обособени думи са сходни, само че има подобие в синтаксиса – да вземем за пример, и в двата езика глаголът е в края на изречението.

След като направила това изобретение, Дейвис траяла да изследва с удвоена сила и открила, че измежду зуните, също както при японците, най-често срещана е кръвната група B. Също по този начин, страдат и от едни и същи редки болести. Приличат си и някои митологични митове, излъчени в джука традиция. Версията на Нанси Дейвис е, че някъде през ХІІ-ти век будистки мисионери достигнали Калифорния, а по-късно се преместили по-навътре в континента, където се заселили. Кой знае…

Както виждаме, без значение, че археолозите не употребяват револвер и камшик, както Индиана Джоунс, въпреки всичко понякога попадат на находки, не по-малко забавни от неговите.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР