Реална или преувеличена е икономическата криза, за която казват, че

...
Реална или преувеличена е икономическата криза, за която казват, че
Коментари Харесай

Хърсев: Българската икономика се развива най-бързо при най-големите световни кризи

Реална или пресилена е икономическата рецесия, за която споделят, че се задава, а през есента към този момент щяла и да се усеща?

" Страдаме от голям проблем - разбираме процесите едвам когато са свършили. За вътрешното ползване е към 6 месеца, за процеси с по-сериозна дълбочина - над една година. Преди 6 месеца нямахме стопански спад. Няма да се осъществен най-мрачните прогнози. България надали ще приключи годината чак с подобен спад, какъвто ни вещаят ", съобщи финансистът Емил Хърсев пред Bulgaria ON AIR.

Според него към този момент потреблението и приходите в България порастват. Имало наклонност нарастването на прихода да е в края на годината. До момента на годишна база имаме към 8% растеж на заплатите, стана ясно още от думите му.

" Забелязваме нарастване на депозитите на физически лица. Това е отрицателно събитие. Става въпрос за утаяване на оборотния капитал на компаниите. Микрофирмите, които са частна благосъстоятелност, когато нямат работа, притежателят изтегля парите от персоналната си сметка и ги влага на персонален депозит, защото там лихвите са оптимално огромни ", изясни Хърсев.

Той бе безапелационен, че при ново затваряне на бизнеса поради рецесията с ковид, ще изпитаме доста съществени терзания.

" Икономиката е общо дело, никой не може да работи самичък. В обстановка на рецесия има прекалено стесняване, наблюдавахме го в първите 6 месеца - свръхспестовност. Колкото е допустимо, всеки би трябвало да се стреми да работи, даже при някаква степен на затваряне ", разяснява още Емил Хърсев.

В подтекста на продължаващите митинги у нас, той уточни, че не е въпрос единствено какво става в България. Ако вложителят е изплашен от брожения, той би трябвало да избяга от всички страни, счита финансистът.

" Българската стопанска система се е развивала най-бързо при най-големите международни рецесии. Когато се затварят страни със подобен профил на произвеждане, доставките се пренасочват към Изтока на Европа ", означи Хърсев.

" Винаги може да бъдем сюрпризирани от тежка рецесия. Не можем да търсим стопански отговор в нещо с биологичен генезис ", сподели той за край на диалога.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР